mandikan bayi

Hi mama, nak tanya... Blh tak kita mandikan bayi guna gloves dlm masa kita tgh berpantang? Sebab kelahiran kali ni, semuanya sepenuhnya saya sendiri dgn husband je yg uruskan.. Mak sendiri dah tak larat, mak mertua pun bekerja...blh x jawab? Thank u

9 Các câu trả lời

For me. Kalau lah tak memudaratkan sis. Mandikan je sis mcm biasa jgn pakai glove. Senang kata tak semua petua boleh kita follow. Zaman dulu dan zaman sekarang tak sama sis. Tapi incase sis takut juga larangan tu, apa kata sis cuba sekali, kalau okey je. Means boleh lah tu sis mandikan tanpa glove😊

1st time sy dgr mandi baby pakai glove... xperlu semua tu sis....sy ne pantang n alhamdullilah sy berkampung kat hospital sbulan.. hari2 mandikan anak snediri... alhamdullilah xdek apa2... syarat na berpantang kita trikut nanti boleh syirik jadinya... jd sis buat sahaja mcm biasa k😊

Apa sebab perlu mandi bayi sendiri pakai glove? utk bayi baru lahir bagi mandi ja pakai tangan x payah pakai glove. anak2 sy dlu kalau x smpai sebulan sy bagi mandi air suam tnpa pakai apa2 sebarang sabun mandian khas bayi, cecah sebulan bru pakaikan sabun mandian bayi.

Oh i dengar kisah ni . Ibu dilarang mandi selama seminggu selepas bersalin . Nak mandi pun lap2 je . Kawan i dari chinese family . Mungkin lain kaum lain cara berpantang dia 😊

1st time dgr mandikn baby guna glove.ms brpantang ni biasa husbnd yg mndikn baby.mcm husbnd sy before dia pegi keje dia mndikn baby dulu.mndi dgn air suam.

kan masa awal berpantang tak blh pegang air semua tu...orang tua kata takut sejuk, nanti sakit angin dlm badan..

4y trước

Boleh awk.. Lg pun mandikan baby perlu dgn air suam bukan air sejuk. Baby x selesa. So shud be no problem awk 😊

kenapa nak pakai gloves. baby kan mandi pakai air suam so xda masalah utk awak mandikan.

Sy xpnh guna glove sbb bl bsntuhan ngn kulit ank kite lg elok...

Kenapa nak guna gloves sis?