Baby Kuning

Hi mommy2 semua..baby sy dh 6 hari..tp kuningnya makin naik..pg tadi check kt KK kuning dh 263..mcm mna nk buat ya..sbb baby xnk minum susu dan kuat tido..sy dh risau dh ni.. Satu lg..sy bersalin czer..dan smlm sy perasan luka sy kluar air bisa yg wrna kuning..mcm mana ya..berbahaya ke?😭😭😭

30 Các câu trả lời

Luka czer berair jmpa dktr ye. Sy 2x jmpa dktr KKIA msh dktr xbuat aap2 katanya nrmal. Minggu ke3 xsembuh lg airnya kuning, sy risau sbb jd huduh parut hujung tu, sy jmpa doktor d klinik 1 malaysia. Alhamdulillah dpt antibiotik cream. Lps bbrpa hari dh kering dan sembuh.

Cuba elak mkn halia, bawang, kunyit kalau sis mnyusu badan. Makan nasi putih dan ikan bilis goreng saja. Untuk bahagian luka czer tu kalau boleh sis jangan kena air or jangan mandi dulu sehingga luka tu kering. Lap badan dulu sementara tunggu luka tu kering.

Baby kuning xyh pkaikn barut dulu sis..bedung pun xyh lg sbb nk kluarkn pns dlm badan.. Klu sis full bf stop dulu mkn bnda2 pns Selain jamu halia dn lada hitam pun elakkn.. Utk kejutkn baby buka bau dia sekejap utk bg dia jaga atau main2 kaki dn tangan dia

kena kejutkan dia , bg susu . kalau nk cepat sihat . terus pergi hospital awk bsalin tu ckp nak cek kuning . selalunya pergi emergency terus utk cek . bgthu ank kuning tinggi , nak cek . kalau tinggi dia kan refer bby utk bagi lampu .

sy dpt petua drpd kwn sy, dia nurse.. dia bgtau bg bby minum susu tepung sama.. untuk bg bby berak kerap.. nnt kuning msti turun.. dia dh buat dkt 3 ank dia.. nnt dh ok, teruskn susu bdn saja la.. susu tpung tu bg sikit2 ja

dua ni sis...untuk dimakan yg warna kuning,hijau tu utk sapu pada luka czer kita,,,kalau anak ada ruam ke apa boleh sapu,,andai kata lpas ni ade sesiapa tercedera ke apa boleh jugak disapu,insyaallah sembuh

Kuat tdo tu sbb kuning dia tnggi sis. Kena sntiasa kjut dia untk mnyusu.. Awak byk kena mkn anggur hitam. Ank sy tnggi jugak kuning. Lpas tu trun mendadak. 6hri 2rtus lbih lg. Msih di tahap tnggi sis. .

untuk luka czer yg berair...jangan letak apa²... cuci selalu dgn air dan keringkan pakai kipas ..utk nak elak air bisa tu melarat...letak gauge kt tempat luka utk serap semua air bisa tuu...jaga makan

Buat sementara jangan makan halia, bawang putih, lada hitam, kunyit. Saya elakkan makan makanan tu menjadi. Kuning baby hilang dlm masa seminggu. Petua ni dapat dari nurse KK

Saya pakai ni ja sis 3 titis setiap kali baby mandi dan kerapkan baby myusu setiap 2jam..alhamdulillah baru 3 kali pakai kuning anak saya turun 45..