Perancang selepas bersalin czer

Nak tanya pengalaman ibu2 kat sini. Boleh share tak ibu2 ambil perancang jenis apa dan berapa lama consume? Ada side effect apa2 tak? Sy firstmom. Sy ingt nak cucuk depo je. Cuma nk thu pengalaman org lain macam mna. #bantusharing #firstmom

14 Các câu trả lời

Saya pun first mom & bersalin bulan 2 tahun ni. Saya ambik depo tapi rasa mcm tak sesuai. Baru 2 kali inj (first inj on 30/4, second inj on 24/7). Last period 25/4. Sebelum ambik depo, saya dah baca mcm-2 feedback & experience org lain. Ada yg sesuai & ada yg tak sesuai. Ada yg takde side effect langsung. Saya decide nak try dulu. Tapi utk diri saya, saya betul-2 dapat side effect tu bulan 7 ni. Bulan 5 & 6 saya langsung tak datang period. Masa ni belum perasan lagi apa-2 perubahan sampai lah masuk ke awal bulan 7 ni.. mak mertua tegur saya dah makin ‘sihat’. Actually sebelum dia tegur tu, saya mcm dah rasa something yg tak kena dengan diri saya tapi saya mcm ignore je. Utk elakkan saya overthinking, saya cuba sedapkan hati. Sampai lah satu hari tu, saya perasan yg saya dah makin berisi. Saya terus timbang, tngok-2 berat saya hampir 80kg. Allahu. Terkejut gila rasa. Patutlah kemain beria saya mkan mcm takde hari besok. Badan saya rasa mcm kena pam. Berat saya naik mendadak sangat. Baju-2 & seluar saya pun mostly dah ketat. Period saya terganggu (sebelum pregnant, mmg period on time & takde masalah). Tapi lepas cucuk depo terus period mcm segan-2 nak keluar. Kadang selang seli keluar ketulan darah tu, kalau pakai pad pun kadang darah tak keluar.. bila kita buang air kecil baru ketulan-2 darah tu keluar sekali itupun secoet sangat. Kita nak solat pun payah. Saya jadi stress sbb saya kerap lapar, mkan pulakk mcm org bela saka. To be honest, saya bkan lah food lover. Saya mkan bila saya lapar & bosan je. Kadang tak sentuh nasi satu hari sampai mak abah saya bising sbb tak mkan. Tambah-2 saya ada gastrik. Pernah tu mak saya yg suruh pergi mkan. Tapi lepas-2 cucuk depo ni, lepas mkan mkan lepas mkan mkan lagi seolah-2 tak kenyang. Even dah mkan tapi saya kerap kena gastrik. Skrg ni saya jadi stress sbb berat saya naik. Saya jadi tak confident. Saya rasa saya pakai apa pun nmpak buruk. Padahal masa mengandung.. saya punya berat badan sampai drop tau sbb takde selera mkan + tulang dekat leher pun terkeluar. Org pun confius saya pregnant ke atau tngh sakit. Dah lah masa tu baby bump belum nmpak lagi. Masa berpantang pun, badan saya rasa ringan je. Cuma dekat-2 nak bersalin je, berat saya naik mendadak (masa pregnant, saya ada alahan teruk dari first trimester sampai lah masuk third trimester baru slow-2 ada selera mkan & boleh mkan mcm biasa). Skrg ni saya jadi fobia nak mkan sbb takut tak leh berhenti. Tapi kalau tak mkan nanti gastrik pulakk. Adudu. 7/8 ni saya kena jumpa dr, saya decide nak tukar yg lain. Huhu.

2mo trước

uhuhuhu same la saya. da makan asik lapar pelik betui 😅 sejak depo ni. tgh pk solution..berat makin naik aduhai

saya bersalin csect jugak. first mom jugak. saya decide cucuk depo je sbb senang selang 3 bulan. saya ni ada tendancy lupa nak makan ubat. so far alhamdulillah anak dah 2 tahun dah saya serasi dgn depo. takde period lansung dari habis nifas. berat tak naik. takde pms jerawat apa semua. saya menyusu badan, sampai skrg susu tak putus lagi. depo tak kacau susu. eh mmg ok sangat la bagi saya 😂

2mo trước

sy start depo makin btambah selera 😅 aduhai

Sya mase ank first makan yasmin , czer jugk ,sbb xde bf .. alhamdulillah smpai umur ank 1y 5m je ,xde side effect pon , lpas tu rncang sndiri .. yasmin dy mentain kn berat bdn , skin muka pon nmpk glow je xde jerawat , kecuali priod nk dtg ..

2mo trước

Yasmin xboleh makan ke kalau tgh bf?

Saya mula2 cucuk 4 kali tk silap...Lepas tu jadi pening tk sedap badan minta tukaq ubat..mkn ubat tk sampai sebulan lekat pulak..dah la ank bru setahun lebih ..saya czer...tapi nk buat mcmna rezeki ..alhamdulillah syukur ...

saya first mom, ambil pil perancang. since bf ambil jenama Noriday. last period bulan 6 then smpai skrng tk period🤣 , tkut nk pegi buat pap smear. bila tnya dr, mmg hormon berubah lgi pula sbb tgh menyusu bdn.

2mo trước

oh yeke, so mkn oralcon okay tk susu bdn? ada drop tak?

Saya 2x czer Pakai iucd Senang Jimat murah Tak sakit Pakai sekali ja tapi tahan lama (max 5tahun) Tak ganggu hormon Period regular every month Nak bukak anytime pon boleh

2mo trước

Ya betul sis Sue, boleh ja nak pasang time tak period tapi akan rasa pedih sikit sebab rahim kering mungkin…

Saya ambil pil hanya setahun je... Sbb mudarat untuk saya teruskan jika lewat ambil pil atau tertinggal yg beri kesan tempoh haid jadi panjang dan istihadah.

sy bsalin czer.. 1st cucuk depo tp sepnjang 3bln lps cucuk, drh kluar trus.. jd sy tukar iucd.. iucd tahan 5thn.. tapi stiap 6bln kna scan utk cek kedudukan..

Saya first mom juga, rancang pakai implano. Haid datang pun macam biasa. Sekali sahaja masukkan after 3 years baru bukak.

saya czer ambik cucuk depo,saya MKN x banyk tapi berat dari 74kg jadi 88kg,ada cadangan lain tak untuk perancang yg tak naikkan berat badan

2mo trước

camne eh depo leh naikkan berat badan? sy pun da start naik balik berat ni uhuhuhu