Siapa dkt sini ada gdm dan kene serah diri waktu 38w?

Nak tnya pengalaman la harap boleh share.. Masa serah diri ikut tarikh dia bagi ( waktu 38w, ni klu x turun tanda lg) terus ke labour room kan.. Waktu ni lama jgk kan kene tgu turn cek jalan dan admit wad.. Time ni nak bwk beg terus ke? Rasa nnti mcm tersadai plak beg tu dkt ruang menunggu labour room. Sbb kalau patient ramai mau berejam tggu.. So kira nya boleh je kan klu kita suruh husband hantar beg ke wad waktu kita dah dpt katil nnti? Tp waktu cek bukaan dkt labour room tu just suruh husband standby baju/pampers baby je kan kot² trus ada bukaan dan boleh bersalin.. (hosptl kerajaan)

14 Các câu trả lời

sayaaa 🙋🏼‍♀️. saya gdm on ubat. cukup 38w mmg kena serah diri ikut tarikh yg doc kk refer tu. jgn lewat. lepastu terus admit ward. tak pergi labour room pun. dekat ward tu doc check jln da 2cm terus dia induce belon kul 2pm 4.5.23 . tak sakit sgt. rasa mild contraction je lepastu pukul 9pm belon jatuh bila check 3cm baru. so tidur dulu esok 5/5/23 7am check jalan still 3cm dia induce pula ubat ( insert dekat vagina). time ni 7am -12noon (mild contraction). lepastu kul 3pm-5pm tu mcm start sakit sikit kita mcm tk senang duduk. minta check jalan still 3cm. lepastu kul 6 lebih mcm tu sakit mcm tkthn nak makan pun da tk blh mmg sakit. nak jalan pun tkblh.time ni mmg baring kat katil je. contraction mcm makin kerap rasa 5min sekali. start kul 7pm mmg dah nangis2 gegar katil tu. siap pakej rasa nak teran.mmg dah teran 😵‍💫. contraction pun dtg rasa seminit sekali dah l. jerit panggil nurse ckp tk thn. minta ubat tahan sakit. nurse tkbg. check still 3cm hmm. lepastu saya sambung nangis2 gegar katil mmg tk selesa da sakit ya amat2 sakit. tiapkali contraction dtg mmg teran. kiri kanan mmg tk blh nk ngiring dah. bantal semua saya campak kat bawah da berpeluh2 layan sakit. rambut pun mcm maklimah haha. tak sampai 5minit nurse keluar tetiba ketuban pecahh. terus saya jerit panggil nurse mujur ddk dekat bilik depan kuanter. nurse terus dtg check jalan dah 7cm pkul 7lebihpm. time tu la doc baru nak insert line. dgn nurse tengah siap2 pakai baju. time tu la nk kena call husb suruh tunggu depan labourroom. fuhhh azab ya nk tolak ke lr tu 8.15pm baru pi. sambil2 tu mmg da mcm apa je sakit tkthn. mmg meronta sampai dlm lr. 8.35pm selamat bersalin anak pertama. baru legaaaa hilang segala kesakitan bila tgok baby. lepastu kita yg ada gdm ni anak kena tahan kat scn utk pantau gula dalam drh dia. so baju tu tgok la nurse nk ke tak. dia akan amik pampers je mcm saya. so sedia byk sikit. so saya bersalin 5/5. 6/5 saya dgn baby dah boleh balik.

12mo trước

eh lupa nak bagitahu. masa serah diri tu saya mmg bawa lengkap beg saya dgn beg baby. senang tk susahkan husb 2,3kali kena angkut. dtg hosp utk serah diri tu bawak je semua keperluan ibu n baby. kalau bersalin dkt gov jgn lupa bawa sudu,cawan dgn termos air panas. bawa la sikit makanan nk mkn time mlm lapar2 tu. mcm saya lapar time mlm2 mmg makan roti ler. minum air milo bagai. tk jaga da gula tinggi ke rendah 😂. da nak beranak kena nikmati lah

Anak first sya serah diri 38w juga sbb gdm. Sya serah diri tengah hari, petang mcm tu baru husband hantar beg keperluan sya dan baby. Dorg x bawa masuk labour room terus. Sya stay dalam wad satu hari utk doktor cek bukaan setiap 6 jam. Lepas seharian cek bukaan, esoknya sama ada bukaan dah besar atau kecil tetap akan dibawa ke labour room dan doktor pecahkan ketuban. Lepas pecah ketuban dan masuk ubat, bukaan sya masih 4cm dan doktor decide utk buat emergency czer. Btw sya pun bersalin d hospital kerajaan. Utk keperluan baby nurse hanya minta pampers. Pakaian baby nurse guna yg hospital punya. Once baby dah kat tangan kita baru kita tukar dengan yang kita bawa :)

