Baby kecik

Salam semua. Saya sedih sangat bila orang cakap anak saya kecik. Dah 3 bulan pun berat 4kg 🥺. Anak saya tak bf sbb susu saya drop. Macam2 dah saya buat. Berurut, join class penyusuan, makan makanan booster. Tapi susu tetap sikit. Bila pump je tak sampai 2oz pun. Susu formula dari mahal sampai ke murah. Kesian baby tukar2 susu. Apa saya perlu buat mommy 😭

4 Các câu trả lời

Tak perlu sedih pun sis. Berat 3 bulan baru 4kg mmg agak merisaukan. Patutnya jadi pembakar semangat utk awak naikkan lagi berat baby. Ikut lah org nk ckp apa pun, buat research lagi. Mcm saya pun anak depends on fm awal2 lahir sbb saya inverted nipple. Berat pun makin menurun dari berat time lahir. Sempat la beli 3 fm. Tp mindset saya time tu cuma fikir nk bf baby jugak so saya focus & be positive je. Takda fikir nk stress or sedih2. Sampai lah berjaya & now bambam dah baby. Sis pun kena strong minded even fm pun, tak berdosa pun kalau tak bg kita punya breastmilk. Ramai yg saya jumpa baby fully fm tp bambam juga. Yg penting be a happy mom, baru sel2 otak kita boleh berhubung nak buat camne yg terbaik utk anak

Selain penyusuan, Pastikan waktu tidur anak cukup. Bawa anak jalan2 kena cahaya matahari pagi. Ada kan masa ibu bapa bermain dgn anak Sama2. Untuk penghasilan susu yg mencukupi ; Kerapkan susu anak / pam setiap 3 jam. Marmet je lah. Pam kadang tak sesuai. Be a happy mom, elakkan stress. Bersenam juga. Ibu minum air kosong secukupnya. Ibu makan makanan cukup nutrisi lengkap dan kena lebih 500 kalori drpd keperluan kalori wanita biasa. Doa mudahan Allah kurniakan susu yg mencukupi buat ibu dan anak.

it is okay sis. bagi sy,tak BF anak tak menjadikan sis kurang sebagai seorang ibu. fokus kepada FM je dulu untuk weight gain baby. susu ibu memang yg terbaik,tapi kalau sis tak direzekikan dengan susu yg melimpah macam orang lain,dun be sad. yang penting anak kenyang.

samalh dgn anak sy sis...sesiapa ade cadangan x susu fm utk tambahkn berat baby?

9mo trước

Biase susu fomula yg lengkap nutrisi agak mahal. cuba bandingkn kandungan dlm susu tu. sy guna similac gold n BF. tapi anak lg banyak fm. alhamdulillah, anak bambam.