Ibu-ibu tahu tak apa itu Vaginismus?

Kat sini takde langsung ke ibu hamil atau ibu yg dah bersalin ada Vaginismus? Sebab sy ada condition tu.#bantusharing #ingintahu #firstbaby #1stimemom

2 Các câu trả lời

apa sy tahu ni maksud nya... puan blh lihat pd link sy beri ni... Apa Itu Vaginismus, Anda Perlu Jauhi Rasa Takut Semasa Hubungan Seks https://my.theasianparent.com/apa-itu-vaginismus mcm sy lepas bersalin.. alhamdulillah smua ok tiada alami mslh mcm puan nyatakan tu..

3y trước

tq. yg saya maksudkan adalah vaginismus sblm bersalin, bkn selepas. saya dan bbrp ibu lain ada yg ada vaginismus, ada yg mengandung tanpa pancut dalam pun. sbb nak sentuh, cuci vagina sndiri pun sy sgt hati2. sy amik masa jgk nk hv sex dgn husband. bkn kahwin terus blh masuk. so kami takut sakit bila bersalin, takut terkoyak teruk, kena gunting. seriau rasanya.

Saya ade alaminye. Tahu pon lepas kawen 2 minggu. Amek mase sebulan lebih jugak utk intercourse bsama dgn suami. Skrg tgh mengandung 5bulan. Tgh pikir mcm mne nk bersalin sbb takot nk bersalin normal akn buat vaginismus tu makin teruk.

2y trước

Boleh tahu mcm sis cuba bsalin normal tu?sy skg 38w6h..tggu nk bsalin je tp xinform o&g lg sbb last min decide nk bsalin kt kg..esk baru p kk..mtk mak tgk kn dkt vagina, mak ckp sempit sgt utk org y dh kwen mcm susah nk normal..jd risau lak..😔