Sekadar bertanya bukan untuk dijudge

Saye resah, saye gelisah, saye takut, macam2 laa perasaan. Lagi seminggu nak checkup anak 5 bulan, mase 4 bulan berat 4.9. Harini try timbang sendiri baru 5kg. So naik dalam 100g je dalam mase hampir sebulan which is saye tau misi akan cakap tak normal. Taktau laa ape yang patut saye fikir sekarang ni, kadang2 rase gagal betul saye jadi ibu. Bile lipat baju tengok saiz baju ade yang newborn, ade yang 0-3, tengok orang update sane sini anak semangat2, sedihh sangat. Ade ke mommies same macam saye? Ape mommies buat untuk tenangkan fikiran mommies dari fikir bukan2? Sebab ade yang pernah cakap kat saye, anak yang perkembangan die macam anak saye ni takut ade masalah. Saye jadi gelisah bile bace. Tapi alhamdulillah anak saye da boleh meniarap, ke even da boleh meniarap pun tak menjamin perkembangan anak tuh normal? Hm saye ni da laa overthinking. Anak saye full bf. Baru baik demam. Makin taknak nyusu, sebelumni try fm tapi reject, harini baru die minum fm tapi tak sampai 1oz. Susu badan pun da deop since baby nak masuk 4 bulan. Try amek booster pun memang tak boleh nak meriah balek. Entah laa. #firstmom

15 Các câu trả lời

It's okay. . Awak kena relax... Make urself calm 1st. Its not the end of the world yet. Semua ibu2 pernah berada dalam situasi ini. Its okay to overthinking, tp jgn sampai melarat terfikir2 lpastu effect emotion awak sampai awak stress dan akan effect pengeluaran susu badan pula. Life nk besarkan anak nie bukan 1 competition. Its a process, its a journey, not a competition. Kalau bulan nie anak naik setakat 100gram, its okay, awak boleh check semula penyusuan mcm mana. Baby dpt x susu pekat di akhir2 penyusuan tu, gap penyusuan berapa lama, three quater of night ada x menyusu kan baby sbb waktu2 mlm nie lah susu akan pekat, lpastu pola tido baby pula mcm mana. Berat baby bukan bergantung pada penyusuan sahaja ye. Bergantung juga kpd waktu tido die. Check tido dan nap time die cukup ke x. Avoid lah org2 sekeliling yg dok banding2 kan anak diorg nie. Kadang2 org sekeliling nie bukan betul pun sahaja nk bg up semua benda. Anak x pandai meniarap lagi, sahaja ckp dah pandai meniarap. Nk compare2 biasalah tu. Kalau sy, I will say, good for ur baby lah. Masuk telinga kanan, keluar ikut telinga kiri. Kalau kita nk dgr apa org berckp sampai anak besar pun kita masih di takuk yg sama sahaja. Kita yg bentuk anak nie. 1st thing 1st, ur mind have to be right. Its okay susu badan ke susu formula ke, apa pun anak minum its okay. That's the best. Ibu jgn stress2. Be happy. Follow sahaja perkembangan anak. Kalau bulan nie berat x cantik, next month, cuba pula aim naik berat walaupun sikit. Try jqga waktu tido die. Jaga waktu penyusuan die. I'm sure u can do it. Be strong okay 💪

Same here mommy. Baby i lahir 2.33kg je even masa nak terberanak tu 5kali scan tunjuk 3kg+. So agak terkejut jugak ye sampai baby kena tahan kat ward 2days kuning tinggi sbb lahir cukup bulan tapi kecik not even sampai min weight for normal baby which 2.5kg. Then i kerapkan susu kadang sejam sekali so berat 1m 4kg naik 2kg tapi even naik 2kg pun baby i still nampak slim je 😂 pastu start lah 2 , 3 , 4 , 5 bulan ni naik sikit2 je doctor siap suruh i mix formula if berat x memuaskan. So yg 4bulan checkup tu berat tak naik smpai 1kg from 5.5 - 6kg je tapi tinggi je yg naik menjajak over dari graft. So kat situ doctor i kata anak i tinggi thats y berat tu x berapa sngt naik. Skng dh 6bulan belum checkup lagi. Btw anak i perkembangan dia pun cepat even dia kecik2 mcm tu. 3bulan dah meniarap 4bulan dh bergolek 5.5bulan dah start nak crawl and duduk. Now baru masuk 6m dah start duduk without support. And anak i dari 3m mmg active kalau masuk jumperoo mcm nak roboh dia lompat. So no worries tak semestinya baby sihat kena badan bambam. Cukup tngok kekerapan susu dia , active ke tak. Plus anak u demam so mybe kat situ jugak salah satu berat drop nanti. Btw now i pun mix dah try 3jenis susu. Kadang baby x nak minum susu tu banyak sbb baby reject susu tu at first anak i minum similac tapi i change to frisolac Ha ni langsung anak i xnk habiskan sekali i rasa a bit pahit susu ni so i tukar ke frisolac biasa je nahh minum sampai xnk lepas bottle. So rasa frisolac ni better lagi dari similac. I mix pun sbb senang kalau nak bawak anak kluar so x perlu cari nursing room and plus i jenis x rajin nak pump tu semua.

