Baby Kuning

Hi mommy2 semua..baby sy dh 6 hari..tp kuningnya makin naik..pg tadi check kt KK kuning dh 263..mcm mna nk buat ya..sbb baby xnk minum susu dan kuat tido..sy dh risau dh ni.. Satu lg..sy bersalin czer..dan smlm sy perasan luka sy kluar air bisa yg wrna kuning..mcm mana ya..berbahaya ke?😭😭😭

30 Các câu trả lời

Untuk luka czer tu, bagitau nurse atau doktor masa appointment check kuning anak. Doktor atau nurse akan ajar cara merawat luka czer tu. Untuk baby kuning pulak, memang kita terpaksa kejut dia daripada tidur dan suruh minum susu. Anak saya sebelum ni pun kuning. Prolonged jaundice. Lebih 14 hari. Kita lah yg tak sanggup tengok tangan dan kaki dia kiri dan kanan lebam, biru kesan kena cucuk ambik darah setiap hari. Saya dulu pun anak nak tidur je dan tak banyak minum susu sebab kuning. Bila bagi susu pun, kita tak tau banyak mana baby minum. Saya ada masalah susu badan sikit. Saya tau bila saya try pam susu, selalu dapat 1oz je. Paling banyak 2 oz, hasil pam kiri dan kanan. Saya dah try inisiatif minum air kurma kering, tapi takde effect. Mungkin sebab saya sendiri stress dan kurang rehat, anak prolonged jaundice kan. Kalau emosi tak stabil dan kurang tidur pun boleh kurangkan penghasilan susu badan. Lagi satu, masa anak saya full breastfeeding dengan saya, dia berak sekali je dalam 7 hari, kemudian berak 1 kali lagi dalam 14 hari, kemudian berak 1 kali lagi dalam 7 hari kemudian. Semua doktor kk, doktor pediatric hospital besar dan doktor klinik swasta kata tu normal apa bila anak full bf. Tapi Itulah, anak kita ni kuning, bila kurang membuang lambatlah baik kuning dia. Sebenarnya sebelum tu banyak kali mak mertua saya nasihat saya untuk bagi susu formula pada anak. Tapi saya 'degil sikit' sebab kononnya niat nak full bf. Last2 saya akur. Lepas campur susu formula je, Alhamdulillah anak saya berak lebih kerap. Kuning dia pun turun. Alhamdulillah. Saya share kat sini pengalaman saya dengan niat mudah2an dapat membantu Ibu2 yg alami masalah yg sama. Semoga sis dipermudahkan urusan dan baby cepat sembuh daripada kuning ye. Allahumma Aamiin 🤲🏻💕

3y trước

susu ap ye? boleh bgi petua sikit x

hii sis...saya pun bersalin czer ,bby sy dah 17hari,,,saya awal2 xde susu,tapi bby demand susu kuat sampai nipple breast saya luka teruk...sakit sgt,,,anak saya pun kuning jugak,awal2 10.5 ,,mmg bby akan tdo tapi kita kena kacau dia,cium2 ke apa ke bagu bgon, lpas tu susu kan bdn...haa untuk luka czer pula saya amal kan makan jeli gamat ,saty hari 2kali, dan saya sapy gel gamat pada luka czer ,,,gel dan jeli gamat saya guna brand Luxor...alhamdulillah bby bebas kuning lepas 4hari dan luka saya pun bertambah baik dan cantik dokter cakap..macam baru kluar dr bilik bedah...pink je...xde nanah atau air ke apa pon...saya pun boleh diri tegak macam biasa tapi xboleh secara mgejot sperti seblm czer lah..sis boleh cuba kalau nak...mana tahu boleh cpt sembuh jugk dan bby pon cpt boleh turun kuning...macam saya2 xsggop tgok ank kne cucuk hari2 so sy korban kn tdo ,kerap kejut bby suruh susu..dan resultnya alhamdulillah amat membanggakan

4y trước

yg penting kena kejut bby n bagi susu bdn...tu penting sis

ank sy pn lepas hari ke 2 bru nurse kta ada kuning... hari2 p check kt kk... dah rumah kt ting 4 xda lif plak... mmg agak mencabar juga... but redha ja.... ok utk ank kuning sy try mcm2 petua... bg mandi baby dgn herba cina.. ada yg kta mandi dgn buah sengkuang cina... daun kucai.... last sy try bg mandi dgn buah kundur. cun2 14 hari bacaan 119 ttp kena p ambk darah kt gh.. kesian tgk baby kna cucuk...tp lepas tu Alhamdulillah results darah pn ok... kuning pn hilang.. n betul mcm yg lain komen baby kena bnyk membuang bru kuning leh turun... try bf o bg susu formula skit2 ....baby yg kena kuning mmg akn kerap tido.. sis kena usaha bg baby minum... sorry crita pjg lebar sgt.. apa pn sy berdoa agar ank sis cpt baik dr kuning.... n luka czer sis pn cepat pulih... take care... jgn stress.... la ni jaa kena ssh... awal lg kn nnt da lama akn ok InshaAllah..

