Bleeding?

Sapa ada pengalaman bleeding di awal pregnancy? boleh kongsi pengalaman masing2.. sy 7w n keep on bleeding?

22 Các câu trả lời
Chuyên gia

Salam sejahtera. Berdasarkan soalan puan, saya amat memahami kebimbangan puan tentang gejala pendarahan yang dialami. Untuk makluman puan, pendarahan pada awal kehamilan boleh terjadi dalam 20% wanita hamil akibat pendarahan implantasi. Biasanya ia berlaku dalam minggu pertama ke minggu kedua kehamilan, hanya sedikit dan berlangsung dalam jangka masa sekejap sahaja. Bagi pendarahan yang berpanjangan, anda amat disarankan untuk segera merujuk diri anda ke hospital bagi tujuan pemeriksaan kerana punca lain pendarahan boleh disebabkan oleh masalah pada struktur rahim, plasenta atau pada janin. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

saya dari tahu pregnant bleeding. sebab rahim terlalu kebawah. selalu bleeding mmg sign of threathen miscarriage. ada yang survive ada yang tak survive. sis kena rujuk doc secepat mungkin. doc akan bagi duphasthon. then sis kena on bed rest. tak boleh turun naik tangga langsung, kurangkan berjalan sangat or berdiri bagi ruang dia pulih dan kuat. apa pun ni based on rezeki. kalau ada rezeki sis in shaa Allah ada. sis pikir positif. Allah tau the best for sis okay. apa pun pegi check. prayers goes to you strong women. yakin dengan Allah. in shaa Allah yang baik2 saja.

5y trước

Sekarang macam mana? Still bleeding lagi ke? Dah berapa lama bleeding? Sekarang berapa minggu dah?

Saya 2 minggu bleeding on and off.. dari 10w fresh blood sampai 12w darah hitam gitu tp x banyak.. sekarang Alhamdulillah mcm dah takde tp still x buat apa2 kerja berat. Masa bleeding tu lipat kain pun sy x buat sbb pernah lipat 2 3 helai keluar darah. Solat awal2 bleeding memang duduk sbb pergerakan solat biasa buatkan sy bleeding. Tapi lepas seminggu sy solat mcm biasa je. Stok duphaston mmg full stock sampai bulan 12. Gi scan 11w uri kat bawah. Sekarang xpasti sbb belum scan. Bedrest je. Jangan buat apa2 kalau boleh.

5y trước

Bleeding tiap hari ke sis? Banyak tak?

sy skrg pggy 6w something...hari nie dh hari ke7 sya bleeding...dh 3x repeat scan n jmpa doct...doct bagi ubat duphaston n dh consume selama 7hari tapi still bleeding...tpi xda ketulan...cuma sya still risau n hope baby xda apa sebab masih awal lagi...dh 3 doct sy jmpa n smua doct cakap its normal selagi xsakit mcm sggugut n cramp perut...but still bleeding nie mmg kita risau...

5y trước

Sis mcmmna skrg?sya mengalami hal yg sama..7hari dh bleeding..kandungam baru 6mngu 3hari..scan ada janin lagi.tapu xde heartbeat

Sy pernah gugur 2x awl peknen. Peknen ke3 2016 gi klinik swasta n gyne bagi injection kuatkan rahim. Dekat 4 bulan amik injection alhamdulillah baby selamat n skrg dh 3 tahun. Now 2019 peknen lagi.. Bleeding awl pregnancy terus gi klinik yg sma n gyne bgi injection yg cm dulu jgk. Alhamdulillah skrg dh 36w... Tggu msa je nk keluar baby boy ni..

5y trước

k,tq sis...

Sy bru je bleeding kemaren..mcm 1st period pekat..tp xda ketulan..dah refer doc..takut sbb anak twin..mmg kena double care..baru 8weeks..doc threaten miscarriage..tp bila fikir nak duk diam xbuat kerja,,mmg boleh bila kat rumah n bed rest..cuma klu kerja,,mcm2 mana pun akan penat..skrg keep positive je selalu supaya rahim kuat utk bawak babies.

Sy pnh. Bleeding Dari tahu pregnant smpai 13week . Dan bukan rezeki sy.. Dah on dushaston semua pun tetap bleeding jugak... Last2 gugur n kna dnc.. So klu pndpt sy , jgn amek mudah bab bleeding.lain badan lain pembawakan nya...ada org bleeding tu krg. Stgh org dah jd ancaman keguguran dah. Apa pun Segera jmpa doktor...

5y trước

Dah jumpa doc.... Dah mkn ubat kuat rahim tu.... Kalau ada rezeki insyallah... Kena rehat lebih kan sebenarnya

Sy bleeding 7 minggu 2 kali..risau sangat²..mula tu rasa sakit mcm sengugut dalam 2 3 hari pastu keluar darah..terus pergi klinik swasta bgthu dokte then buat scan apa smua Alhamdulillah tak da masaalah apa cuma dokte tak bg byk buat kje,angkat berat dan kurangkan naik kenderaan..dokte ada bg juga ubat kuatkan rahim.

5y trước

Kena byk rehat rupanya... Ok ok

Sis jgn stress..bedrest je bt ms skrg..sy hari tu doc bg 5hari mc utk bedrest.. alhamdulillah masa scan bby msih kuat..ada heartbeat n nampak jntung dia.. sis byk2 ckp dkt bby suruh kuat sama2 dgn mama n sllu bc doa utk dia..

Saya ada pglmn bleeding. Hari2 bleeding. But kne keep emosi positif. Jgn buat keje brt byk berehat. And consult with doc. Doc bg sy ubt duphaston (kuat rahim). Alhamdulillah rahim makin kuat bln ke3 pregnant dh ok.