sis. ni pengalaman saya ada anak 2. anak sulung saya sihat. berat naik ok semua . tp anak ke 2 Tuhan uji sikit sja. berat lahir 2.9 bila sebulan 3.5 saya fully BF mmg niat nk BF dia xnak bg formula.. lepas tu saya nmpak dia makin kurus kecik tpi saya tak patah semangat BF dia jugak malam2 sbb malam yg naikkan badan baby tp tetap badan dia mcm tu pastu umur 2 bulan g checkup 2.8 kg ja dia semua misi kelam kabut suh g doc buat surat g hospital. saya pergi hospital haritu jugak anak kena admit ward diaorang nk cek semua kena xray.. kena ambik darah then doc syak thyroid tpi x tggi sgt bacaan thyroid jd dia kena makan ubt thyroid pastu hri first masuk wad tu saya bg dia minum formula alhamdulillah dia nk minum then doc suh saya stop BF terus sbb saya ada makan ubat depress dan ubt tu saya mkn dh 2 tahun saya tak tahu yg ubt tu efek baby saya jd susu saya banyak pun jd tak fungsi untuk dia .. lepas ja bg susu formula dupro 1 kat dia terus esok tu berat dia dri 2.79 naik 3.1 sekarang dia 4 bulan berat dia naik 5.38 daa.. alhamdulillah. sis kalau nk bg formula bg ja kalau nk bg susu badan pun bg ja.. kalau apa2 diaorang akan suh cek kat hospital jugak so no worry janji anak kita sihat dan capai milestone dia. saya mula2 nanges dkt hospital sbb tak dpt BF anak saya dah tpi saya kuatkan semangat sbb dkt hospital banyak lagi baby2 yg sakit lg teruk dri anak saya kena warded kesian mak ayah diaorang kena uji lg kuat dri saya. sis kena pikir mcm tu ja Allah uji kita takat yg kita mampu jaa ok jgn susah hati sgt jgn stress sbb anak sis perlukan ibu yg ceria untuk main jaga dia ok sis..

Be strong mother.. saya penah dalam situasi walaupon x berapa sama.. anak saya x penah dapat susu badan saya, so saya pon penah rasa i am a useless mom.. lepas tu even anak campur minum susu ibu susuan dan fm berat badan anak pon sama cam awak susah nak naik waktu cek up 2 bulan.. saya rasa if berat badan bayi naik below 500gram nurse akan tegur sebab naik sikit. Sekarang saya tunggu utk cek up 3 bulan, harap bmi bayi dlm ranga normal sebab sebelum ni dalam range kuning. Harap juga anak x kena jumpa doktor pakar. Saya harap awak kuat, walaupon kdg2 kita ase down dan sedih. Macam saya .. saya cube banyak intake susu dan kerapkan susu kat anak. Sama2 kita berdoa semoga anak2 kita sentiasa sihat walaupon berat badan x macam anak2 orang lain. Walaupon minum susu fm or mixed bayi tetap sihat dan perkembangan dia baik. Itu sudah memadai.. Awak try untuk bangun semula jangan stress.. orang cakap stress akan efek susu ibu. Macam kes saya, sy mmg da putus asa nak induce susu badan.. sebab makan da ubat jumpa pakar abis beratus2 masih tidak keluar susu saya.. pam sampai berdarah2 puting.. hmm mungkin bukan rezki anak saya .. tapi awak jangan putus asa macam saya ya..

