Breastmilk

Rase down sgt2 bile susu tk banyak keluar utk baby. Anak first plk Sedih .kdg2 xsampai pun 1oz pam, sikit mcm 1 sudu je. Ya Allah ??

18 Các câu trả lời

Normal kalau 3 hari pertama sis..Bkn xda susu cuma dlm smggu tu susu sgt2 pekat jdnya kena kerapkan direct feeding baby selang 2-3 jam..kalau siang, baby tidur boleh jer sis bgnkan & bagi dia susu..sebelah blh pam & smpn buat stock..mlm pun kena usaha bgn selang 3 jam utk pam sis trutama time msh pantang..ini yg buat susu kt faham demand & supply...mlm baby krg menyusu Xpa Coz bagi dia tidur lena & secara x langsung sis dah atur cara baby tidur xla nanti after pantang “siang jd malam, malam jd siang”.....air suam kena minum lbh sis utk x bagi sis terhidrat & mkn mknan yg bkhasiat ya🙋🏻‍♀️

kadang puting tersumbat pon punca susu kurang keluar. try mandi air hangat or demahkan breast dengan towel yang rendam dengan air suam bg buka pori kat nipple tu. or cari bidan yang pndai urut bhgian breast bg bnykkn susu. jangan stress. troskan kerap bf or buat power pumping 2 jam sekali sebelah buat atleast 20min. Insha'Allah makin banyak nt. nt free² jom join grup mommy. boleh kongsi ilmu sembang santai😉 https://chat.whatsapp.com/E6fkwVRxnn59x3KBPogyK7

jgn mengalah. kalau teruskan guna kaedah urut pakai tangan saja lebih jauh berkesan kluarkan susu bdn. alat pam tu sekadar meringankan tugas perah susu bdn. dan kalau positif fikir susu sy cukup, pasti akan cukup. dia dari sedikit smpai lah bnyk. sampai lah kita pun x sangka breast asyik2 bengkak n melimpah susu.. wahh.. tu tandanya susu byk. jadi kalau bykkan makan bersup apalagi sup betik muda, pasti menambah kan lagi susu bdn.. semoga berjaya😊🤗

Ni antara tips milkbooster yg sis blh try. 1. Banyakkn mnum air masak 2. Minum air rebusan papaya muda 3. Minum air soya 4. Minum kuah ikan rebus 5. Makan ikan blh pekatkan susu 6. Minum air rebusan lobak putih 7. Minum susu kurma 8. Cari bidan kampung untuk urutkn breast Pastikan kita sentiasa positif dan yakin. Inshaallah berkesan. Sya dh alami yg sis alami skrg. Petua ni semua yg bantu sya bykkn air susu blk.

bby brapa hari dh? klo masih bru tu biase...teruskan pam..1-2jam skali...nty akan naik slowly. mcm sy pon haritu pam dpt dlm 1oz jee...skrg nii bru naik sikit jdi 3oz(45hari dh)...skrg nk try mamom milkbooster..tgok ramai mnjdi...hope dpt naikkn susu bdn n pekatkan...sbb anak jenis kuat nyusu...anak first xdpt fullbf ..hopefully anak no 2 nii dpt fullbf smpai 2tahun

Kuatkan semangat mommy, sama jgk mcm sy msa ank first dlu, give up jgk sbb bby xmau direct feeding. Kena pump, ltk dlm btol. Dpt pn ckit ja. Ank ke2 dgn ke3 bru dlm full bfeeding, tu pn mcm2 dugaan kena tempuh msa dlm pantang (bengkak ssu, nipple crack, demam bturut2)

join club Happy Breastfeeding Malaysia kat fb. banyak info kat sana. perut baby baru lahir memang kecil lagi. susu pun hanya keluar ikut demand baby. takde istilah susu sikit & tak cukup susu yaa. gali ilmu dulu. jangan cepat give up. good luck mommies!

Sis, anak kencing berak ok tak? kadang2 pam dapat sikit bukan sebab takde susu, mungkin corong pam tak sesuai dengan saiz nipple sis

sis cuba susu Rizqi ni. In sya Allah susu meriah sangat, suka tgk bany keyang.kjp sy kongsi no fon saller yg prnh sy bli 0148109108

Kalau saya, saya banyak minum air masak, minum air longan, minum susu kurma, minum kuah sup n berurut...alhamdulilah susu byk