Ada tak sesiapa yg kerap sembelit?

Saya kerap sembelit, makan lactul pun mcm tak best sgt. Ibu2 preggy ada suggestions tak ubat atau apa2 yg boleh lembutkan najis?

38 Các câu trả lời

Sy mkan oat jer.. najis kluar smooth jerr.. tpi Sy plak xbleh mkan oat.. lpas je mkn oat trase brangin dkat ulu hati.. xthu la knape..huhuu

Guna ubat lembut najis yg picit tuu,, biasa mkn manis tu sblm tidur... Makan sawi n buah oren byk2 insyallah boleh lembt najis tuu

sy smbelit tp hari2 berak.. tp nk sedap lega berak, makan buah naga...besok lancar lah.. sayur2 salad ka.. buah2an..mmg ok..

makan buah-buahan sis, takpun try makan betik, sebab saya sembelit suami belikan betik. and lepas makan saya kerap g tandas

klu sye mkn buah pisang,buah prun konfem kluar najisnya saya senang sembelit juga tapi sye slalu ambil pisang dan buah prun

makan buah dragon sis,bagus utk kesihatan jugak,berak pun mudah . cuma jangan terlebih pulak karang terlebih cair najisnye

Sy mmg akan bykkan mnum air masak dan mkn buah.. sejenis sembelit sebelum preggy lg

sis makan timun jepun or salad. dlm masa 1-2 jam terus lancar lancar. 😅

refer dgn doc. nnt dorg akn bg ubat yg sesuai dgn pregnant mom

sy dah 3 hari tak boleh membuang.. 🥲🥲 perut x selesa