Sy pun mcm sis juga, kdg overthinking. sy ibu anak 2. anak sy yg pertama seminggu je bf. lepas tu sy bagi full fm. semangat berat dia naik. berat lahir 3.3kg,1 bulan 4.7kg,2 bulan 5.9kg,3 bulan 6.8kg. tapi sy diuji dgn anak kedua. sy bf mix fm. berat lahir 3.32kg, 1 bulan 4.7kg,2 bulan 5.08 kg, 3 bulan 5.3kg. sikit je berat dia naik. tu pun disebabkan anak sy dri umur sebulan lebih, smpai lah dua bulan lebih, anak sy kerap muntah. minum susu badan muntah, minum fm muntah. 2oz dia minum, 2oz dia muntahkan balik. mmng kerap sangat muntah. tak ble lebih susu.. tapi syukur, lpas 2 bulan lbih tu, dia dah tak muntah lagi. dah bnyk menyusu dah. ble dah hbiskan 3oz tiap 2 jam. harap nnti 4 bulan, berat dia ada naik bnyk sikit lah. sekarang sy dah buat keputusan dah, nak bagi baby fully fomula dah. sbb sy bekerja, susu dah drop sbb tak jaga masa pumping. tapi sy yakin dgn keputusan sy nak bagi cerai susu badan. sy yakin yg anak sy akan baik2 saja. tak kisah lah org mengata sbb anak baru umur 3 bulan dah tak nak bagi susu badan. sy tak nak fikir dah smua tu. apa yg pnting, sy nak anak sy sihat2 sahaja.

Yang penting perkembangan anak sis normal. Berat tu cuma guideline nk tgk baby cukup nutrisi ke tak. Tapi kalau baby awk takde sign of dehydration, takde sign of abuse, tak perlu risau ya. Anak sy pun lahir semangat tp hantar kt org berat tak naik. Bukan kata depa jaga tak elok tp mungkin seperation anxiety sbb baby susu badan juga. Pun kalau dia besar kurus, tu mungkin genetic awak je. Mcm anak sy nampak keding yg sulung tu tapi makan dah mcm ala mukbang. So sy tak risau langsung dia lack of nutrition sbb sy tau apa dia makan hari2. Jgn risau sgt ya. Just make sure baby kenyang. Mana tau nanti masuk 6 bulan berat dia naik balik sbb dia nak makan.

Anak saya lahir 2.3kg, skrg 7 bulan baru 6kg. Masa dia 6 bulan kena refer pakar pediatrik kat hosp. Dr pakar kata normal dia slow kenaikan berat & tinggi sebab dia lahir kecik. Pastu buat blood test tgk2 anak saya anemia. Bila baca, baby anemia ni mmg slow sikit growth dia. Hosp ada bagi ubat tapi so far berat dia tak naik byk juga eventho dia start makan masa 6 bulan haritu. Saya pon risau dan down tapi doa jelah anak ok dan akan terus membesar. Sebagai mak, kena effort sikit masak mknn berkhasiat utk dia. Btw anak saya fully bf.

sye rse tiap kali checkup baby, sye akan auto gelisah.. pikir mcm2.. ntah la x tw npe sye tkot sye dgn misi tu.. last2 sye rse sbb sye tkot ble org salahkn kte.. ble ape2 msalah anak, mak la org ptama yg dpersalahkn.. pdehal kte pun da try mcm2 tp kdg rse mcm x ckup usaha je kn.. so sye cbe tukar mindset.. its ok klu dyorg tegur & infact kne refer pakar pun.. mgkin itu akan bntu kte jd ibu yg baik.. maybe dyorg ade solution yg lain.. that better dr kte asyik try n error.. nie pendapat sye la..

Ank sulung sy dah 2y6m..bru 9kg..mase lahir pom 2.6kg.. 1bulan 3.1kg..2bulan 3.8kg.. N memang graf xcantik.. Kuning n merah jer graf.. Siap ad app dgn doktor pakar dkt husm dri 4bulan n last 1y6m..n last app doktor pakar ckp sbb genetik sbb xde pykit... Asl ank sht jer, kecik xpe.. Xpyh dgr ckp org ckp ank kita Mcm2.. Asl ank kita sht... Alhamdulillah dah.. Ank 2nd 3m skrg tpi sado sikit dari yg 1st..td timbang 3m naik 0.6kg jer sbln.. 5.45kg..tpi asl sht alhamdulillah...

mommyyyyy nk huggggggsss.sama la keadaan kita, anak sy pun kategori banana babies..halus..org tgk pn ckp kurusnya, mak xbg makan ka😭 padhaal Allah je tau sy sakit2 pinggang bg susu. ...anak awak ok la dh mniarap..anak sy blm lagi meniarap, nk msuk 5bln jg... xpa..perkembangan anak time ni bkn menentukan kejayaan dia masa besar..chill..baby akan membesar dan bergerak ikut timing dia Allah dh susun elok dh