MITOS

Sajalah nak share dekat sini. Kandungan saya dah masuk 31 minggu dan semenjak dua ni mmg rasa nak minum air kelapa sejuk. Mak mertua saya kata jangan minum nanti kepala anak besar. Taktau nak gelak ke nak apa. Tapi saya tetap minum. Sebab saya taknak percaya bendabenda yang saya anggap mcm mengarut tu. Hehehe ?

21 Các câu trả lời

Sy minum je sis. Mmg akn ada org ckp xleh or kpercyaan karut... Y lain. Tp sy ttp minum but bukan depan diorang. Yg penting baca bismillah.. Niat btl² minta dgn Allah lindungi dr sbarang mudarat... Pd diri kita n baby. Alhamdulillah... Baby OK. Stiap kali scan.. Pn doc kata baby sihat...

5y trước

itulah. mudahan Allah lindungi kita n bayi. sy doakan sis n baby jugak sihat shgga melahirkan nnti. aamiin ❤️

Sis..sy awal pregnant minum air kelapa muda Segar tnpa campuran apa sampai sekarang 36 minggu..scan doktor ckp kepala ank sy besar sikit.. mungkin betul ckp mak mentua sis,tapi sekarang scan doktor ckp baby sy besar sikit

5y trước

kalau segelas sehari okey je tp kalau slalu sgt takut calcium terlebih lagi2 yg ada ambik pil calcium.. ada yg bby lahir je dh ada gigi sebatang sbb lebih calcium

Mitos la..😅😅 sy minum air kelapa fresh 1-3 sebulan masa preggy. Baby lahir kulit & kepala bersih. Takda kerak kepala. Bagus utk boost energy & lawas kencing. Kencing sangat bersih sepanjang preggy.

5y trước

Itulaa. Saya malas nakpercaya mitos yang entah apa2.. Sebab banyak je feedback positive yang saya baca pasal minum air kelapa waktu preggy.

Nnt akan scan lg baby especially hujung2 nk bersalin nnt, tgk doc kata kepala baby mcm mana. Kalau ok je abaikan jela. Tp jagalah hati dia. Setahu sy apa yg kita minum, xlalu kat rahim. Baby amik zat aje.

5y trước

Haah.. Iyekan aje.. Syukur jugak tak tggal sekali.. Kalau tggal skali takut jugak terasa hati kan

Mak sy ckp pula di awal prgnnt pn xbole.. Stkt perut 6bln-7bln lbh keatas kira bole mnum.. Tp. Klau dh nak dekat tu jngn dah dia ckp..ckp brangin... N Phm2 jela dia ckp..

5y trước

Aha... Sbb sy suka minum air klapa fresh.. Mak sy ckp puas2 la mnum dlu.. Nnty dh dekat xbole tau dia ckp...

Sy dulu selalu minum.. aalhamdulillah kepala ank elok jew... Masa beranak pon ank bersih je xde lekat putih2 tu byk kat bdn dia 😌😌😌

5y trước

Kan.. Banyak feedback positive pasal minum air kelapa ni.. Hmm.. Apalah salah air kelapa tu.. 😪

Tu kan cell dlm bdn baby. Dri pemakanan ibu jga. Klu kata air kelapa buat kepala baby besar, tu mmg takde la dlm sains.

Sy dr awl pregnant kdg2 mmg akn mnum air kelapa sbb tringin...td br blk detail scan...alhamdulillah kepala ok je😊

5y trước

Mmg air kelapa ni slalu jd bnda yg sebeslh kita nk minum...sbb org2 dulu xbg mnum masa awl kndungan...katanya blh buatkan kita keguguran... Sebenarny semua pon bergantung pd bdn masing2...dan semuanya kalau nk mkn/mnum kena berpada😊 Sama mcm nenas...byk org xberani nk mkn..sbnrnya boleh tp xboleh byk sgt sbb kita pon tau nenas tu tajam

Mom sy sendiri 1 bulan pregnant smpi mw melahir kn minum kelapa hari2 syukur semua baik2 sja bby lahir pun bersih

5y trước

Blh google atau you tube utk lebih tw

Alhmdulillah saya dari awal pregnant amalkan air kelapa alhmdulillh baby keluar senang tak ada alahan apapun ..

5y trước

Itulah dr pon kata okay je selagi mana badan kita takde apa2 alahan lepas mnum tu kan