Maaf sangat2 meluah

Pertama sekali saya nk minta maaf meluah dlm ni..mungkin group ni lebih sesuai utk info2 kehamilan..tapi jiwa raga saya sangat sakit..penat dh bergaduh dgn suami walaupun gaduh dlm telefon sbb suami outstation seminggu..sampai tak blh fokus jaga anak..kdg anak cakap pun saya tak blh nak layan sbb emosi saya mcm tak stabil..saya rasa saya juga ada hak untuk suarakan kesakitan saya kat dia ttg family dia..mentua saya jenis pilih kasih hat menantu2..jadi saya mmg terasa..itu pun saya dh bertahan beberapa tahun sampai tak blh dh nak berpura..mentua pun jenis suka masuk campur urusan anak2..saya sgt terasa hati dan janggal..saya taknak balik rumah mentua tapi suami cakap saya ni isteri yang jahat menantu yg jahat asyik balik rumah mak saya dan taknak balik rumah mak dia..saya dah cakap sebab2 tapi suami tak blh terima suara saya malah kata saya hina ibu dia pulak sdgkan saya cakap bnda yg betul..asyik cakap saya ni jahat hina ibu dia..untungkan jadi seorang ibu blh buat dosa kat siapapun sbb akan ada anak yg pertahankan walaupun si anak tu blh buat isteri dan anak dia sendiri jadi musuh..sdgkan ibu saya sgt baik kat suami saya..sangat2 baik, kat belakang suami selalu cakap yg baik2 ttg suami..itu pun cakap mcmlah family saya ni baik sangat..jadi suami kata saya dan anak blh balik rumah mak ayah saya sampai ke tua sbb saya suka sgt kan balik rumah mak ayah saya dan dia takkan pergi..kenapa dia buat saya mcm musuh? Kalau tersangat pentingkan family dia melebihi anak sendiri kenapa kahwin? Ya Allah, sakit sangat..saya ni jenis cepat sejuk, suami pulak pantang family dia kena cakap walaupun salah..tak kan saya nak telan je 😞 tak tau nak buat apa dah..rasa nak keluar dari semua ni..kesian sangat kat anak 😞 kalau saya ada anak lelaki, insyaAllah saya takkan ulangi benda ni kat menantu sbb saya tau sakitnya d abaikan suami dan di buat mcm musuh 😞 sebagai seorg ibu yg perlu besarkan anak2 dalam keadaan yg baik2, apa tindakan yg ptt saya ambil? Nk ikutkan kata suami supaya hadap je ibu dia dan telan sampai mati atau keluar dari toksik ni

13 Các câu trả lời

saya baru masuk 4 tahun kahwin dengan suami , anak sorang umur nak masuk 3 tahun . saya dimasukkan dalam group family lepas saya warded masa pregnant sebab kena covid . menantu yang lain2 sah je akad nikah terus masuk dalam group family . saya lepas 6 ke 7 bulan nikah baru mertua masukkan dalam group tu . lepas tu tiap tahun anak menantu cucu punya birthday dorang akan wish dalam group tu , saya ?? tak pernah langsung . pernah saya up status kat ws pasal birthday , adik ipar bongsu wish dalam group tapi sorang pun tade respon , mak mertua pun senyap . anak menantu lain masing2 busy wish bila tarikh masing2 datang . saya pun memang silent reader je dalam group tu . bila balik kampung pun tak bergaul dengan dorang , ntah la tak boleh nak masuk . saya pun kalau boleh tak nak masuk campur dalam group tu sebab orang bukan nampak kita . kadang memang terasa hati bila orang buat macam tu . tapi malas nak serabut kepala

1t trước

kan? kalau blh kita tak ada group dgn dorang pun tak kesah..tak jumpa langsng pun tak kesah..tapi tu la husband yg paksa jumpa dorang..tu yg buat jd stress sgt3..ssh betul nk bhadapan dgn org yg tak berapa nak suka kita..terlalu janggal..sbb dorang pun buat kita mcm tunggul bila pergi rumah dorang

