Suri rumah atau Berkerja??

Mummy2 prefer yang mna?jadi suri rumah sepenuh masa jaga ank sendiri atau pon bekerja dan terpksa hntr anak pada pengasuh ?

79 Các câu trả lời

Mcm sy since preggy lg husben xbg bkje..nk2 bby lahir prem..jd mmg kne jg ank sebaik mngkin..sbb bby prem more snsitif...nk hntr pd pngasuh mcm husben kata better jg sndri..then here i am become full time house wife.. now alhmdulillah bby -age 7 mnth alredy

Kalau suami mampu & tak kisah, jadi suri rumah sepenuh masa je sis, jaga anak sendiri lagi puas hati nampak anak depan mata walaupun penat. Tapi kalau sis & suami sama sama sara family, nak hantar pengasuh tu kena tengok dulu la pengasuh tu okay @ tak.

Saya sblm nie bekerja..tp setelah bersalin ank kedua..sy terpaksa brhnti di sebabkan ank sy ade ADHD.. Bila sy jadi suri rmh sy habiskn msa dgn zumba..hiking..jogging..camping..lbh bnyk msa dgn family.. Tapi depends pada individu masing-masing..

Boleh discuss dgn suami. Cari pro n contra. Mcm sy bt masa ni suami kata boleh tanggung semua. Lagipun baru anak 1st. Kat rumah pun blh jana duit. Walaupun x banyak but at least blh buat simpanan. Yg penting berkat. ☺

Saya fulltime hsewife.. Suami xbg keja.. Xhrpkan org lain jaga anak²..tkot anak2 jd roti canai.. So dia xbg sy kerja.. Duduk rumah, dia sediakan segalanya. Alhamdulillah.. Seronok tgk anak membesar ..

Klu suami mampu utk uruskan bil2 rumah nak jadi surirumah full time. Sbb skrg agak risau nk hntr anak ke pengasuh lagi2 klu bnyk dia jaga and kita tak brp kenal. Klu trpaksa hntr kena tawakkal jela.

Suri rumah la best.. Sy ibu bkrja, stress dgn org n bos kt tmpt krja.. Kalo duk rumah mcm best je layan ank, masak n kmas2 x da org bising pun.. Tp kewangan suami x cukup, kna jg pg krja..

Bfre i pregnant i kerja . Lepas pregnant 37 weeks i berhenti kerja , sebab nak tgk anak membesar dpn mata . Skrg suri rumah boleh cari income sendiri , jual online ja . Anak depan mata .

Hmmm. Rasanya depends on situation n individu tu sendiri jugak. Contoh keadaan krwangan family mcm mana, savings, emosi ibu tu sndiri adakah lebih selesa bekerja atau prefer stay rumah je

jadi suri rumah sepenuh masa jaga anak lagi bagus daripada hantar anak suruh orang jaga ,sbb lain orang lain cara jaga lebih2 lagi sekarang ni banyak kes jadi pengasuh dera bayi