Kerja Swasta

Hi mommy, Nak tanya ada tak yg kerja swasta? Company bagi maternity leave berapa hari? Saya confused 😅

26 Các câu trả lời

Kalau 60 hari pun kena syukur sis. But now peraturan 90 hari wlaupun swasta. Saya tak sempat nak apply maternity leave. Bila pregnant je terus kena resign. Dah dekat 5tahun saya kerja, dari bujang sampai lah nak ada anak first ni. Company saya macam komunis tak boleh consider langsung 🥴

tgk offer letter awak sis brapa hari yg diberikan.. memg sekarang utk swasta kerajaan dh luluskan 90hari cuti maternity tp tarikh dikuatkuasakan masih belum diberitahu. untuk sekarang 60 hari shj. company sis mcm mana follow yg mana? mcm company sy 70 hari utk cuti maternity.

Conpany sy 60 hari je. 2 bulan je bagi. Kdekut nk mampos. Tambah cmpny overseas.. jgn harap la nk bg. Kalau keje gov mmg untung dpt 90 hri. Yg swasta ni mmg susah nk dpt nasib baik. Yg majikan baik tu mmg baik lah. Majikan sy mmg xpkir staf.

2y trước

Depends jugak company overseas ni si. Saya company overseas jugak.. cuti bersalin untuk mak 90 hari, bapak nya 2minggu..alhamdulillah dpt company yg OK ..

klu google kt situ ada bgtau mmg ada kerajaan bg cuti 3 bulan utk yg cuti bersalin.. tpi belom diiktirafkan.. jadi buat masa ni 2 bulan dahulu..

Setakat ni 60 hari saje yang berbayar gaji. Walaupun kerajaan ada bagi sampai 90 hari tapi swasta boleh saje kalau tak nak ikut.

Selalunya 60 hari @ 2 bulan dari tarikh kita minta cuti . Atau nak kepastian sis boleh tanya sv atau hr atau klinik panel dlm company .

bukan ke akta kerajaan 90 hari bagi maternity leave walaupon kerja swasta? ada sesiapa yg tahu..sbb sy nak minta 90 hari ni 😄

2y trước

Macam tak diiktiraf lagi rasanya. Mcm gaji minimum 1500 tu pon baru je buat. Yg bab cuti ni rasanya takde paksaan dekat company2 swasta lgi. Boleh rujuk polisi syarikat je

Swasta 2bulan je cuti And suami kerja swasta xdpt cuti kot klau isteri bersalin Kerajaan dpt cuti 3 bulan and suami dpt cuti seminggu

i ada call pejabat buruh. dorg cakap mmg kerajaan dah luluskan cuti 90 hari tapi belum dikuatkuasakan lg. so i pun 2bulan ja cuti 🥲

2y trước

google pejabat buruh. ad no situ. tp mmg tak kuatkuasa lg. klau dh kuatkuasa mesti semua negeri dah 90 hr. sbb trpkai satu malaysia bkn ikut negeri.

Setakat ni saya dapat 60hari je untuk leave bulan 9 nanti. Taktau la kot2 dia nak bagi 3bulan nanti ikut gov kan..