Ada list x baju baby yg perlu dipack masuk ke labour room? (Hospital Kerajaan)

Saya confuse nk pack apa je utk baju baby bru lahir, list yg sy kene serah dkt nurse masa dkt labour room tu.. tkut ada yg x perlu sy terpack skali.. Betul x list saya ni.. -Baju NB butang (seluar tak perlu), -Diaper NB 1pcs, -Bedung (perlu ke x klu bersalin hsptl kerajaan?) Ni je kan yg perlu bwk masuk ke labour room? Ke ada yg tercicir? Utk dlm wad nnti lain plak list nya kan? Yg kene serah pd nurse utk baby mandi pagi2 tu, baju dgn diaper je kan, bedung nurse hospital punya kan? Mcm barut, minyak, mitten, booties tu kita pkaikan sndiri lps nurse pulang baby.. Yg baru bersalin dkt hospital kerajaan boleh la share list keperluan.. Sy nnti akan bersalin dkt hospital muar..

11 Các câu trả lời

list pertama dah betul. bedung tak perlu sbb akan guna bedung hospital. hosp muar ada mandikan baby ye pg2? bestnya. ok kalau mcmtu list awk dah betul. cuma bila baby dah mandi tu, nk bg bedung awk pun boleh. & ye segala yg lain barut minyak bagai tu kita buat sendiri. tp selalunya kalau bersalin normal tak sempat nurse mandikan sbb tak stay lama pun. cth awk bersalin 9pg, kdg 4-5ptg dah boleh balik. cumanya bawak spare baju baby siap semua tu takda masalah. kot la awk terpaksa czer ke kan, at least ada backup baju. takdela laki kalut nk cari kt rumah nanti hehe. moga dipermudahkan sis!

12mo trước

tempat sy hospital penang. sepanjang baby duduk ward or sy stay sekali dgn baby dlm ward. pagi2 nurse akn kumpulkn baby utk dimandikan🥰

sy both anak bersalin hospital gov. 1st baby tak serah baju baby pon dkt nurse. sbb baby keluar normal dlm bilik operate. then baby terus dibawak ke nicu. dekat sana baby pakai baju hospital. mula2 je pampers guna hospital punya. after boleh duduk dgn baby dlm ward sama baru pakai pampers yg kita bawak. baby keluar baru pakai baju yg dibawak. 2nd baby masa sebelom masok labour room nurse mmg ada req dkt husband nk baju. tp lepas tu dh masok labour room nurse xde minta. 2hari baby dok hospital 2hari juga pakai baju hospital bedung hospital. balik je baru pakai baju yg dibawak😅

Kalau hospital ampang, mase nk ke LR tu nurse akan mintak kita prepare pad ibu dgn pampers baby je. Pastu kalau baby awak takde masalah ape lepas beranak tu, awk blh je pakaikan baju baby yg awk bawak. So spare la 2 3 helai kot. If baby ade masalah, kena duk wad baby or nicu, tak perlu pun baju sendiri. Pakai yg hospital punya, sme jugak dgn bedung. Pakai hospital punya.

btul dah list tu..tmbh tisu bsh n kring utk brshkn bila bby mbuang..xyah bw byk2 pn..sbb lps bsalin, bby pki bju n bdung hosp. nt bila dh poo n pee bru salin bju kt bw tu, klu normal , xd mslh apa inshaallah kuar awl. smg dmudhkn ursn bsalin nt😊

kalau sye dlu ckup siapkan 1set baju baby dgn pampers je. lps nurse serahkan kt kite baru pakaikan mitten. kt hospital sye xpkaikan anak barut. masa kt rumah baru pakai barut 😂.

ni yg saya punya basic je.. sis boleh tambah lain kalau perlu atau boleh kurangkan mana yg tak perlu 🤗 sekadar share untuk rujukan sis

12mo trước

Tenkiu share

saya standby baju utk baby 2 atau 3 hari. buat jaga" kalau lama. first mom jdi bnyk yg sy siapkan utk memudahkan suami dan doktor. btw sy ikut list mcm kat shopee 😂

pad ibu jgn lupa mommy ...bawak 1 2 keping je letak skli dgn baju n pempers baby .kalau blh pad yg bertali tu ..sllunya nurse nak yg jenis tu ..bawak masok labour room

12mo trước

klu dkt hospital muar pad hospital bagi n pkaikan lps bersalin tu . Pkai diaorg punya. Lps nurse tolak ke wad biasa baru sy tukar yg sendiri punya.. sbb da full l..

sy pnh tnye nurse yg jg labour room, dia kata barut x perlu lepas bersalin sbb ibu hnya boleh pakaikan bby barut lepas tali pusat da tanggal .

boleh search kat google sis utk pakaian nak bwa g hsptal . kalau kat fb cube masuk kat group KIMM