Sekadar meluah

Hi mommies. Nak tanya, ada tak yang stress pantang kat rumah mak sendiri? Saya nak balik pantang dirumah, tapi mak berkeras tak bagi sebab baby kecil sangat. Tak smpai 2 bulan lagi. Btw ni ank first. Saya sngt stress duduk sini. Rindunya nak balik rmh dan uruskan baby sendiri. Lagi tenang 😭

11 Các câu trả lời

Saya tak ada pengalaman berpantang di rumah mak sendiri @ rumah mak mertua. Saya anak first lepas keluar hospital saya berpantang sendiri di rumah. Mil & mak saya ada suruh saya berpantang di rumah dorang tp saya tolak cara baik. Alhamdulillah berpantang sendiri lebih tenang, tk stress. Suami byk membantu dari mkn, mandi, uruskan anak. Cuba awk slowtalk dgn mak awk, asalkan badan awk dah kuat dah boleh uruskan diri dan anak okay je balik jela rumah sendiri.

Saya pantang sendiri kat rumah. Anak first. Memang saya dan suami takde pengalaman tapi alhamdulillah semua ok. Suami byk tolong dari segi masak, basuh berak anak etc. Reason kami ialah saya taknak serabut dgn kehadiran org lain kat rumah. Amek cl 3 hari utk dtg berurut sahaja. Cl dtg dalam 3 jam mcm tu je utk 3 hari. Masa dia dtg pon saya serabut haha so mungkin next baby saya takkan minta org dtg berurut pon sbb takde beza pon berurut tu utk saya.

saya la tu stress pantang rumah mak. semua benda saya buat sendiri sampailah saya kena demam teruk+sakit badan dalam pantang.. menangis.. dengan PJJ dengan husband. start saya demam dan sakit2 urat..baru ada yg tolong.. saya asyik nangis je masa pantang.. habis pantang 44h saya balik rumah sendiri.. tenang..

saya pantang dirumh mak sendiri.. anak pertama..jujur..stress sngt stress.. sbb dia ibu bapa kita.. nk ckp no..nk ckp xboleh.. nk utarakan pendapat kita.. sngt xboleh.. sngt kena berhati2 takut dia terasa.. suami nk berckpkan pon takut terasa dia.. apa2 slh..nnti mak hantr ws kata kita bukan2 xdngr ckp dia laa bagai

9mo trước

stress dia xterkata..xmmapu nk ckp...kalau boleh just nk.keluar rumah laa cpt.. sbb if xdngr dorg akan ckp.kita baru ank.sorg dh melawan... uish stress..sy bnyk kali time.pantang tu ngis.. dorg xboleh tlng jaga baby pon.. sbb cara dorg lain.. n dorg dh lama xjaga n dngr baby nagis...semua xkena

Sy anak sulung sampai la no 2 ni mmg pantang kt rumah sendiri. Tapi awk kena set mental betul2 ya kalau nak pantang sendiri. Sorg2 ni byk kerja nak kena buat and takde pertolongan. Kena bincang baik2 dgn suami so dia boleh ringankan beban awak sebelum dia gi kerja.

Betul. Saya pun stress jugak pantang rumah mak sendiri. Tp tulah nk di lawan tu mak kita. husband pun org tua2 pesan tknk dgr ckp.. penat jd org tgh dua2 nak kena jaga hati. Rasa mcm nak lari balik rumah sendiri lagi tenang …

Sy ank 1st bpantang di rumah fmly sndiri seriously stress&hampir meroyan sbb org skilling xmemahami&xbyk membantu. Skg anak ke2 decide nak bpantang sndiri hrp dipermudahkan☺️

Dkt umah mak sis da try handle sorg2 ke? Settle bab baby & diri sis.. msk ke.. klu sume da mampu buat sendri, bley je slowtalk ngn mak..

9mo trước

sy dlu pantang la 2 3 hari kat umah mertua....jenis xboleh agaknya sy ni ..elok esok tu mak mertua g kje kita lari blk rumah sendiri🤣🤣🤣🤣

sy pulak kena dgn mertua. tapi mujur suami pun backup kita sbb dia lg kenal kita. alhamdulillah berjaya urus anak sndri dgn tenang

sy ni x tau la..mse ngndung pon mcm stress .kalau pntang nnt x tau la ..dah la suami free sminggu je..lpastu dah kne pjj..

9mo trước

Sis.. Kalau boleh jangan stress2 time pregnant. Happy2 je. Risau effects kat baby