kembung

hi mummy2.. nk tanya.. anak saya br 2bulan fully fm dutch baby.. berak sehari sekali.. taik pun elok.. cuma sekarang ni dia byk meragam sbb x boleh kentut.. bila nk kentut tak lepas dia akan meragam smpai tidur pun terganggu.. ada apa2 tips tak utk baby senang kentut? dan nk tanya ada kaitan juga ker dgn susu yg d minum?

28 Các câu trả lời

Baby saya dulu pown minum Dutch baby jadi kembung.. Sapu minyak yuyee atau TYT.. urut perut ikut arah jam.. Sapu sekali kat belakang, betis dan tapak kaki.. Kasi gripe water pown ok.. setiap kali lepas susu sendawakan dia.. Kalau tak sendawa atau kentut jugak, try tolakkan kaki baby ke perut.. Buat macam kayuh basikal..

Letak minyak telon lepas mandi. Boleh juga tuam perut dia. N awk boleh buat pijat perut baby n buat kaki baby macam kayuh bicycle tengok kat youtube byk sis. Anak sy pun dulu jenis yg kembung terok. Setiap hari sy tuam, letak minyak telon n pijat. Alhmdulillahh berkurang...

Mcm sye baby kentut ok perut tak kembung tapi 2 hari skali berak. La ni tadi dh 3 hari tak berak terus bawak pegi klinik doktor masok ubat kat bontot baru berak. Bukan apa risau takut sembelit. Tapi anak sye tak meragam pape. Kita sebagai ibu dia yela risau la kan

Byk kan sapu minyak telon or any minyak herbs utk baby tu. Sapu dkt area pusat. Dahi sblm ubun ubun. Celah celah pelipat. Tapak kaki. Bwh telinga. Sambil urut urut dia sikit. Anak sy baru 3 hari lps kena. InsyaAllah nnt dia kentut dan pakej poo sekali.

Sy bagi baby susu fm dutcy baby.. serasi sngt cuma kita lepas mandikan dia sy akan sapu minyak sambil urut2 perut dia, belakang badan dia dan tapak kaki.. alhamdulillah bnyak kentut dia..sbb baby kalau x kentut perut boleh kembung sbb tu dia meragam..

Baby baru lagi tu. Lpas kasi susu, kena burp kn dia. Tiap kali lepas mandi, letak minyak yuye or minyak bayini kt tapak kaki dgn perut dgn belakang baby. In sha Allah okay nnti. Kdg msa tgh menyusu terkentut2 dibuatnya, 😅

Dulu anak saya minum dutch baby juga sampai usia 3bulan sebab ok, lepas tu dia mula perut macam angin jadi kuat meragam.. tukar ke dupro.. alhamdulillab sampai sekarang dah nak masuk 7bulan ok

Baby sy pon mnum dutch baby.. Petua org dulu2.. Angkat baby.. Perut baby bahagian pusat tu gosok2 kat ubun2 kepala kite.. Sy slalu buat kt baby mcm tu... Dia jarang kembung.. Bnyk2 kan selawat

Baby tk kentut akan terus jadi kembung perut. Tu dia jadi tk selesa. Anak saya pun kerap kembung tapi sejak try susu frisolac comfort ok dah. Minyak telon pun kena try n error untuk baby.

Lpas minum susu burp kan dy. Urut perut cra I ❤ U Sapu myk yu yee dkt perut, blkg n tapak kaki Sllu tuam perut bby lpas mndi Antra tips yg sye amalkan😊