Ruam atau eczema

Salam dan hi semua, bayi saya baru 24 hari. Makin hari makin byk biji biji kecil tu. Kenapa ye tu ?

Ruam atau eczema
25 Các câu trả lời

normal tu kebanyakan bby baru lahir akan kluar bintik2 merah or putih lepas tu kulit dia akan mengelupas lagi kan. dia kan baru keluar dari perut ibunya😄.sebulan pertama sya mandikan je tak guna pape sabun or syampoo pun.nti lama2 akan hilang sendiri.ikutkan banyak petua itu ini sya tak buat pun sbb pengalaman dah 4 org ank semuanya mcm ni masa baru2 bsalin.nak sapu krim ke apa ke lagi takut kot2 tak sesuai dgn kulitnya lagi teruk.biarkan je nti hilang sendiri.melainkan bintik2 merah satu badan mcm ekzima tu kenalah bwk gi jumpa doktor ya

ruam sis.. anak sya pun prnh alami..misi nasihat mandi jgn gunakan apa2 produk..pakaian bby cuci & rendam air panas...lps susukan bby lap bersihkan gunakan kapas yg di basahkan..ada kurang sikit tp memandangk x dpt lagi cucuk sebulan gara2 ruam tersebut sya bawa anak ke klinik luar dktr bgtau mgkn ekzema & minta sya stop bg susu formula.. hanya susu bdn sahaja..ada juga diberi krim sapu.. lps sapu krim dh elok

Sy g check up haritu doktor ckp normal.. pori2 dia belum adapt dgn persekitaran luar sbb selama ni dia duduk dalam rahim ada air ketuban kan jadi bila dia keluar tiba2 persekitaran kering so kulit dia jd mcm tu.. nanti dia akan hilang sendiri.. anak sy dah xde dah bintik2 tu.. doktor bagi ubat sapu..

Ruam tu normal, nnt akan jadi mengelupas kulit pastu salin kulit baru, Ruam2 tu mungkin cuaca, jgn biar kulit bayi terpekup, nnt cepat naik ruam, Sapu Skeenz Balm, 100%Dari Pure Essential oils, sehari ja kering ruam2 luka pada kulit bayi Berminat Rply comment sya

normal ank sy yg 1st smpi usia dia 6 bulan mseh ade..dah refer doktor doktor ckp bukan eczema truk.. sbb on off dtg nye.. sy guna shaklee krim multipurpose tu..mmg bgus.. jika menyusu bdn...lps susu..lap2 mulut pipi.jika terkena susu.. hee

ruam tuh sis... make sure mandi dgn air suam. sahaja, tanpa sabun atau pape...xperlu bedau atau losen juga sis.. anak saya dulu cam nie, try guna tepung ubi sis.. nie petua juga dari nenek moyang... insha allah dimudahkan nanti...

Normal sis utk baby yg baru dilahirkan.. Nnt lama kelamaan akan hilang sendiri.. Jgn sapu apa² krim or baby powder.. If lotion ok.. Guna lotion pureen utk kelembapan kulit baby

baby saya pun mcam ni, saya letak bedak sejuk.. bila dah kering sikit ruam tu saya mandikan guna sabun cetaphil baby and sapu lotion cetaphil. ruam hilang

Macam ruam panas sis. Apa2 pun masa appointment klinik, tanya doktor untuk pastikan . Kalau takde appointment nak terus ke klinik pun boleh.

saya anak first mcm tu tp nnti lama2 hilang . klu ikut saya , saya x sapu ape2 cuma time mandi saya cuci muka anak saya dgn air btul2