Pengalaman induce.

Hi mommy. Boleh tak share pengalaman induce 🥲 saya kena serah diri 7/1/23. Tak ada pengalaman bersalin lagi sebab ni first baby. Gemuruh semua cukup ni. Semoga segala urusan kita semua dipermudahkan. #firstmom #firstbaby #pleasehelp

15 Các câu trả lời

Hi mommy Saya sepatutnya 37 Weeks kena induce sebab baby kurang gerak. Tapi bila warded satu hari, check baby okay pulak. So doctor bagi balik. And kalau dah sampai due date pun masih tak ada tanda, saya kena induce. So dalam seminggu tu saya non stop buat squat, naik turun tangga, buat segala senaman sebab nak bagi mudah. Masuk 39 Weeks 2 Hari, pukul 4 pagi ada lendir darah. Saya pun terus pergi hospital. Tapi bukaan masih 1cm. Doctor bagi balik dulu. Sepanjang hari melayan contraction tapi tak berapa sakit. Tapi menjelang malam, tiba2 air ketuban pecah, terus pergi hospital and bukaan masih 1cm 😅 Jadi doctor decide Induce belon since selaput baby dah hilang and air keep leaking. Start je masuk belon tu mmg saya da tak senang duduk sebab sakit dia tu macam 'kuat' sikit. Nak tido pun tak boleh jadi saya pusing2 dalam ward, nak bagi bukaan cepat buka. Masuk pukul 4 pagi, sakit saya dah mmg kuat dah, saya dah tak boleh fikir waras tapi masih kena waras 🤣 sakit dah kuat tapi belon masih tak jatuh, rupa rupanya bukaan baru 4cm. Saya dah cuak, takut kena czer, tapi dengan kuasa Allah, dari 4cm ke 8cm sekejap je dalam 5 minit mcm tu. So nasihat saya, kita boleh nervous tapi think positive, kuatkan diri sebab kita nak jumpa baby yg kita kandung selama 9 bulan. Amalkan zikir nabi yunus, tgk video kat youtube cara2 meneran, dan kawal pernafasan. Insyaallah dipermudahkan. Saya pun first mom, tapi banyak tgk youtube cara meneran dan sebagainya, sangat membantu. Saya doakan urusan awak dipermudahkan ya sis 🫶🏻

2y trước

seakan kes anak kedua saya.. masuk lr masa 4cm. kena pecah ketuban, xsmpai 10 mini.. dh bersalin. sebab rasamya baru 3 minit dri pecah ketuban tu, terus fully dilate. manjang rasa nak berak, rupanya nak beranak 😂😂😂😂

sy ank ke2 kna serah diri...mula2 masuk ubat xsakit...pastu msuk belon plak..sakit skjp lpas tu hilang...belon jatuh bru 3 cm😅😅pstu msuk ubat lg skli powm xsakit....3 cm jgk pg tu .last2 tolak jgk lbour room.pecah ktbn drip air...drip air bru sakit...n pling sakit...trus sakit mgejut...tp ubat atas bdn la...sy mmg xjln...org lain ad yg trus jd cntrction..sy mmg xjln slain drip air...nasihat sy belajar meneran cara yg btol...pling penting kena tenang..sy mse strt drip air tu mmg zkir kt mlut,..sbb mse ank sulong sy xrse ank lahir duk kt bdn...mse tu xbljar lgsg cara meneran n xdgr arahan dktr.ank kuar xngis..duk kt wadnicu..mjur ank selamat...ni bile ank kdua betol2 bljar smua...xnk jd kli ke 2..alhamdulillah kli ni brjya bby kuar dpt ltk kt dada..luka powm jhit ckit je kt luar .skrg dh 2 bln ank ke2.,.moga dprmdhkn urusan awak,.slmt ibu n ank...

Hi mommies, sy due 9/12. Tapi 4/12 dh kena admit sbb ada contraction and bukaan 1cm. Then doc suggest induce sy hold dulu. Sy nak balik doc tak bg sbb takut baby telan najis and mmg baby dh matang utk bawa keluar. Kalau boleh mmg sy taknak induce tp tula terpaksa sy ikutkan doc pakar sbb yela dia lagi tahu kan.. then 6/12 sy kena induce pill bawah. Alhamdulillah sekali masuk je mmg ada bukaan tp ya allah bukaan start bukaan dr 3cm mmg sakit yakmat. Sakit sangat sangat, doc suggest ambik epidural sy taknak so tahan jela sakit macam apa dh sy🥲🥲 tapi alhamdulillah dipermudahkan, bertarung nyawa dr pkl 4PM-10PM. Baby keluar je fuhhhh hilang semua sakit. Semoga urusan awak dipermudahkan, inshallah baik baik saja. Fikir nak jumpa baby je ok! ❤️❤️

