Pndpat korang

Pernah tak msa korang mgndung.. korang gduh teruk sngt dgn suami smpai maki hamun.. tpi suami x fhm lngsung.. dy pn ego.. dy maki hamun jugaa. pling sakit bila gduh terus cri prempuan lain. sdgkn bini nya mgndung.. sdihhhh

33 Các câu trả lời

Pernah. Masa first trimester sy morning sickness teruk sgt, lembik je rasa dari pagi sampai malam. Jadi kerja2 rumah x buat sgt, mmg sepah sikit. Bila balik husband marah ckp sy pemalas semua. Nangis pun takde sape pujuk, sebab husband tak peduli. Katanya penat keje so malas nak peduli. Kdg sampai bergaduh maki2. Mmg first trimester asik nangis je. Bole kata mata bengkak je hari2. Sampai prestasi keje merudum dan dpt surat terminate drpd bos. Mcmana nk buat kerja kalau sikit2 muntah, dan pening kepala teruk. Duduk bawah ekon, dpt colleague yg pentingkan diri. Tp dalam pening2 tu hari2 jugak balik lewat sbb nk siapkan kerja. Cuma mungkin performance tak menepati kpi yg ditetapkan, jd dpt termination letter. Masuk second trimester, husband okay sikit. Sy pun tenang sebab bole rehat lepas morning sickness teruk. Cuma lagi skali saya diuji, sepanjang first trimester saya tak bersama dgn suami kerap, sebab sy tak bole bau badan suami. Tdo pun agak jauh, selalu bawah ketiak dia je. Satu hari, instinct saya tiba2 rasa nak pinjam phone husband sbb sy x igt mana letak phone sy. Unlock je, tgk ada notification email tumblr, locanto, dan few things lg. Jadi detective la kejap. Igtkan spam tp tak. Sepanjang sy tak bersama husband, rupanya dia install wechat, register locanto..bukak tumblr. Cari servis pelacur. No wonder ada sekali tu, ada satu no perempuan trans bogel whatsapp tp mcm conversation sebelum dah didelete. Yang hancurnya hati, husband aktif cari servis sex. Threesome la, sex dgn wife org, mcm2. Allahu..berpinar mata saya. Sy screenshot setiap satu, sy buat satu folder utk tu. Dia bangun je, lepas breakfast and tolong sy kemas2 rumah, dia check phone. Pastu senyap sunyi bisu. Sy dah malas nak layan apa2 atau dgn apa2 explain, apa yg dia buat..samada guna servis pelacur atau tak, tu antara dia dgn Allah utk jawab. Sepanjang itu, percaya tak..rezeki kitorg sempit sgt sampai kdg nak beli beras x cukul duit, nk beli ayam x cukup duit. Padahal ikutkan income sama je, no issues psl x cukup. Few times jugak, dia balik dgn suar koyak kat lutut sebab jatuh motor, tgh jalan motor habis minyak seolah2 x isi langsung, paling pelik baru tukar bateri motor harini pastu esok tgh highway motor mati..bateri kong. Sepanjang saya x bersama dgn husband, sy betul2 rasa bersalah. Tp sy cuba riangkan hati dia, dgn kemas umah biar dia balik rumah tgk semua kemas so hati tenang. Apa yg dia nak mkn, sy cuba masakkan. Pakaian dia setiap pagi sy sediakan. Pendek kata semua, kecuali bab bersama. Sy dah terangkan dan dia ckp xpe..sy fhm. Mmg hari2 sy doa, semoga Allah limpahkan rezeki utk kami, lindungi kami dari bencana. Tp belakang sy, dia buat semua tu. So bila dah kantoi semua, sy tinggalkan dia dan busykan diri buat kerja rumah. Sampai sental toilet. Kaki bengkak jgn ckp la..sampai kebas. Sebab xnk nangis, xnk igt semua tu. Sy penatkan diri sebab sy nak tido puas2 lepas tu. Masa siap semua husband tarik tgn sy, peluk, mintak maaf sungguh2. Katanya semua tu dia buat sebab dia rasa sy abaikan dia, tido jauh2 mcm benci, tiap kali dia dekat sy tutup hidung mcm jijik sgt. Apa yg sy nampak hanya la sampai tu je, dia tak keluar pergi cari pun. Just for the sake of mcm nk balas dendam kat saya. Sy tak ckp apa2, nangis pun tak. Dia takut apa2 jd kat saya, sbb sy senyap sgt sampai dia rasa bersalah. Esoknya sy mulakan hari sy seperti biasa. Layan dia mcm biasa. Mula dari third trimester sy rasa mcm betul2 pregnant. Takde morning sickness, berat pun bertambah sbb craving mkn mcm2. Rehat cukup, kerja2 rumah tak buat sgt sbb dah ada helper dtg. Kdg2 keluar pegi shopping brg baby. Mmg tenang. Saya pun dah mula ada rasa nak bersama dgn husband. And betul, sejak dari tu mmg berubah perangai husband. Lepas husband come clean, dia buang semuanya. Kitorg pun dah mula solat subuh jemaah, rezeki makin luas. Sy anggap rezeki baby semua tu. Cuma disebabkan awal2 pregnancy sy asik nangis, dan bersedih, effect kat baby. Kdg baby cebik2 nangis, padahal tgh menyusu. Beriya2 nangis, sampai kena peluk baru okay senyum. Maaf reply sy pjg sgt.

