Luahan hati susu badan

Baby dah 1 bulan 22 hari. Daripada awal bersalin sampai sekarang susu badan memang sikit sangat. Macam2 dah buat daripada berurut, makan lobak putih, sawi, horlick, kurma & mcm2 milkbooster dh try. Susu nak dapat 1 oz pun susah utk 1 side. Mmg terpaksa bg susu fm. Org cakap bg fm confirm la susu badan kau drop. Disebabkan tak bagi fm la baby masa awal lahir haritu berat baby drop dari 3.7kg to 3.2kg , more than 10% weight loss & kena masuk nicu. Sy cuba refuse utk admitted & minta utk nak pantau sendiri dulu. Nak taknak mmg perlu bg fm. Apa lg sy boleh buat utk tambahkan susu ya? Skrg sy tengah jaga pump, pun sama setakat ni. Tah kadang rasa cemburu sgt bila tgk org lain bila pump boleh dapat ber oz2. Niat mmg nak fully bf first baby, tapi tak ada rezeki.

3 Các câu trả lời

sejujurnya sis masih dlm stress lpas bersalin..stress juga boleh sebabkn susu kurang..jgn fikir sangat org ckp bg susu fm tak elok lh apa semua tu..just be yourself..makin sis stress dgn susu bdn berkurang makin hilang lh penghasilan susu tu..yg penting sis tetap kna bg baby hisap puting susu sis walaupun susu sikit sbb urutan dari mulut baby lebih baik dpt bantu otot² d bahagian payudara sis jd lebih tenang dan satu lg sis kna tengok betul² cara penyusuan bayi..sya dulu pam pun tak sampai 1oz doctor sarankn bg fm je tp sya still nk breastfeed ank sya taknk fm sbb takut ank tak ckup antibody dh masuk 6 bulan bru lh sta bg fm n still breastfeed juga.. alhamdulillah ank sya still dpt breastfeed sampai lh 2 thn lebih..terpaksa stop dia breastfeed sbb dh pregnant lg..InsyaAllah sis jgn fikir sangat masalah susu kurang nk mkn suplemen kh apa..just tenang n fikir untuk ank je

10mo trước

Mungkin terlalu fikirkan sgt kut kan 😢 usahakan jgk df walaupun disepak terajangnya . Btw thanks advice sis 🫰🏻

Saya pun susu tak berapa banyak sampai terpaksa campur bagi fm sbb berat baby drop sikit..saya dah try sawi, lobak putih pun sama jugak..lepas tu saya try minum air kurma cina tu suam2 untuk lancarkan darah dgn saya try consume herbalife F1..mula asal ambik herbalife sbb nak cepat baik kan luka czer tu tp alhamdulillah susu saya makin banyak..bila picit memancut..puan boleh try any protien intake dari mana² brand kot sesuai 😊

10mo trước

Oh yeke, inshaallah sis sy cuba ni 🫰🏻

Maaf nak tanya, sis ada cuba kerapkan pam/power pumping? Sebab saya naikkan susu memang itu la caranya, saya tak direct feeding.

10mo trước

Jangan sampai 3 jam sekali sis, kena 1 jam sekali pun ok jugak, nanti tambah la oz tu. Sye pun dulu macamtu sampai kesian kat bby kurang susu, sebab sye tak bagi fm. Tapi lani jadi banyak sis, cubalah bismillah, sye tak direct menyusu sebab p*ting rata jadi pump dulu lepastu masuk dalam botol barula bagi kat bby