Buka buku pink.

Assalamualaikum and hi semua mommies to be. Sya pregnant anak 1st dah nak masuk 12weeks. Nak tanya buku pink paling lewat buka berapa minggu? Saya tak dapat buka buku pink lagi sebab sijil nikah saya tak ambil lagi. Sijil nikah ada kat Sabah. Saya and husband kerja kat johor and KL. Sekarang ni cuma ada surat sijil nikah sementara. Tapi surat tu dah expired 24/12 haritu. Plan nak balik sabah next week, pegi ambil sijil nikah and buka buku pink sekali. Tapi kalau tunggu balik sabah kandungan saya dah masuk 13weeks macam tu. Tak kena marah nurse ke kalau buka lambat? 🤭 takut pula kena marah 🤭🤭#firstbaby #ingintahu #firstmom

10 Các câu trả lời

sis bukak buku dulu, sijil nikah tu nanti baru bg sebab kat kk misi just tny tarikh nikah shj.. mmg msa book appointment tu misi ada mention suruh bwk copi ic, bil api dn sijil nikah tapi misi tak rujuk pun copy yg sy bwk hari tu, sis just prepare shj apa yg ada dulu sijil nikah tu sis boleh bgthu misi dulu nk bg kemudian..

Waalaikumussalam, seeloknya call dulu tanya apa dokumen yang diperlukan untuk buka buku pink. Jika memerlukan sijil nikah, boleh saja maklumkan nurse situasi awak dan kata awak ada sijil nikah sementara. Just nak share yg lepas saya buka buku pink, nurse KK kata buku pink tu umpama IC kedua kita dan perlu dibawa ke mana2.

Kes sama dengan saya. Gigih dapatkan jugak buku pink. Alih2 nurse tak mintak pun sijil nikah. Yang kena tulis adalah tarikh nikah dan detail suami. Tapi orang kata lain kk lain caranya. 12 minggu kalau sesetengah kk ade yg bising. Tapi nurse tempat saya ok je.

Haritu saya bagi fotostat je. Huhu. Sbb saya lupa bawak original. Mintak sape2 post kan atau hantar scan pdf. Paling lewat buka buku pink di KK 12 weeks.

Mmg KK awak nk sijil kawen ke? Sbb time saya bukak buku xde mintak sijil/kad kawen pun. Nurse cuma mintak ic je, dan tnya tarikh kawen 😅

1y trước

Ic*

12 week paling lewat. call tanya,sijil nikah bukan jd isu pun. boleh ja serah kemudian,tak da effect apa2 pun dlm buku tu.

bolh je xde masalah pun lpas 12w nk buka buku yg pnting bawak sijil nikah dgn bil air atau bill api rumah..

pergi jee kk dlu buat buku pink,,nnti lewat nurse marah..bab sijil nikah tu next2 appointment bole bagi..

Boleh je. Explain kat nurse. Diaorg faham je rasanya.

12w. ckp je x tau pregnant.