Anak hantuk kepala kat mna2 tempat dia nagis

Anak saya umur 1y7m trkini sikapnya jika nagis suka lantuk kepala kat mna saja dia ada semasa menagis ada ni normal atau tak?#ingintahu

1 Trả lời

Tantrum? Atau autism? Bagi sy tak normal lah. Sbb tak elok utk dia yg suka hantuk kepala tu.. Lagi masih sgt kecil.. Cuba lah puan pujuk anak bebaik, ckp dgn dia lembut², peluk dia ka... Jgn selalu marah dia ya... Anak waktu umur segini mmg tgh nk explore dan cuba memahami diri sendiri... Tapi mcm kawan sy, pengalaman dia ada anak yg kuat tantrum, masuk giant ke shell ke kedai aceh ke kalau x dpt apa dia nak, mengamok semua benda dia baling lepas tu anak dia akan berguling kat situ sampai dpt. Kadang kalau bawa pi mall mmg kena ada bapak dia, bapak dia saja blh handle anak dia kalau jadi mcm tu... Seksa yg amat bila sy tgk.. Mak nya x yah ckp lah terduduk menangis pon pernah sbb kena ganti semula barang yg pecah.. Sampai kat ayah nya, sekali dua ayahnya ckp saja anak nya terus paham angguk², ayahnya pujuk ckp lembut² dgn dia.. Xde marah2 pon tapi dtg angin kuskus anak nya, tak jalan jugak kadang tu... Kena banyak sabar lah... Buat sehabis baik utk anak. Tunjuk teladan yg baik... Anak ni jangan selalu kurung dia dlm rumah.. Selalu bawa anak jalan ya, bawa pi taman.. Bergaul... Tak kisah taman apa,..taman bunga ka, taman rama2 ka, taman buaya ka, taman rusa ka.. Bagi dia explore dan terdedah dgn aktiviti luar.. Seminggu sekali blh bawa.... Itu tips kawan sy lah..