Maternity leave

Salam nak tanya saya berkerja dalam sektor swasta start tahun 2021 berapa hari maternity leave yang sebenar?? 60 hari atau 90hari?? Ada orang cakap start tahun 2021 90hari.. ada sesiapa tahu??dan kat mana nak dapat kan surut buruh untuk company refer.. thank you

2 Các câu trả lời

Okay dia macam ni. Awak kena tanya pada HR company awak sebab tak semua sama. Private sector ni bergantung kepada policy mereka sendiri. Dulu saya kerja satu company ni, sia kasi 60 hari je maternity leave. Saya ambik sendiri cuti extra 30 hari tanpa gaji. Company baru saya sekarang kasi 90 hari maternity leave. Ada bank seperti CIMB kasi maternity leave selama 6 bulan. Kawan saya kerja dekat DIGI pun dapat leave 6 bulan. Cuti 90 hari bukan mandatory lagi kalau tak silap. Syarikat swasta tak sama, memang kena check dengan HR. Awak boleh call Jabatan Buruh sendiri untuk penerangan lebih mendalam

try tnya HR awk. mcm sy TM ank pertma still 90hr. ank ke-2 & seterusnya 60hr