bayi

mommy2 yg ade pengalaman telur baby besar sebelah .. cara nk surutkan tanpa kena operate ? sebolehnya taknak sampai kena operate .. ank baru usia sebulan ? mintak pengalamannya ye mommy2 ?

10 Các câu trả lời

Mcm mak sy dlu dia ajar sis amik daun mengkudu atau daun sirih layukan dgn api.dh suam Lepas tu balut dkt telur bby tu...slalu arwah nenek sbut cubo balut an mcm.kuih koci koba eh...jd mak pnh try buat dkt adik ngn ank2 buah sy ms dorg bby... Lepas dh layukan..dan dh balut part telur bby tu..pkaikan pampers..biakan je daun tu..smpai nti telur tu nmpk kcut sikit..lepas tu br buang... Lepas salin pmpers ...ulang buat lepas mndi pg dan juga mndi ptg..smpai telur tu btl2 ok sm balance..blut kdua2 nye tw..org tua2 kata angin pasang...petua lm..guna dua jnis daun ni je..daun sirih atau daun mengkudu..in shaa Allah ok xprlu operate..selain dr tu .stiap pg lepas mndi tuam ank nye perut..tuam dkt ari2 dia dan peha..supaya leh buang angin... Bby lelaki mak kata mmg sush skit nk jg awl2 nye..sbb telur bby ni dia kekdg ok kekdg sblh mye xblnce..bsrnye..nmpk labuh sblh..sebelah ok..

dlu nenek saya letak sudu kat biji dia lepas mandi, tp x berkesan kat baby saya munkin sbb seminggu je kena letak sudu tu. baby saya da kena operate time umur setahun, siang malam saya nangis risau dia nak kena operate. sampai ke operation room, saya hantar dia. lepas operate tunggu dia sedar dlm 2 jam. tp dia rilex je bole bangun dan main mcm biasa. no worries sis, kalau operate pun. dia cepat sembuh dan baby x meragam ke ape biasa je.

3y trước

hi sis,lpas bby operate hernia..brpa lma nk tnggu sembuh baru boleh bagi main baby walker?

Seeloknya jangan tuam, overheat boleh menyebabkan kemandulan. Tolong baca sini ya. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2948830538461209&id=100000028740033

dulu anak sy 2 org mcm tuu..tp start lahir kena rajin tuam kat telur dia..ada yg guna daun sireh..sampai kecut sendiri alhamdulilah nasib x kena operate

Sy mse tue amek kain tuala n panaskan gne ion..mcm agak suam2 sy tekapkn kat telor anak..tiap kli mandi buat alhamdulillah okey..kdg gne sirehh

Pengalaman sy masa adek lelaki sy.. Telur dy bgkak sbelah. Jdy pasang surut tu. Mak sy tuam hari2... Lepas mndy.

guna daun sirih yg d salai sis. . Bakar daun sirih tu,klu rasa dh suam2,baru letak dkt tlur tu. . .

Takde pengalaman tapi baby yg baru lahir mesti kena tuam sis.