Hi ibu, jgn risau bby jaundice mmg normal. Ibu perlu bangun kan bby every 1-2 hrs utk minum susu, klu tak larat fully bf takpe klu mix formula feed sekali dua mmh boleh bantu turun kuning tapi saya tak kan recommend lar klu ibu mmg nak bf saje. Cuma kena struggle lebih sikit. Kutik kaki n tangan, buka bedung dia bgi dia sejuk so bby akan awake. Bagi df bby cepat tidur juga, so kena tengok dia latch betulx2 atau tak. Utk luka czer, cecair kuning tu boleh jugak jadi bahaya klu tak cek awal. Masa pergi cek kuning highlight kat nurse atau doc. Benda ini tak boleh main ye. Cepat cepat buat tindakan sewajarnye. Makanan jgn ambil kunyit, halia and benda panas macam Jamu. Hold dulu sampai bby lepas discharge kuning. Boleh jugak iktihar cari bunjut mandian bby turun kuning, banyak kedai Jamu pun dah start jual.

Memang kena kejut jugak baby minum 2-3 jam sekali minum susu.. dulu bby taknak minum sy terpaksa bukak mulut baby and baru baby bukak mata waktu minum tu.. cuma if ibu risau jangan ikut.. takut tersedak.. mmg kena kerapkan susuan .. And last option sy.. sy minum susu kambing.. and susukan bby.. and sy mmg topup fm.. sebab minum susu macam naik turun naik turun.. ibu jangan makan halia and kunyit ye.. ini nurse yg pesan.. For luka czer sy penah keluar air merah campur kuning.. memang risau.. inform nurse.. nnt nurse mintak doktor tengokkan.. haritu doktor bg antibiotik.. and saya sapu gel solsoceryl.. cuma luka jadi timbul sikit nnt.. tapi dalam seminggu Alhamdulillah bercantum dah luka..

sma dgn baby saya #1stbaby 🙋🏻‍♀️check kuning hari ke5 260.. kuning dia turun naik.. hari ke25 baru kuning dia btul2 clear.. nasib tak kena tahan kat wad 😅 check hati pun normal.. risau tahap x senang duduk, x tido lena pikir kuning anak.. dgn penat nya hari2 ke klinik😣syukur alhamdulillah baik2 dah semua nya🤗 masa anak saya kuning, setiap dua jam saya akan susu kn bf+fm.. baby pun kerap berak... dan saya mandi kn dgn air rebusan daun peria setiap hari.. itu jak pngalaman yg saya bole share🙋🏻‍♀️ kalau psal czer saya tak tau plak... sbab saya besalin normal.. semoga awak n baby awak akan baik2 hendakNya, aamiinn yaa rabbal alamin✨

Anak saya baru 14 hari and start kuning , saya amalkan kerap minum susu formula sanding dengan susu badan sebab susu badan saya belum banyak :,) and tiap pagi pukul 7/8 saya start jemur baby kat ambiance sinar matahari je 10-15 menit depan belakang, guna baju ya jangan lepas baju baby, and Alhamdullilah kuning baby dah jauh hilang , nanti dia punya puu akan keluar warna kuning sangat 🙈 I know dokter larang untuk jemur baby tapi saya yakin kan diri saja untuk ikhtiar :,)

Sis, kejutkan anak ye. 1-2 jam kene susu juga.. Paksa juga dia minum susu.. Geletek kaki ke, basahkan dahi guna kapas ke.. Bahaya kalau biarkan dia tidur sahaja. Lama2 boleh lemah.. Kita nak elakkan sampai ke otak.. Nauzhubillah.. Sis pun minum susu kambing, biar antibodi sis bertambah baik, boleh hasilkan susu yg baik2 utk anak.. InshaaAllah Semoga dipermudahkan. Jangan stress ya sis. Tenang2 berusaha 🤗

baby kuning memng kuat tido... sy pon baby c'zer... 38 mnggu, skrg baby dh 16 Ari msih de kuning, tp alhamdulullah skrg kning dh smkin turun, sy BG susu badan sepenuhnya... n utk trunkan kuning baby emak sy mndikan baby dgn air sejuk( air perigi Dan air penyejuk badan cap badak) baby plk jgn jgn bedung biarkn pkai pempes shja

baby kuning mmg sleepy babies hehe..lap muka dia dgn kain basah bg dia jaga..bg minum ikut jadual, yg penting nak bg dia berak utk keluarkan kuning..nnt okla dia tu..luka puan jaga elok2 ye, kalau nak bergerak kena sentiasa pegang luka tu..semoga kekal kuat sis..harap2 skejap je baby kuning..