gemuk

Mommy. Mintak maaf kalau ap yg sy cakap ni mengada. Saya sebenarnya stress sangat. Sy skrg tgh pregnant. Sy ni mmg jenis badan berisi. So bila pregnant berat sy naik. Dari berisi sy dh jadi gemok. Sy stay dgn mil sy n dia slalu cakap pasal badan sy. Sy tgh pregnant tpi dia dh cakap lepas bersalin nanti sy kena kurus. Jgn gemok2 tak cantik nanti mcm badan anak dh 4 5 org? sy jadi stress. Sy jadi tkut klau badan sy lagi gemok. Sy rasa mcm taknak makan tapi fkirkan anak sy ni. Sy kena makan. Dia slalu cakap2 pasal org lain yg gemok?? dia slalu cakap kalau laki cari lain kalau dah tak cantik lps bersalin? sy sampai fkir bukan2 dekat husband sy? parent sy tak pernah cakap pasal bdan kurus ke gemok ke. Org lain gemok kurus pon tak pernah mak ayah sy cakap apa apa. Tpi bila sy stay dgn mil saya, dia slalu sentuh pasal gemok. Sy stress sampai tahap nak suruh je husband sy pegi kawin dgn prempuan yg body2 lentik seksi semua. Tolong la mommy. Bagi semngat dekat sy.??

23 Các câu trả lời

Iss..terus terang ja dgn husband awak srh tegur mak dia,kata2 dia tu membunuh perasaan ank.Manada org preg tambah kurus,mmg semua tambah gemuk.Gemuk itu comel sbb berbdn dua.Psl nak kurus tu,fkr blkg la sbb blm pun ank lahir kedunia.Nak kurus bukan ssh,yg penting ada duit nak bli produk ataupun p buat treatment.Slgi boleh mkn,mkn saja.Pedulikan saja mulut dia berckp,msuk tlga kiri,klr tlga knn

Kita sama....kdg2 rasa nk tampar je org yg ckp mcm tu kalau rasa xde benda baik nk ckp baik la diam ni xmenyakitkn hati org je kejenya😑ipar duai pon sama haihh rasanya mcm xde benda lain ke korg nk kata selain dr badan besar aku ni laki aku yg bg mkn😂dorg yg mngata pon kdg2 tak cermin ke diri sendiri mcm mana ada yg double dr saya tp sedap je mengata dpn2😅

jangan la pikir negative. ambil dr segi positive sis. betul juga MIL cakap lepas kawen kena jaga badan sama untuk sis juga,suami sis juga. jangan sedih2 okay. jangan suruh suami kawen lain sepatutnya sis kena minta support dari dia untuk kuruskan badan lepas bersalin .maybe boleh minta dia sediakan keperluan untuk bersenam dan sebagainya.

Time pregnant nie memg gemuk laa..kurus sgt nnti susah pulak nk bawak perut tu..jgn risau..lps besalin nnti kurus la tu..mcm sy sblm mgndung memg gemok..memgandung gemok gemok..da besalin kurus kering..ank nyusu bdn lg tdr xcukup lg..mulut asyik nk kunyah tpi berat xnaik2..jgn risau..enjoy your pregnancy..

Usah amik ati sis..anggap saja tu tak berfaedah pun utk difikirkan. Buat masa sekarang utamakan kesihatan diri & baby. Utk kembali ke bentuk bdn ideal, bg full breastfedding nnt & mknan semasa pantang nnt sgt membantu utk kembali slim. Mcm saya alhamdulillah hubby faham & sokong utk saya kekalkan BMI.

Bersyukur la ada mak mertua yg tegur sis. Daripada dia biar je takut sis xsedar pulak nanti. Dia pun kenal suami sis tu macam mana. Nasihat dia pun baik2 je. Xperlu la ambil hati sangat. Stress2 pun jangan la ada niat nk suruh suami tu cari lain. Menyesal xsudah pulak nanti.

2y trước

Nasihat dn body shaming ni jauh beza sis,,kalau masihat lain ,, cuba sis ambil tpt sis tu tgok x ke gila sis dbuat nya???

Hi sis xperlu risau sgt just ignore sja ckp mil sis tu .. Enjoy sja masa pregnt ni .. Sbb after birth baby nti lagi sng jaga berat badan .. Lain kata sng krus ..badan sy pn sng nk gemuk tp sya x kesah sgt masa pregnt sy gemuk sbb lepas bsalin sng sj nk kuruskan balik..

Aiyoo mil awk pun 😴 dengkinya sampai nak takut2kan awk macam tu. Dah la tengah preggy. Tahu tak preggy ni memang tak boleh stress. Ni dah stress smpai nak suruh suami kahwin lain. Dengan takut2 nak makan. Aiyooo i cannot brain laa mil awk tuu 😌

Sis jgn pikir mcm tu. Sye pon gemok sis. Tapi think positif je. Sye masa sebelom preggy 76kg pastu bila dpt tau preggy naik terus 80kg. Last timbang sebelom nk bersalin 97kg. Org gemok ke kurus ke sama je sis janji kita bahagia

Kalau husband Tak da complain awak gemuk Tak pa..awak kawin dengan husband bukan mak mertua..Jangan peduli sangat ngan cakap mak ke bapa mertua..Lelaki Yang betul mencintai Tak mengira Kita gemuk ke tidak.

4y trước

Betul tu...suami yg baik tak akan complain ttg isterinya