saya pun dulu baru2 kawin, apa2 saya ngadu pasal fam in law kat suami, dia ngamuk weh boleh buat gaduh. tido luar. dia kata saya jahat sbb kutuk. padahal suami punya makcik n mak yg jahat kutuk saya gemuk 🤣. saya bgtau je. tak tokok tambah pun. tu pun ngamuk kaw2. muka panas. hahahhaha last2 da ok da skrg alhamdulillah. apa2 saya ngadu, dia boleh terima. sbb nya saya slowtalk dgn dia. time kitorg happy2, kluar makan, saya pegang tgn dia, pandang muka dia, ckp elok2. ckp dgn dia. yg dia tak rational. saya state je apa hinaan saya kena. etc. last2 dia da boleh terima. so cuba slow talk time dua2 tgh happy. bukan berniat nak gaduh

slain dr suami asyik menangkn fmily dye, suami ade isu lain lg x? klu suami ok, btggjawab, bapa & suami yg baik kcuali bab fmily dye then btahan la.. kte kdg nk semua perfect, hakikatnye payah nk kawal perasaan/tindakan org lain, tp kte bley kawal perasaan & tindakan kte.. nasihat sye, x perlu lah nk mbenci blebih2-lebihan.. sikit2 sudah.. mnyampah2 tu biasala kn.. kdg air muka suami kne jge jgak, x kan la x blek langsung umah fmily dye kan.. so blek la.. x kerap sgt pun xpe.. kte pun nk jge hati kte jgak..

7d trước

sy tak... sbbb bnyak harta sy kne kikis...dh buat baik dapat taik... mmg x lah kan..klau stakakt ngate2 biasa sy x kisah ni lebihh

Cakap je lah, balik rumah mertua jika suami ada sekali . Jika suami takde, tak kuasa nak balik rumah mertua dgn anak2. Tak payah mengata lagi perangai mertua tu. Terima lah memang perangai dia macam tu. Selagi boleh elak, elak. Doa, doa. Doa. Pulihkan hati yg tersakiti itu. Buat apa yg puan suka asalkan tak menyalahi syariat. Elakkan topic balik rumah mertua, balik rumah mak dgn suami. Create kebahagian di rumah sendiri dgn buat apa yg puan suka. Puan happy, anak happy, suami happy.

Saya tidak berada ditempat awak & tidak mengetahui keseluruhan cerita sebenar awak..Apa yang saya mampu pesan.. Andai jiwa terlalu sakit,penat.. sehingga tidak jumpa jalan yang terbaik..Turn back to Allah..mohon petunjuk dari-Nya.mengadu la pada dia andai awak rasa dianiaya..ingat doa orang teraniaya didengari oleh Allah. Allah akan berikan yang terbaik untuk awak. semoga Allah permudahkan segalanya buat awak.in Sha Allah.

1t trước

✅💕👍

faham sangat sebab mak mentua saya pun suka pilih kasih . kalau saya balik kampung dia buat bodoh je macam saya ni tak wujud tapi kalau biras yang lain balik di layan macam puteri raja 😅 ada sekali tu saya bercuti dengan suami & family saya dia pesan dengan suami jangan habiskan duit dekat saya , tak ke macam bodoh ? hah geram pulak 😂

6d trước

haha entahla sis nyanyok agaknya orang tua tu , dia taksedar yang dia tu surirumah harapkan duit dari suami jugak

Solat istikharah sis, minta petunjuk kepada Allah utk sis keluar dr jalan buntu. Selepas sis betul2 yakin dgn keputusan akhir, baru sis pilih keputusan tersebut. Fikirkan diri sis dan anak dulu, baru fikir hati org lain. Mental emosi kita perlu stabil utk urus anak kita. Semoga urusan sis dipermudahkan ♥️

sya tk suka fmly terlalu toksik jln nya adlah hindari mereka2 yg toksik,klau suami bnyk ckp diam saja bkan dia yg rsa kita sis sebgai perempuan yg rsa mental boleh rosak klau lma² duduk dlm fmly toksik ni

Kenapa eh selalu ibu bapa suami yg jahat dgn isteri sdgkan ibu bapa si isteri sangat baik pada suami malah seprti anak sndiri. Benda ni pun berlaku kepada sy sndiri🥲🥲

7d trước

sama...tu mertua toksik.. narsistik..

kalau sye, better keluar drpd persekitaran toksik sbb lama2 blh buat mental kita down. apa2 pun sis berdoa la mintak mana yg baik untk sis n anak2.

1t trước