risau..

Hai mommies..Alhamdulillah sy dh selamat bersalin 11/12/19 secara czer..mse lahir baby xde kuning..tp ble p check kt klinik, ade kuning..huhuhu..ade x cre utk bg kuning baby turun..

4 Các câu trả lời

Anak sy kuning di diagnosed sbg kuning breast milk. Tp doktor pakar kata ini normal. Kuning jenis ni normal utk lambat turun dan lama. Ad smpai 3bln lamanya. Now anak sy 2 months 2 weeks. Masih ad lg tp bwh 100 bacaannya. Doktor kata kerap bgi susu badan dan bagi susu badan make sure baby dapat susu awal dan susu akhir. Make sure baby kencing 8x shri dan berak 6x sehri. Make sure warna berak dia normal. Make sure berat dia naik bukannya turun. Kalau semua ni checked, InsyaAllah kuning baby akan turun tp dgn perlahan2. Jd mommy kene sabar byk2. Dan jgn amek herba2. Nnt naik balik. Jangan amek halia, halba, black pepper, kunyit etc. Walaupun semua yg diatas dah checked, amalkan pergi check jaundice setiap 2hari. Kalau nurse, suruh setiap hari 2 mggu pertama lahir. Sy lepas 2mggu tu 2 hri sekali pergi. Skrng 1 mggu skali je. Sbb da byk turun. Hampir tiada kalau tgk scara tekan dikulit tu..

Kerapkan susu baby sis.sis darah apa?? Kalau sis darah o,memang lmbt kuning trun.kalau susu sis kurang or xde,boleh bagi susu formula.ada sesetengah susu ibu penyebab kuning bayi seMakin Naik. Jangan ikut petua org dulu2. Perut bayi masih kecil.sis kerapkan susu bayi setiap selang 2 jam.kalau baby tdo Pon sis kena pksa gak baby menyusu.boleh mandikan bayi dengan air rebusan beli Dari kedai cina.boleh kurangkan kuning.jangan bagi bayi makan or minum apa2 selain susu ibu/susu formula.

4y trước

Btul. Nnt kuning dia melekat kat kulit baby. Lg susah kita nak pantau tahap kuning baby. Sbb xtau dia pnya kuning tu, kuning betul2 kuning atau kuning sbb air tu, dan xboleh tgk if kuning dia tggi. Sbb kalau x, kita boleh check sndiri. Kalau kuning tu da merebak ke kaki. Mknanya paras bacaan da tggi sgt tuuu. Klu kuning air rebusan melekat kat kulit, sekuanni kita susah nk pantau. Lg bahaya. Sy sendiri mengamalkan rebusan tu. Mmg kuning ank turun tp nurse mmg marah habis laaa. Dia explain mcm di atas tu. Tp sy guna air rebusan tu cair2. So kuning air tu xlekat sgt. Cara dia kene mandi pakai rebusan tu non stop smpai kuning dia baik. Mmg byk turun. Tp sejak kene mrh dgn nurse sy pun xbuat dah. Huhu. Walaupun ia berkesan....

Akk fobia dgn penyakit kuning ni..semua ank akk 6 org lepas je kuning akk hantr swasta utk rawat demam kuning..antara 5 le 8 hari dh blh keluar ..n x de masalah dh..fobia dpt tau kakak kandung sndr meningal sakit kuning pas habis pantang..

5y trước

Warded di swasta alhamdulillah..nurse2 ctu lembut jer buat kerja..akk lebih tkt klu dibiarkan gtu jer kt rmh..kita x tahu berapa tgi kuning tu naik..

Saya pnah komen dan share tips doktor pakar kanak2 bagi kat saya. Panjang nak tulis. Nnt awk baca kat profile saya je la ye.