Saye hampir give up

Hi mommies. Ade tak mommies yang alami macam saye. Anak senang sembelit? Ape mommies buat ye? Anak saye 6bulan setengah. Full fm (similax total confirt) Disuruh bagi makanan tinggi fibre da bagi, banyakkan minum da bagi. Still sembelit. Saye da pegi klinik sebelumni. Die bagi ubat masuk bontot. So lepastuh 2 hari die meneran tapi tak keluar pape, saye bagi ubat masuk bontot, baru keluar najisnye. Then 2 hari die meneran lagi, tak keluar pape. Saye masukkan lagi. Baru keluar. Anak tengah demam sekarang, batuk seseme, sekali dengan asyik bertahi mate je. Kebiasaan bile anak tak sihat, saye pun akan ikut tak sihat. Jadinye kalini saye rase macam nak give up je. Da taktau nak buat ape. Pastuh betul ke kalau ade najis tak keluar, najis yang seterusnye akan jadi keras jugak sebab tersekat dek najis yang awal tadi? Saye jadi macam risau bile anak tak berak sebab bile saye masuk ubat baru nak keluar najisnye.

8 Các câu trả lời

Ada Bg mkn buah? klau ikut 4dr klau mknn Tu punca sembelit,stop.. mcm sy Kan, untuk mula2 mkn 6 bulan ni, klau ank tiba2 Shari Tu xberak,sy akn stopkm mkn esoknya .just breastfeed je..Sbb ank sy fully bf. klau bf shj mmg sng berak . Lusa bru sambung bg mkn. masa ank meneran Kan, lpas bagi ubat,najisnya mcm mana. bentuknya. mmg ketuk2 atau mcm biasa solid?

5mo trước

Bagi. Anak saye bukan tak berak. Die berak tapi seketul kecik camtuh tapi kerap. Lame2 terus die menangis bile meneran. Lepas bagi najis solid bercantum ade, berketul2 tapi macam sosej pun ade. Sekali masuk ubat biase 6 ketul panjang keluar.

saya tak pasti kalau cadangan saya ni berkesan atau tidak. cuba kurangkan susu fm n lebihkan air masak. sebab susu fm biasanya tinggi zat besi. bila makan solid food,,mungkin najis mengeras.

5mo trước

ni cadangan tak elok puan, anak tu baru 6m ye, mana blh kurangkan susu dah kalau tu sumber nutrisi utama dia..

sembelit bila dah mula makan ke? cuba share menu yang biasa diberikan. tak elok sebenarnya bergantung pada ubat.

5mo trước

mungkin makanan yg diberikan tu tak sesuai. try & error makanan lain. kenalkan sayuran berdaun hijau. boleh cuba buah-buah yang melawaskan juga, spt oren, mango.

anak I pun sama ... I bagi gripe water 1 hari 4times skrg anak xsembelit

5mo trước

Sis, bagi gripe water tak perlu consult doc dulu ke?

cuba try masukkan buah naga ke, pisang ke.. dlm mknn harian dia. betik pun ok.

5mo trước

Saye bagi naga tak jalan, betik baru try.

baby makan apa ya mommy? doktor mmg bg ke ubat enema tu guna selalu?

5mo trước

Saye ikut perkongsian orang kat fb atau tt. Ubat enema tuh bile perlu je. Cume masetuh 2 hari berturut2 die meneran sampai berpeluh2 tapi tak keluar najis langsung. Tuh saye bagi. Pastuh 2 hari keluar siket2, pastuh selang 2 hari lagi die meneran. Pun tak keluar pape, saye bagi lagi. Ni da tak bagi da.mungkin saye salah, tapi saye kesian sebab die menangis time meneran.

cuba share menu ank mcm mana. and berapa oz susu serta air masak.

5mo trước

Kalau dia mkn la u, atau brokoli, dan still sembelit, tukar makanan lain. Kena try n error apa makanan yg anak sesuai.