hb low, tak tahu nak buat macam mana

hi mommies, mommies ada tips tak untuk hb low? sekarang ni saya sedang hamil 11 minggu. kerap sangat nak pitam. saya dah cuba makan makanan yang boleh tambah darah, tapi masih rasa nak pitam. dr takde pulak bagi ubat untuk tambah darah. macam mana ye

16 Các câu trả lời

Hi dear, same goes to me hb low dan kepekatan darah pn rendah. So instead of makan bayam, hati ayam, kacang kuda & so on tu.. nurse sy tnya apa lain2 pemakanan sy, sbb kdg tanpa kita sedar ada benda mknan / minuman yg kita consume tu yg buat hb kita low. Makan la byk mn ubat naik darah atau makanan lain yg naikkn hb tp klau ada mknan lain yg kita consume yg bt low hb kita sm juga sis. So try pantau pemakanan sis juga

2y trước

for now saya pantau jugak pemakanan sebab tengah preggy, so takut sikit nak makan sembarangan (even ad orang kata kalau okay bila makan, makan je 😅) but still tak berani saya memang ada keturunan hb low.

ni tips saya.. jgn minum teh atau kopi kerana ianya menghalang penyerapan zat besi.. yg mnyebabkn hb low.. mkn mknn yg kaya zat besi.. contohnya telur,ayam , bayam sayur3 hijau.. sy xde la suka mkn sgt tp sy kalau mkn makesure ada telur goreng.. dah sy mmg jarang sgt minum teh atau kopi.. alhamdulillah hb sy 14. tggi kan.. boleh try tips saya..

12mo trước

tapi dr tak bagi saya makan telur.. sayur2 hijau saya dah makan

Saya pernah hb 8 je. Dari zincofer, obimin plus, new obimin semua tak jalan. Last2, makan maltofer flavour chocolate. Hb saya naik ke 12. Saya makan simple je sebab malas nak mencari macam2. Daging dalam menu makanan, minum air pati delima gulsan & kurma.

sy pom hb low dah 2 kali masuk wad. last2 sy mkn ubat maltofer 2 biji seharian sebelum tidur. alhamdulillah skrg naik 10.8. dr suruh tambah sebiji lagi, maksudnya 3biji sehari sy mkn sblm tidur. beli dekat farmasi rm30 ada 30 biji.

Makan buah delima/kurma/kerang/hati ayam@lembu/buah jambu batuuu Stop kafein and makanan yang bleh turunkan hb.. sy masa anak sulung tktahu dok bantai teh tarik kopi ais hari hariii Skrg prgnant lg sy mmg tkcuit kafein semua tu 😂

saya suggest sis minum mamariam, wife saya start dari awal pregnant hb low. minggu lepas baru beli mamariam lepas tu scan Alhamdulillah hb naik dah. sekarang dah week 34. tak sabar tunggu baby keluar

Cuba mkn mknan yg tinggi iron mcm kerang, bayam merah, hati, kekacang, disamping ambik supplement dr klinik berik or iberet.. Xpun, consilt dulu dgn doktor jgn ambik ubat sbrg sbb puan pregnant

Sebelum ni Hb saya low,sbb makan ubat klinik assk muntah jer,so Saya dah stop ubat klinik...Saya makan shaklee 3 ni.. Dari 10.2 2mnggu checkup dah naik 11.8 (35weeks)

Sis amalkan mkn buah2 yg contain vit c mcm orange ke, sy jenis mls cari buah selalu mnum sunquick oren je tanpa gula, and mkn zincofer. Alhamdulillah naik 11 dari 9

Dulu sy pon hb low. Pastu tiap kali nk check up pagi tu minum mamariam satu sudu siap2, alhamdulillah result okayy. Sy buat dari 2nd trimester sampai bersalin 😅