Baby tak suka keluar rumah

Salam..hi mommy semua...sy nk tnya..bby sy umur 3 bln...dia tak suka kalau kami bwk dia keluar jalan2..letak dlm stroler pun menagis je..bila dukung pun kejap je dia diam..pastu nagis...bg susu nagis...bila masuk kereta smpi rumah dia diam je...nie petanda dia x suka keluar rumah ke?? Ada x yg sama pengalaman bby cmmi??

2 Các câu trả lời

Bukan baby x suka keluar rumah. Cuma baby x biasa keluar rumah. Normal bila 1st time baby akan nangis bila letak dlm car seat / stroller. Bila awak dan husband dah biasakan baby letak dlm car seat/ stroller baby akan tahu benda tu x akan harm kan die. kalau bawak keluar jalan2 pun kerapkan bawa di tempat yg sama dalam 2, 3 kali supaya baby tahu tempat tu x akan membahayakan die. selain itu boleh saja ckp dgn baby bgtau die ada di mana, dgn siapa, di sekeliling die ada apa supaya baby rasa secure. Baby saya baby PKP 2021 lg la mula2 tu x nk dgn atok nenek die, nk bw keluar je die akan nangis. so sy dan suami akan buat perbuatan nie berulang kali sehingga die kenal atok nenek die dan juga familiar dgn sekeliling die.

Tips saya : Ambek stroller / carseat, letak dalam rumah dulu & ronda ronda dalam rumah dlu. After one week, anak dah biasa dalam both stroller & carseat, boleh bawa pergi taman.. Once dah bawa keluar, ulang je perbuatan tu berhari2. Supaya dia terbiasa.. Hehe anak saya pun mcm tu, saya buat cara mcm ni. Alhamdulillah okay dah ☺️ Mom boleh cuba ok. Try n error je 👍🏻

1y trước

ok sis tqq share