Suri rumah sepenuh masa

Saya cuma nak tanya, suri rumah yg jaga anak 24jam ni tak layak ke untuk mengadu penat, tak larat, sakit, stress, serabut. Bila mengadu penat, selalu sangat keluar ayat mcm memerli. Rasa memendam tu lebih baik tapi sakit sangat.

13 Các câu trả lời

sama surirumah dgn 2 anak. Baby dan yg sulung Autism lagi. Masih berpampers bagai. Baby pun asyik berkepit. Tp saya happy dgn life sy walaupun penat. Jgn paksa diri. kalau anak tidur, tidur jer klu rasa nk tidur. Kalau sambil buat kerja rumah tu sy dgr lagu kegemaran di hp. Every morning sy cuba utk merasai kesyukuran setiap hari. Memasang zikir atau lofi music di TV. Kalau perlu jgn segan silu minta bantuan keluarga, suami, mak (mak sy duk sblh je). Paling utama kne syg diri dulu, kalau lapar mkn dlu baru urus anak2. Anak sulung sy picky. mkn pulak lmbt sejam lebih dr adik kalau menyuap dia. Pastu lg kne ada strategi nk susun jadual harian rumah. Cth sy basuh baju selang 2 hari sekali. Lps siap masak tengahari time baby tidur sy pun jemur kain sblm ambil anak sulung dr sekolah. Hujung minggu bahan siap prepare terus semua xpenat. kemas tu sy jarang. Nk masuk tidur baru kemas toys. Menyapu pun buat ptg atau malam bukan pagi. Kiranya mcm kne pandai2 la adjust gitu. Haa lg kalau baby dh nangis minta dukung sy pakai kangaroo pouch. Klu dia nk tidur, sy tidurkan dia dlu baru settle dapur. Dy masuk tidur awal jam 9 serentak dgn anak2 semua skali sy tidurkan mereka. Cuma baby terjaga mlm masih menyusu sy susu sambil baring sambil tidur no issue. Kejut bangun pun serentak je semua dh tidur pun skali di ruang tamu. Jadual tidur mereka pun kita kne susunkan align dgn kesesuaian kita

3mo trước

hakikatnya menjaga anak Autism sgt mencabar tak semudah spt yg dikatakan. Sy dh lalui mcm2 kegagalan, kepenatan. Anak ssh tidur, ssh mkn, mengamuk, terlewat masak. Semua kegagalan ni sy noted, belajar dan kita ubah setiap hari. Berguru juga dgn org2 yg bertauliah atau tanya kpd mereka yg lrbih berpengalaman supaya kerja kita lebih efisien, dan kita ibu kne kuat mental fizikal

Siapa kata tak layak? Layak je, badan kita, hak kita. Yang perli tu adalah orang tak sesuai untuk kita luahkan. Cari orang yg jadi pendengar yg baik dan supportive. Suami ke, kaunselor... support group yg positif untuk suri rumah. Setakat ni TAPS members banyak yg positif vibes. Tapi saya ada join group suri rumah, Mula2 saya suka group tu, bila banyak post kecam pasangan/ keluarga/ jiran dll, saya keluar drpd group tu. Tak nak benda toxic menyelubungi hidup ku. 😀

surirumah ni xde mc kan.. cuti pun xde.. biasa kalau sye xsihat atau jaga anak ketika xsihat .sye memang akan cakap letih penat sgt2 kat suami kadang xtgu dia sampai rumah saya hantar Whatsapp mse dia sedang keje . suami akan cakap . xlarat xyh masak.. xlarat xyh basuh kain dlu... biasa nye kain TU tetap dibasuh .masak je la sye akan skip... tapaw atau order grab..lepas TU akan focus kat anak lebih ..pstikan dia cukup mandi.. cukup susu.. cukup makan...

sye pun suri rumah jgk. 2 org anak sye mmg berkepit je 24jam smpai kdg rasa naik rimas sbb xblh nk buat apa2. slalu lps husband balik kerja or lps mkn malam, sye mntk kt husband nk me time. dpt 30m-1jam pun dh cukup. anak2 nangis sye buat xtau je. dduk dlm bilik kunci pintu. pandailah bapak dia uruskan 😂 time tu la sye lepaskan sgala stress/penat dgn main game/tido/layan movie/scroll medsos.

Kalau kita kerja, kita hire babysitter kan sis utk jaga anak sepanjang kita takde. Masak, tak sempat kita beli kan sis. Kemas kalau tak larat, hire cleaner. Maknanya, kerja2 tu asa specific orang yg dipertanggungjawabkan. Jadi, sangat mustahil untuk seorang handle semua tu sekaligus tanpa rasa penat. Of course penat sis. What u feel is valid. Jadi bincang elok2 k dgn partner awak.

Saya kawen hampir 10 tahun anak 2orang… Saya pernah burn out pernah mengamuk migrain teruk Saya tau kalau cakap depan2 dengan suami takut jadi lain So saya bagitau melalui mesej Saya bagitau semua apa saya rasa apa saya buat dirumah Saya cakap kalau suami takleh tolong cukup la 2 orang anak ni saya dah tak mampu hadap sorang2 Sampai saya dapat migrain stress asyik mengamuk

3mo trước

Suka komen ni. Komunikasi yg baik antara suami isteri.

mengadu tu perlu utk kestabilan mental ibu²... bljr didik husb jaga ank sesama .. curi masa utk me time, lama² husb akn fhm bila dia mula rasa t'beban jga ank. nk matangkn husb dlm urusan rumah tangga. ibu² kena pandai. jgn nk memendam rasa shj. Xbagos untuk kesihatan mental kita dan ank².

xpe puan rasa mcm tu mmg normal,tpi klo puan rasa stress/penat puan fkir positif je puan fikir nnti anak puan da besar puan da xdpt rasa nak manja2 n bekepit ngan anak so utk masa skrg la puan puas2 manja n bkepit ngan anak,puan xpya fkir apa org nk ckp sbb drg xfham situasi kita kdg2 berbeza2

3mo trước

Bagi saya tak normal jika memendam itu lebih baik tapi sakit sangat.

klu suami x penah handle anak sorg2, memg dye akan ckp mcm tu... klu dye penah handle, dye x kn ckp mcm tu..

sy buat xtahu klu kena perli. last2 sy mintak me time kejap...dan2 smpai rumah dia mengeluh penat jaga ank.