Mcmne ibu2 'wean off'?

Kita nk wean off tapi mslh terbesar anak xnak susu formula😥.. baby girl sthun 11 bln.. mcm2 susu dah try.. dia juz nk susu kita je.. sapa2 boleh bg pndapat n cdgn? help me

2 Các câu trả lời

Pengalaman wean off anak pertama, anak pompuan. Mula Saya bagi minum susu kotak kecik2 tuu siang2, malam ja susu badan… susu botol dia taknak. pastu tiap2 malam cakap kat anak masa dia nyusu kata dia dah besar dah kena stop nyusu… dan kadang dia jaga malam mintak susu saya bagi air masak ja isi dalam botol letak sebelah bantal… ada 1 malam tu saya tak bagi anak nyusu,dia merajuk dengan saya dia p tidur dengan ayah dia, sejak tu dia fully stop susu badan siang malam… masa stop umur dia 2tahun… sampi sekarang dah 6 tahun still tidur dengan ayah taknak tidur dengan saya. Pengalama wean of anak no.2, lelaki. Yang ni ambik masa lama nak wean off… macam2 petua saya try. Bagi susu botol try macam2 brand tak nak… Letak belacan, asam jawa, air daun pahit2 semua tak jalan… at last guna petua mak angkat saya letak serbuk kopi. Letak air sikit, sapu kat nipple… alhamdulillah menjadi… masa tu genap anak lelaki umur 3 tahun… lepas stop susu tu dia still Berjaga malam… hampir setahun… sekarang dia dah 4 tahun lebih alhamdulillah dapat jugak tidur lena cuma kadang2 ja dia berjaga malam… Sekarang anak2 saya minum susu dalam kotak tu ja sebab dorang tak minum susu botol, dah try masa baby tapi taknak… Tapi nanti lepas wean off akan rindu nak peluk anak malam2 masa tidur😂

11mo trước

Takpaa… memang perlu masa lama… slow2…

susu fullcream dah cuba? anak saya minum yg dalam kotak kecik tu. brand marigold, fernleaf. kadang2 mmg dia akan teringat nak susu, tapi cuba distract dia, ajak main ke. masa dia tidur, suruh suami tidur kan. pujuk tepuk dia ke. saya belum wean off lagi, tapi saya dalam fasa nak kurangkan dia menyusu tulah.

11mo trước

tq ibu sudi nk balas soalan sy.. sy dh try susu kotak.. full cream, fresh milk.. perisa coklat, strawberry,pisang sume dia xnk.. bru2 ni suami jga dia time mlm sbb sy keje syif mlm.. sblm ni mmg bg susu EBM sy.. suami tuka bancuh susu formula.. nages2 xnk.. last2 minum air masak.. cian jgk kt dia😭