12mo trước

Induce belon tak sakit. Induce thru drip baru saya rasa sakit. Tapi Ibu jgn risau ya. Set mind awal2 bersalin mmg sakit, kita perlu sedia mental dan fizikal. itu yang nurse saya pesan selalu. 😊 bagi saya dalam banyak kesakitan, contraction stage akhir adalah sakit yg paling sakit antra semua. semoga dipermudahkan urusan semuanya 🤲🏼

sy pun kena serah diri 38wek sebab bacaan bp x cntik setiap kali dtng klinik.. 4hari sy duk hospital doktor bgi induce belon je.. sy x rasa sakit pun.. 3cm je buka.. kena suruh masuk labour room diorang pecahkan ketuban 6jam tunggu 4cm je buka sy tak rasa sakit langsung. lepas tu doktor suruh czer sy sedih🥺 menangis😭 d bilik labour room nak bersalin normal sbb dah 2x sy czer.. tapi saya redhakan hati mungkin ini kehendak dri Allah SWT dan sy bersyukur baby dan sy selamat..

kalau serah diri. rasa nya bukan terus ke labour room. tapi akan masok dlm ward. rasa nya doctor akan induce. masa nk masok ubat induce yg awak kena tunggu turn. sbb ramai mommy nk kena induce. lepas doctor masok ubat induce. awak kena balik ke katil. bila awak rasa contraction kuat inform nurse. masa tu baru dorang check bukaan. kalau bukaan awak lepas induce 4cm terus. baru awak akan ditolak masok labour room. kalau 1@2cm xkn masok labour room lg

12mo trước

mcm pengalaman saya x mcm tu. doc kasi tarikh 38w, xyah ke emergency trus ke labour room, scan cek ecg baby dan doc seluk. 2cm itu pun doc tlg bukakan. Then admit wad dr labour room tu doc suh husband pi dftr. Doc kata esok pg nya induce jam 7pg, kol 2ptg doc cek jalan lg. 3 cm je. Sbb xde sakit pape pun mase induce.. Doc decide induce drip dan trus masuk ke labour room. gitu la..

Kalau ikut pengalaman saya serah diri 38w bukan terus ke labor room. Serah diri utk check in ward utk induce. Induce dulu dah ada bukaan baru dihantar ke labor room. Pengalaman saya kene induce 3 kali baru dapat bersalin. Total duduk hospital 4 hari. Hari pertama induce ubat tak jalan, hari kedua induce belon pun tak jalan jugak, hari ketiga induce ubat baru ada bukaan and besok nya bersalin normal.

nk tnya jg. kita boleh bawa fon kan kt wad...tp kalau kena ke LR, hp tu mcm mana? (hosp kerajaan) ..buatnya time ke LR, bkn waktu melawat. suami n mak xde ke .mcm mana ek?? then boleh ke mak kita temankan kita kt wad?

12mo trước

Hp saya serah je dkt kaunter nurse dlm wad tu. Nnti dia ltk pelekat kang lps bersalin claim je balik. Masa ni husband saya dkt bwh x jumpa dia.. Nurse tolak sy dr wad ke labour room jd time ni mmg da xleh bwk hp. Nak xnak tgal dkt kaunter nurse tu.. xde sapa yg boleh teman dkt wad bersalin even awk stay bilik class 1. tetap kene balik husband. Cuma klu bknnwaktu melawat , guard tu bg je masok kejap klu ade urusan cth mcm hntar brg ke mknan ke.. gitu..

lps bsalin mak or penjaga boleh teman kita tak kat wad? kalau baby dh ada dgn kita, mcm mana kita nk ke toilet kalau xde org teman ek? risau la.org amik anak ke (am i too negative huhu)

bawa terus n standby brg2 dlm kereta siap2. bila bersalin br nurse akan minta brg2 newborn (bgantung kpd hosp) so make sure husbnd tahu mcm mn puan pack brg

kita pun kena serah diri 38w.. mcm2 perasaan ada nie.. due 26/8 semoga dipermudahkan segala urusan kita semua..

sy gdm on insulin dktr PKR srh serah diri 37week sbb sy xblh 38week Dy org ckp...jdi 18 masuk wad 19 masuk ubt