First time

Nak Tanya,sy Tak da rsa alah bru pregnant ank prtama bru 1 bulan lbh.. Normal ke??

60 Các câu trả lời

Normal sis.... Sy dr start xtw (tempoh sepatut dtg period).... Hingga lewat 7 ari dtg period .. mmg dh dpt alahan(batuk semput). Xder semput dr kecik . Lps pada tu check upt(positive) .. g kK buat upt kt sana n positive... N doc bg sedut neb. Tuk cair kn kahak... Masa tu dh 5 mgu...3ari kalau x silap. Sampai laaa nii duk semput nk ² time malam. Sis.. setiap org akn alami alahan.. cuma alahan berbeza... Smuga sis sihat sllu

Alahan slalu msuk bln ke 2..bru lg tu sis.mse awl ngandung dulu pun igt x de alahan x lme nk gosok gigi pgi tu pening bau ubat gigi..muntah2 trus x lalu mkn.bawang dan bau kuali smpi muntah kuning..huhu..klau teringat mse tu sedih sgt nk mkn ape pun x lalu lain dri org dh rasa diri.

Untungla sis.. bersyukur sangat x alahan.. mcm saya ni langsung x boleh masak.. x boleh bangun.. muntah cecair kuning tiap pagi sampai beranak.. inshaAllah nnti masuk 4 bulan baru la ok sikit.. tp skrng ni baru nak masuk 2 bulan 😅💆💆

Tak ada masalah pun sis. Ada org yg mmg xde alahan terus sampai bersalin. Sy hari tu tak tau mengandung anak kedua sbb xde alahan dan upt pun negatif lagi. Siap pindah2 perabot besar dalam rumah. Ride motor naik cameron pula tu. Nasib baik xde apa2 😅

5y trước

Best yg tak ada alahan ni. Tak penat nak berlari ke tandas/sinki utk muntah. Lemah badan 😁. Tapi saya mula2 je xde alahan. Lama2 tu muntah2 juga.

Normal je rsnye...sy pn ank first jgk dh nk msk 4bln tp alhamdulillah xde lgsg alahan...klau blh xnkla alahan sbb sy pernah tgk situasi akk sy ms die preggy,alahan teruk asal mkn@minum mesti muntah2 smpai kn msk hsptal

Anak 1st n 2nd,xde alahan,sekali yg ke-3 ambik,nak masak xlarat,nasi pun xberapa boleh telan,tp asyik lapar nak ngunyah jer...selalu sakit kepala,loya kadang² jer...masih baru dlm 2bln gitu, huhuhu xlarat😅

normal lh tu sis..untung awk xde alahan...sya nie teruk alahan..prfume sya xleh hidu..ape2 bau pun sya xleh hidu..loya n pening2 sya teruk smpai sya kna brhenti kje skrg sbgai pmbntu jrurwat d kpj..

normal tu..pregnant no 1 semua bole layan..xde pening xde muntah xde mengidam xde loya2..mkn pun kuat..bila pregnant no 2..sampai 39w pun masih muntah2..keje nk tido,x bole bau masakan org cina.

Oklah tu takda alahan bersyukur lah Allah tak duga awal2 preggy.. sy alahan sampai admit ward. Awak takda alahan kira bernasib baik lah..setiap org xsama. Ada yg alahan ada yg tak.

Sama la...sy dh 13 mggu pun xde alah...tp sejak kbelakangan ni...nasi blh mkn skli shari je, biasanya wktu tghari..bknnya muntah...tp mcm dh muak. Wktu mlm lbh suka sup2 cmtu