BABY KURANG GERAK

Kandungan sy dah 6 bulan . Sebelum ni baby aktif . Masa sy tidur pon sy boleh rasa dy brgerak . Tp sejak dua hari ni , baby sy kurang gerak . Bila ckp dgn suami yg baby kurang gerak , dy cakap baby tidur ? . Betul ke ? Ermm risau . Dah puas dah ngereng ke kiri kanan , tp kurang gerak mcm sebelum ni . Mmng mcm tu ke ?? Perlu tak sy jumpa doktor ?

13 Các câu trả lời

Saya pun penah juga. Selalu baby gerak sgt aktif dan rasa jelas sgt pegerakan tp perasan 3hari baby punya gerakkan tak kuat macam biasa. Risau juga time tu, tp sebab kan kk tutup (sabtu) terus gi klinik swasta scan baby, rupanya baby tukar position.. Doc kata selalu dia menghadap ke depan tetapi dia dah tukar position kebelakang, sebab tu kita kurang rasa tendangan tak rasa aktif macam biasa tp sebenarnya baby sgt aktif dkt dalam, denyutan jantung pun okay je.. Kalau rasa bimbang better gi check lagi2 1st experience kan😅

Saya semalam baru pergi hospital emergency. First time baby kurang active dapat 5 kick je kiraan. Lepas berbuka terus pergi hospital cek cek tiba tiba dan dan tu la doc scan terus bergelora perut saya dia menendang sana sini sampai doc pun scan sy dalam keadaan dia lasak berpusing sana sini 😂 punya lah dari petang sampai saya berbuka tu dia tak bergerak gerak. Jumpa doc terus active 😂

Kandungan saya pun 6 bulan, baby xgerak..pegi hosp tapi kena marah dengan nurse sebab 6 bulan xpayah nak risau gerakan baby, normal ja klu baby xgerak..start kira 28 minggu bukannya 24 minggu, menambahkan kerja nurse dengan doktor ja time2 covid ni..terasa hati jugak kena perli2..bila dah check doktor bgtau baby saya tido..rasa serik plak nak ke hosp bila mcm ni

4y trước

Hati memang tisu pun..teringat-ingat sampai sekarang.. saya bagitau husband lepas ni check up kat klinik swasta la..

sama sis . saya start puasa je baby dah kurang gerak . sampai risau . sama laa jawapan husb kata baby tido . saya risau dan jadi makin risau bila terfikir saya ni jenis hb low . try minum susu kurma . baru rasa dia gerak tapi tak aktif macam selalu

Sy pernh jg bby kurng gerk,kandungan msa tu 34mggu.1 hri dia keras je xda bergerak lngsung.pergi hsptl,kena admit 1mlm monitor pergerkn bby.syukur semua normal.bby byk tdr,doktr buat CTG pun bby sempat tdr,doktr pksa goyangkn perut bg bby bangun

Sy pregnant 6 bulan setengah..sy perasan kalau sy puasa dan banyak buat kerja baby memang kurang gerak..semalam puasa tapi tak buat kerja kuat je baby gerak..cuma malam jelah macam kurang sikit gerak..sebelum ni sebelum tido tu memang aktif

pegi je klinik, baru2 ni ada berita pasal ibu hilang anak padahal lg 2 hari je nk due. terlalu positif smpai hilang dedua anak kembar yang cukup sifat smpai tanya doc cara nk selamatkan dorang. pegi je la sis kalau sayang kandungan.

Baby sy pn jenis x aktif. pergi scan pon dok goncanh2 perot pon dia buat dunno jer . Kene duduk sorang2 smbil usap perot bru rasa dia gerak. Klau buat kje xrasa lg2 duk dapur lama kdng2 xsempat kira tendangan dia

Mcm sy lah sis sy pun dah 6bulan kalau baby x gerak pun sy risau sangat kalau sy ckp dgn suami pun suami jwb sma baby tgh tidur 😅 sbb sy risau pula perut sy Kecik je blm nampak apa2 😔

4y trước

Sama lah sy . Perut kecik . Huuhu . Tp yg penting bby sihat . Itu je

Saya pun 6bulan. Mmg blh rasa baby kurang aktif dari biasa sbb saya puasa. Perut pun keras tegang sgt. Esok tu saya pegi scan dan xpuasa dah.