tak ada apa2 langsung semasa mengandung

Hi moms Sya nak tnya knp ya semasa kehamilan sy tak ada rasa apa2 langsung.. sudah 10 minggu kehamilan sya rasa perut saya msih still normal tak mcm kwn2 sya yg tngah mengandung.. kwn sy baru 8 minggu nmpak perut sedikit membesar.. dan payudara sya pun tak naik di masa 10 minggu ni.. xada rasa apa.. sya mmg sdah scan masa usia kandungan 5 minggu mmg ada nmpak.. tpi knp sudah 10 minggu lebih msh sma perut ni mcm usia kandungan 5 minggu apakah kandungan sya bermasalah.. sya juga xada alahan apa2 Muntah ke sakit pinggang ke susah tidur ke.. sy jd xconfident ni

36 Các câu trả lời
Chuyên gia

Salam sejahtera puan. Untuk makluman anda perubahan badan terutamanya pada kawasan abdomen dan payudara adalah antara gejala yang berlaku kepada kebanyakan wanita yang hamil. Namun begitu, gejala ini tidak semestinya berlaku kepada semua wanita hamil. Selain muncul atau bermula pada waktu berbeza, tahap perubahan juga adalah berlainan. Ada wanita hamil yang hanya mengalami perubahan yang ketara selepas trimester ketiga. Anda tidak perlu risau ketika ini kerana kandungan anda masih awal. Namun begitu, jika anda mengalami gejala lain yang membimbangkan, sila rujuk kepada doktor dengan segera. Anda juga haruslah mematuhi jadual pemeriksaan antenatal berkala yang dijadualkan di klinik kesihatan agar pemantauan berkala terhadap kesihatan anda dan kandungan dapat dilakukan. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap dengan doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

5y trước

Thank you doctor🙏🙏🙏🙏

Awai lg tu.. Sy 5bulan baru nampak perut... Jgn sma kn diri ngn org lain.. Lain org lain caranya... Ada yg awai² dh nmpk perut n ada yg 7bulan baru nmpk.. Xsemestinya baby ada msalah kalo perut kecikk... Alahan pn sama jgk.. Ada yg dpt alahan n ada yg langsng xkena alahan.. Kdg ada suami yg rasa alahan bkn kita.. So jgn la bandingkn diri kita dgn owg lain ye sis.. Bdn kita semua lain²...Yg penting apa kata doktor n nurse.. Kalo dyorg ckp baby n sis ok.. Alhamdulillah..

5y trước

Hehe aah sis.. Biasa lah anak pertama xreti apa2 lg.. Husben jauh family pun jauh xde org nak di tnya huhu

Sye da 7 bulan langsung xde alahan dri awal prgnt juga sis. Jd syukur je la. Just jga dri n pkir positif. Xpyh pening2 kusut kepala nk sama dgn org laen. Selagi doc x mention apa2 psl kandungan jd xde mslh la tu. Org laen nmpk buncit even awal prgnt sbb already buncit sblm prgnt, bnyk lemak kwsn perut, da prgnt sblum ni jd rahim seng berkembang bnding y first prgnt. So xpyh riso2 k

5y trước

Tq sis

Jgn fikir bukan2 sis , sy preggy masuk 8 ke 9 bulan baru nmpk perut ... Huhuhu bila bg tahu org sy preggy semua mcm xcaye sbb perut xnmpk ... Tapi sy sentiasa fikir positif xksh laa perut nmpk ke xnmpk y penting sy Dan anak sihat ... Kdg2 ikut bdn kite jgk xblh nk ikut org ... Fikir positif je ye sis semoga sis dgn anak sentiasa dibawah lindunganNya ...

5y trước

Aamiin Insya Allah tq sis

Rilek rilek je jangan fikir sangat sis. Saya dulu sampai 4 bulan perut rasa macam buncit biasa. Buat rilek je sedar2 perut dah besar. Bagus la tak ada muntah @ alahan. Jangan dimintak sis. Orang lain kalau boleh taknak ada alahan sebab seksa kalau alahan. Nak makan tak boleh, nak minum tak boleh

3y trước

Betul tu sis saya dari awal sampai akhir alahan makan minum tak boleh tapi tak putus asa tetap juga telan 😂

5w baru.. sabar la.. kecik lg tu.. nanti dah 3 4 bulan selalu dah boleh nampak mcm buncit sikit.. sy pregnant dr awal takde sakit2, alahan, muntah2.. semua ok.. jalan pon mcm orang xmengandung.. dah nak masuk 8 bulan baru rasa sakit blkg sikit, sakit kaki.. sabar sis..org lain2..

5y trước

Tq sis

Santai jer... Sy pon masa preggy tahun nie 7 bln baru nampak buncit.... Sebelum tu masih leh pakai baju lama lgi... Alahan pon sy xder smpi sy bersalin.... Biaser tu... Alhamdulillah dipermudahkan awk dalam tempoh mengandung nie.... Semoga ibu n baby sehat yer... Aamiin ❤️

5y trước

Aamiin ya Allah Tq sis

Rezeki masing2 sama ada ada alahan ataupun tak. Jika tiada alahan, tak semestinya menunjukkan ada masalah. Jika ada pun bukan semestinya tiada masalah. Lain org lain dugaannya. Apapun, Semoga ibu2 di sini dipermudahkan semasa mengandung dan bersalin nanti 😊

5y trước

Aamiin

Lain org , lain badannya sis.. hihi... Sy pon kdg rse mcm sis jgk... Awat perut dia besar... Knp perut kita kecik kan... Tu x ptg, yg ptg baby sihat je kat dlm tu... Jgn bndingkan sis dgn org lain... Nanti stress pulak.. yg ptg sis ngn baby sihat selalu😉💪...

5y trước

👌👍

Normal tu.. Sy dri awal kehamilan smpai week 26 ni, xda alahan, perut pun x nmpk, yg buat sy kdg2 sedar sy pregnant pun bila baby mula bgerak dlm perut and sakit pinggang.. 😂😂.. Lebih dri tu, kdg2 pandai lupa yg diri ni pregnant..

5y trước

😅😅