Hai. Saya IOL pada minggu ke 37 dan failed. 😁 Kena emergency czer sbb degup jantung baby lemah. 1st induce, masuk ubat, ok je. Tp kerap contraction dan saya banyakkan bedrest dan ada blood show. Bukaan 2cm 2nd induce-belon, yg ni sampai menonggeng saya di birai katil dan atas katil sbb contraction. Tapi kuatkan diri untuk sarapan, lepas tu tidur. Dlm 2 jam tak sakit dah. Bukaan 4cm. Masuk LR 7jam. Setakat 5cm bukaan, memang dah dengar nurse bisik2 degup jantung baby lemah, so dlm minda dah redha ready jika czer. Tiba2 team doktor n nurse dtg, doktor bgtau emergency czer. Tips: didik diri bertenang

2y trước

ya Allah sis sama la cerita kita, saya pun mcm awak 😂 induce biasa, induce balloon - menonggeng sakit contraction, lama2 emergency czer sbb jantung baby lemah. tapi syukur alhamdulillah semuanya baik2 saja kan 🤲🏻❤️

tips sy jgn serah dri buta2 sis...ikhtiar sesuatu mkn nenas, kerapkan bersama, bnykkn berjalan.... sbb sy dlu x buat semua tu...semua serah dri bulat2...mmg msuk xde bukaan lgsung... mujur la msuk ubat skali je trus jalan.... seksa nk buka 2-4cm.pun mcm apa apatah nk tggu buka 10cm tu...cuma nsib sy baik, bukaan 4-10cm tu laju jugak la... and baby pun bg kerjasama skali push dh kluar.... kena belajar hypno breathing Sy rsa....sbb bila dh sakit mggila tu sy sndri jdi Duk tahan sakit smpai xnak ambil nafas....bila x ambil nafas tu yg bukaan 2-4cm tu lmbat progression dia... walau sakit skalipun kena belajar curi nafas jugak... tu jelah tips sy...✌️bakal lalui lgi bulan Feb nnti induce jugak🥲

InsyaAllah okay je awak. Awak fikir positive je, fikir dalam otak takda proses bersalin yang tak menyakitkan. Kita nak keluarkan seorang manusia kot. Yg tak sakit tu mungkin rezeki. Sy induce ubat, masuk ubat kt bawah. 11am kena induce, 2:22pm dah selamat bersalin. Yang buat sakit contraction tu awak. Masuk ubat tu tak sakit, tu utk bagi ada contraction je. Kalau ada contraction laluan pun terbuka. Contraction, kalau tk guna induce pun tetap akan sakit. Semoga dipermudahkan ye urusan awak. 🥰

saya sendiri perna alami induce belon serabut yg amat sngat tak tahan dngan contraction sampai meneran pun tak pandai walhal masa sebelum bersalin dah belajar cara teran dngan betul tapi... saya tewas serabut stress sbb tak tahan contraction dngan layanan doc dn Nurse yg sngat menyakitkan hati 🥲... bertambah2x stress, saya doakan sis dipermudah segala urusan smpai lah selesai bersalin semoga dpat layanan yg menyenang kan... amin 😇

2y trước

amin... semoga semua urusan dipermudah ❤️

sy ktuban kurg jd kne induce masuk ubat,tp jln tk bkk so kne emergency czer,sakit induce sy tk trlalu sgt msh blh btahan lg,tp da lme sgt jln xbkk ..doc tnye pd sy cmne nk tgu jgk atau czer,sy pn rsau tkot bby lmas jd sblm jd pape sy pilih utk emrgncy czer..

saya due 1/1/23 tapi dah selamat bersalin 2minggu lepas. saya IOL genap minggu ke 37 dan failed. dari induce belon , 2 kali insert ubat & drip bukaan masih sama. akhirnya emergency czer. dah cuba yang terbaik utk normal tapi Allah sebaik baik perancang 🥰

2y trước

iol tu apa

pengalaman induce eh.. anak first induce drip, anak second induce ubat. ape2 pon, doalah bila dah masuk induce ni..doala sakit cepat2, jalan bukak cepat. cepat2 la 10cm 😂 sebab masa anak sulung, lambat naw jalan nak buka 💀 terseksa naw 💀