Anak taknak susu badan

Saya cuba laaa pangku anak nk bg susu bdan ..lepas dh ltk atas riba pangku diaa hulur laaa tetek ke diaaa ..lps tu diaa kepalanya kiri ke kanan kiri ke kanan..lgsg xpndg tetek tu..lps tu saya usaha jugak nk dia myusu saya pangku dia lagi saya pgg tetek hulurkan masuk ke mulut diaaa ,lps tu diaa xisap lgsg dia siap meronta menangis..dia menangis sbb saya push push diaaa paksa isap ke apa..macam mana ni..saya rindu nak baby isap susu bdn ni..skrg ni saya pam masuk botol jee..tp saya nk direct feeding kalau boleh..? Apa punca nyaa dia mcm tu ,and akan selamanya ke mcm nih..xingat dh brpe lamaaaa diaaa start xnak..xpasti sbulan or dua bln..msa dlm pantang mmg diaaa myusu bdan and saya rasa xcukup saya mmg bg botol sbb diaaa mcm xpuas isap jee..or sbb saya tlampau ajar botol dia jd mcm ni..saya mmg ajar diaa botol dari awal sbb diaa kuning byk tidur so tpksa pam jd tpksa bg botol..salah saya kee?hmmm sedihhhnyaaa..kalau mcm nk berjalan jauh susahlaaa ..kne pam dlm kreta ..nak handle dia lagi..

8 Các câu trả lời

X pe sis... Sis suri rumah kn....x pe... Try je bg... Lg2 time die lalok nk tdo ke try bg... Sy pun mcm sis jugak... Lg pulak x pnah rasa baby df sbb nipple pendek pas tu baby x pandai hisap... Pump mmg bg botol je... Pas tu sy pulak kje...anak tggl kt kg kejap... Sedih sgt... Ni anak baru duduk ngn sy, try jugak bg nenen... X nk dah die... Susu pun x de dh... Anak 100% fm je skg.. Mungkin sy kje... Kdg2 penat... Tu x dpt nk train die isap nenen balik...anak sy 6 bulan dh.. Insyaallah sis bleh tu... Terus kn usaha ye... Insyaallah bleh

5y trước

Ok awk btw thanks

Jangan berputus asa. Cuba lagi dan lagi bagi dy isap susu badan.. sementara dy nak jd biasa. Sbb saya pun ad bg ank susu botol.kdg susu formula.kdg susu yg di perah..nnti lama2 dy biasa isap susu bdan kalau kita paksa jugakk bagi dy isap

5y trước

Yekee awak..ok saya tgah usaha cuba nihh..masa sblm masuk thn baru laa bln 12,dia ad jgk nk isap wktu tgah mlm mlm bgn tu..skrg masuk thn baru nihh lagsg xda dh bgn tgah malam isap susu bdn..kalu x diaa akan mngis laaa..xtau laa..dia nk jee botol..sy pn tpksa laa panaskn susu bilaaa dia sdr..mmg dia xmnm susu fmula pn..cuma tulaaa susu perah masa lagi nk perah ,bnda tu take time..jd leceh..klo direct feeding ni bg je trus xyah tggu tggu dh..hmm sy cubaa jgk bg ..diaa mnolak mcm tu laa..satu hari tu mmg pagi ptg mlm botol..dh lamaaa bterusan mcm ni..sy risau jee..apa pnca diaa ..mybe sbb saya slh teknik letak dia kee apaaa diaa xnk amd mngis..lg satu mgkn sbb sy nk sgat dia isap sy paksa pksa dia sbb tu dia ngis xtau laa..risau..bila nk bjlana jauh tu jd payah sikit tulaa

Join group Happy Breastfeeding Malaysia di Fb. Rmai yg boleh guide utk bantu kes awak. Cuba try direct feed waktu baby mamai nk mnyusu tengah malam. Insyallah dia akan ok nk mnyusu balik

5y trước

Dlu dlu sy try masa dia mamai ok bjlan ok jee..tp masuk thn bru ni mkin lamaa xbole dh ..dia lgsg xtrimaaa nenen.

Kene contact pakar laktasi ni. Mmg xsenang nak pujuk anak df dgn kita semula. Tapi tidak mustahil. Awak area mana? Sy boleh tengokkan lactation counselor utk area awak.

5y trước

Hehehhe insyallah..

Cuba klu hari cuti sis bg susu badan je.. Xpun cube selang seli kan dgn botol.. Jgn kerap sgt bg botol.. Tp jgn langsung xbg sbb nnt klu hntr pengasuh susah pulak..

5y trước

Mmg byk sgat ..kdg kdg sejam dh smpai time sakit trasa kne pam..klu tggu tiga empt jam mmg pnuh btl untk sebelah..tp rasanya mgkn flow susu tu laju sbb bilaa sy pam klu tlmpau lamaa xpam trasa berat ,saya pam tiga emoat minit dh penuh..

Try sis buat skin to skin dgn bby blik.. ltk bby ats dada sis.

5y trước

Hehee..alahai comel nya..yeke..sy xpnah buat ..alahai xpelaa sy try ..tp klo beralas baju saya dkap dia pnah jgk

Ni da kes nipple confuse..keep usaha df malam..

5y trước

Yg breng mengiring tu sy dh cubaaa ..mgkn sy rse cara saya salah and puting pun samaaa..bila mcm breng hritu sbb dh lamaa xbg kn..sy cuba nk test sy try scraa breng diaa isap pastu bilaaa susu kluar laju..diaa nangis pastu batuk batuk..lgpn baby sy diaa berkahak..hmm xpasti laaaa sbb kahak jgk ke apa..tp skrg sy bg dia dh xnk..satu puting timbul stu lg tgelam..tp tulaaa mybe sbb puting bsar kot dia xnk..tp dlu yg tgelam tu dia xsuka pastu yg timbul diaaa suka..pasyu ada start dia nk jd mcm nihh dia xsuka yg timbul tu mgkn sbb bsar kot sbb yela pam jee kjenya..pastu dia nak yg tgelam..pastu lamaaa xbg dua duaaa ..so dy nk yg timbul tgelam xnk plak..pastu xbg lagi lamaa jd mcm ni..mmg sy xbg dlm satu hri tu mmg botol fullday..and smpai skrg

kerap hulur nenen pd baby.

5y trước

ooo, in shaa allah boleh tu. awak punya nipple timbul or leper? kekadang baby taknak sebab nipple leper susah dia nak hisap .kalau leper boleh pakai nipple shield.