Luka episiotomy

Salam mommies semua, saya sekarang berpantang hari ke 18. Boleh saya tahu berapa lama luka episiotomy tu sembuh ? Saya dah makan oren and lap kering kering + spray ubat kuning tapi ngilu sikit dekat area jahitan luar tu, ada tak ubat lain yang boleh saya sapu dekat situ ? Kalau buat sitz bath(rendam with garam) boleh ke ?#ingintahu #bantusharing #firstmom #pleasehelp #firstbaby

11 Các câu trả lời

Saya pun macam awak. Day 16, masih sakit, awal hariti bergantung penuh dengan ubat tahan sakit macam orang czer plak hehe Tapi lepas suruh nurse tengokkan semula, takde terbukak pun tapi daging tak naik sangat.. so dorang kata cuci dengan sterile water je dah memadai.. tak perlu guna ubat kuning dah.. Kalau berani boleh simbah air garam kasar atau biji manjakani yang dah ditumbuk..tapi yang ni saya tak buat laaa sheram plak.. Apa yang saya buat: 1) mintak hasben cuci pakai sterile water, boleh cari kat farmasi, tak berani nak kangkang sendiri 2) lepas poo pee terus basuh and lap kering2 pkai tisu dapur (lebih sedap serapan) 3) pakai pad biasa atau pantyliner yang panjanh dan tebal tu, yes kena kerap tukar 4) buat exercise kegel 5) jalan kepit! 🤣🤣 6) makan buah dan benda2 berprotein Selamat mencuba sis!

Boleh cuba tips ni 1) masa mandi pastikan awak cuci kawasan jahitan awak. celup cotton ball dan dap2 kan dkt kwsn jahitan. memadai dgn air bersih sahaja 2) lepas mandi lap kering2 kawasan luka awak. jgn biarkan lembab. kalau rasa xcukup kering boleh tala dkt kipas. Pastikan juga setiap kali leas membuang awak lap kering2 3) pastikan tukar pad dgn kerap. jgn tunggu pad penuh baru tukar. atleast 2jam sekali. 4) makan makanan yg mengandungi protein (ayam/dgg/telur) supaya sel2 baru dpt tumbuh dgn baik. dn dpt mempercepatkan luka jahitan baik 5) boleh makan buah yg mengandungi vitamin c tak semestinya buah oren. 6) minum air secukupnya. jangan catu minum air

Experience saya seminggu dah kering dan jahitan dah lekat. Sama macam sis, amalkan makan buah oren, sapu ubat kuning dan lap kering after mandi or poo pee. Tiada tambahan lain yang saya buat, dan jalan kepit sebab pakai bengkung sampai punggung.

Alhamdulillah saya lbh kurang seminggu da sembuh rajin cuci dgn air suam dan mandi air suam ,dan pastikn lap dan kering,rajin tukar pad juga,saya pun baru ja bersalin anak ke2 ,alhamdulillah yg pnting rajin cuci dgn air suam,

Sy pakai yg ni je smpai smua benang tanggal. Yg ni dia sgt2 ok. Xde rsa ngilu. Cuba try. Nurse kk yg suggest mmg cpt lega

pakai fucidin lap kering2 lepastu sapu , saya pakai ni masa luka terbuka 2 minggu dh elok

saya rasa btol2 selesa kt bwh tu ble da sbulan lps bsalin..

minum jelly gamat sis ... cepat baik

Sapu bethapen 1 aid..

buat sitz bath