4y trước

Sedih sgt2 baca cerita ni 😢

Sebab tu masa mengandung nih kita kene lagi dekat ngn Allah..bykkn bzikir solat sunat dan baca quran..syaitan pun xberani nk ganggu..husbnd sy kdg bg ruang kat saya..dia tau masa2 saya nk dekat ngn Allah..klu sy missed sehari rutin mesti husbnd tya..dah buat tu ke ini ker? X sihat ker? Sbb selalu xpnh missed..mgandung ank 1-3 suami jarang ada sbb selalu outstn tp trimester akhir dia dah stdby so dia mnta kat boss spya dia xout station dlm masa trimester akhir saya..so the point kat sini sy tahu lain org lain alahan...ada yg langsung xda alahan bersyukurlah..masa2 mgndung ni mmg ujian wanita tu hebat..dekatkan diri ngn Allah muhasabah diri itu lah jalan spya kita x buat bnda pelik2..sy doakan semua ibu2 kat sini bertahan dan bersabar👌🏻semoga ibu2 mnjalani masa2 indah mgandung anda dgn tenang..xpandai baca quran xper..boleh jer dgr kat utube ke or zikir shj..😊

Dah berapa lama kawin? Kalau masing2 keras kepala susah la.. klau sorang api sorang lg kena jadi air. Bab gaduh ni tipu la klau pasangan tak penah gaduh cuma jangan sampai keluar perkataan yg tak elok. Segala percakapan melambangkan hati seseorang, jgn jadikan pregnant utk 'halalkan' perkara yg tak elok. Setakat berEmosi tu memang tak boleh nak elak. 1 lagi bila benda kecik pun sampai berfikir utk curang, something wrong somewhere je tu.. Apa-apa pun cuba duduk berbincang sama2, klau malu nak luah mulut tulis atas kertas depan pasangan 😂 fikir masa depan keluarga & baby. 🤭

kawal emosi sis... sy pernah lalui... smpai tgh berpantang smbung pulak gaduh ngn family belah suami... mmg perit nk lalui dn terima... smpai cerai .. family x mmbantu sikit pon... smpai sy bawak diri dgn ank... bila dh rujuk, sy ambik keputusan sy tk nk org luar msuk cmpur hal rmh tangga... sy suruh laki sy bawak sy jauh dripda kluarga dia... now alhamdulillah ada perubahan... klau org kata stress tngok kita hari² asik gaduh, just nk bgithu kita yg bergaduh ni lagi 10 x stress tngok org bt mcm² kt kita... just nk pesan.. x semua org suka apa kita buat. maaf klau sy ada tersalah ckp kt sni

4y trước

bnyk kn sabar.. besar ganjaran utk org yg bersabar... sibukan diri, jgn pikir kn sngt masalah rmh tangga..

kena bertolak ansur sis. bawa berbincang sebelum tidur untuk perbaiki diri. jangan sebabkan hal kecil dan ego terus minta cerai. jangan! sebab tu lepas kahwin komunikasi tu penting . saya dengan husb pun pernah juga gaduh tp sy kena lebih banyak sabar dan bertolak ansur sbb sayang dan tak nak hal tambah lg buruk sampai bawa bercerai. sbb rasa tak guna untuk gaduh pasal hal kecil. lagi satu laki ego dia mmng tinggi sbb tu kita wanita kena berlembut tak boleh ego juga.

Suke menangis.. kdg2 sebab kecik je, Alhamdulillah suami jenis penyabar pujuk je smpai cool down. Kdg2 kena kawal jugak la walaupun tgh pregnant jaga bahasa. Kalau ade buat salah mintak maaf je. Dah merajuk esok ambil hati laki pulak masak sedap2 ke, jgn ambik kesempatan sgt bila laki kita turutkan semua kemahuan kita. Mase merajuk tu kdg2 tak sedar, tapi esok tu agak2 dah ok kita pun kena lar buat ape yg menyenangkan hati suami. Kire ambik hati ke..

Awal2 preg mmg sllu sgt gaduh. Sy ni suda la keras kpla mmg xmau mngalah punya la. Time mrh mmg lansung xblh ckp bgs2.maki habis2. Bg sy penyebab seorg isteri mrh adalah d sebabkn suami kurang alert bila ada bnda kita x puas ht dgn dia n dia buat bnda tu mcm biasa so itu mmg tmbh pns jer. Sbb klu dia alert n brtindak dgn baik bkn bls dgn kasar isteri lbh mudah calm down. Bg sy la.. Apa pun smoga kita smua dipermudahkan urusan.. Amin

Baca dari sist semua.. Saya termasuk beruntung Bukan apa..saya ada gaduh sama suami..tpi dia x nak layan.. Saya hamil dr trimester pertama smpai skrg 3 Kerjaan rmh semua dia tolong buat Masak cuci baju bagi vitamin kat saya Jaga saya tido Tolong saya gosok kaki sebab trimester ke 3 nak cuci kaki tak bise🤣 Susah tido dia boleh tolong saya pijit2 Cuci baju baru baby semua pun dia Bersyukur suami masih mau mengerti

Hahaha penah , saya jenis nak perhatian 😂 gado sikit je , somi pujuk bnyk kali ,,saye buat dek je , mula laaa makan diri hahah nangis punya nangis , somi duk diam jeeee .. sbb dia marah dia suka diam.. saya tolak2 dia guna kaki saya😂 dia mengalir air mata sbb dia xbole nk marah marah saya .. heheh 🤪 lepas tu sendiri baik salam mintak maaf TERbiadap hehe .. Padahal rindu nk gaduh gaduh

Bergaduh itu pernah, lebih kpd marah +sedih atas isu2 kecil spt berebut makanan 😅dan kalau perang mulut pun tp tidaklah sehingga maki hamun. Kami praktis utk tidak berbuat begitu. Mujur kami tidak terbiasa dgnnya (guna ayat tidak sopan). Even perang mulut pun gitu2 saja. Kalau dia bertegas sy lebih memilih utk diam begitu juga dia.