Saya Tak Kuat Hadap Kerja yg Stress

Hi ibu2. Sy xtahu nk luah pd sape lg. Sy xbrpa ada kwn utk diluah. Sy hamil second baby 8 week skrg. Jujur sy xready utk tambah anak wlpun ank first dah 2 tahun lebih. Tp siapa lah sy utk menidakkan rezeki yg Allah bg ni.. sy bekerja skrg.. kerja sy shift. Kdg2 sy balik rumah sorng diri pkul 1 pagi ikut lebuhraya yg sgt gelap.. perjalanan rumah ke tempat kerja makan masa hmpir sejam. Kdg2 sepanjang jalan sy muntah sbb alahan. Jujur sy ckp, mybe gaji tempat kerja sy agk ok.. tp demi Allah sy kerja sgt stress. Sy kerja call centre. Kerja cal centre sambil pregnant sgt menyeksakan sy. Kdg sy nk muntah pun tertahan2.. sbb kerja tmpat sy, boleh kata semuanya ditentukan oleh management.. sy xda hak lngsung utk ubah apa2. Yg paling sy stress, sy dipaksa OT sepanjang hari cuti wlpun sy bgtahu sy ada hal.. mereka minta sy ganti pd hari lain.. akibat ganti hari lain, sy terpaksa kerja straight 7 hari tanpa cuti. Sy letih mental dan fizikal. Kesna dri kerja mcm ni, sy murung. Hari2 sy menangis. Sy juga PJJ dgn husband. Sbulan hnya balik dlm sekali dua. Sy selalu rasa nk berhenti kerja.. kdg2 sy juga rasa down sampai slalu rasa baik sy mati saja. #StressedMom

7 Các câu trả lời

saya dulu kerja mcm mommy. tpi sye bukan keje call center. sye bahagian sales n marketing. pegi kje pagi pkul 8 kdg² pkul 10 mlm bru smpai rumah. kalau kena daily travel, pkul 1 2 pagi sampai rumah, esok pagi² dh kena keluar balik. repeat benda yg sama. cuti kdg² tu xde sbb nak kumpul cuti balik jumpa husband or nak cuti masa husband balik. rse stresss bahagian sales ni jgn ckp, sama je dgn call center byk stress dgn tekanan nak² lgi dri pihak atasan. masa tau pregnant pon sye still kje lagi, pagi ke pagi. travel sana sini. lastly sye misscarriage masa 5week. masa tu sye terus stop semua sye buat. habis pantang, sye terus ikut husband balik. xnak duduk tmpt sye dh. terus ckp dgn bos sye, sye nak rehat. sye work from home je. tpi next 2 month sekali lagii misscarriage due to stress, sbb duduk rumah pon bos kacau, customer kacau, fikir mne nk crik sales lagi. habis je pantang, sye ckp dgn bos sye nak unpaid leave. kalau rse die xnk bagi, sye nk resign terus. sye x nak stress. now sye pregnant again, alhamdulillah dh 15w. bos sye tu ade je mintak masuk kje balik, so sye ckp dgn die, sye xnak kje stress dah. kalau nak kje pon mybe after bersalin nanti. now sye join dropship jee. buat juai kek. so mommy, jgn takut buat keputusan. kalau rasa nak resign, resign je. tpi kalau syg kerja tu, boleh mntk unpaid leave sampai habis pantang nnti. kerja boleh crik lain. mental health sgt penting. sbb sampai masa kita akan burn out. bila kite penat sgt² anak yg jadi mangsa nanti. baby dlm kandungan pon boleh effect. anak yg sedia ada pon effect skli nnti.

2y trước

then resign mommy. jaga mental health. mommy boleh try crik kje yg dkt dgn rumah atau mommy boleh try join dropship ke agent ke. atleast mommy x stress.

jauh tu sejam . sy tmpt kerja lama setengah jam . kadang 35,40 minit jarak pun sgt xtahan .masa bru kahwin pindah rumah then mngandung..ulang alik. kerja shif juga. kalau shif petang smpai rumah mau 11 12 malam. sy dah rasa. tengh drive, kalau jem pun tetiba je rasa mual . mngelabah cri plastik. kadang brhenti tepi ambil nafas dulu. time kerja pun alahan datang. trlampau bnyak ckp pun xboleh. auto muntah. ni sy dah brhenti kerja. plan lpas branak bru smbung kerja blik. sy rasa tmpt kerja sis tak memahami keadaan sis. sptutnya kne ringankan sikit beban kerja tu sbb tengh pregnant. sy rasa untuk ksihatan fzikal dan mental, sis kne bincang dgn husband. mcm sy masa nk brhenti tu sy bincang dgn husband. sbb sy ada komitmen sy juga dri sbelum khwin. sy mmg jenis xreti minta tlg bab2 duit trmsuk husband sndiri. walaupun dia sgt brtnggungjwb dan ok. bg sy tu komitmen sy, xnk libatkan dia. ada org dia kuat sis. dia boleh hadap smua. mental fizikal. ada org dia xboleh. mcm sy mmg lemah bab2 hadap alahan ni. sis bincang dgn husband dulu apa2 pun. nk lepaskan kerja pun syg jugak sbnrnya. tp smua tu depends pada mental,emosi dan fizikal sis. inshaAllah ada jalan tu.

2y trước

Allah.. sian sis.. tp pada sy, kalau kita dah bincang dgn husband dan husband ok, xd msalah sbnrnya. mungkin parent sis nk sis ada duit sendiri xyh bergantung 100% pada suami kot rasanya ya?. tp dlm keadaan sis mcm ni, ksihatan mental sis penting .. tkut effect kmudian hri.. ataupun boleh slowtalk dgn parent? sy tak boleh nk ckp lebih sbb tak duduk kt kasut sis. tp ikut pada sis ya. inshaAllah ada jalan. mungkin bincang dgn parent? ckp elok2? sis jgn stress2.. inshaAllah ada jalan tu. mcm sy pun masa mc , al pon company tnya2 minta reason. mungkin sbb kdudukan sy org penting. yg tau urus selok belok company. sbb apa2 staff lain akn cri sy. even bos sy pon kalau staff lain tnya smua suruh sy handle..tp kne fikir juga kbjikan sy. sy pun ada hri mental breakdown. nk rest xnk org kacau even waktu sy cuti pon ada yg call2 tnya pasal kerja. ni sy dah resign. xpeduli pandangan org. yg penting husband ok ikut sy. sis jgn stress2

Ya puan faham sangat kita stress kerja, nak urus anak lagi dengan diri tengah morning sickness. Nasihat saya puan boleh start cari kerja lain sementara perut masih kecil ni. Duduk dalam kerja yang toxic environment memang tak worth it kalau nak compare personal life kita yang lebih penting. Saya pun cari kerja baru dan alhamdulillah diterima walaupun masatu pregnant 3 bulan. Saya doakan puan dapat kerja yang lebih baik, tak stress dan happy bersama family. Jaga diri ya ❤️

2y trước

Sy kt melaka. Sy dh tnya merata tempat.. bila tau sy pregnant diorng trus xnk ambik sy kerja

Saya faham keadaan ni... saya jumpa kaunselor untuk hadapi stress ni. Akhirnya saya berkeputusan untuk jaga kesihatan mental dan fizikal. Bila kita jaga sihat, banyak perkara happy kita boleh buat. It's OK kita lepaskan kerja yg buatkan kita stress, saya pilih tenang drpd stress setiap hari. Memang saya menangis bila saya berhenti job tu sbb sayang. Tapi dlm masa yg sama kepala saya jadi lapang .. masya Allah... semua dgn izin Allah ❣️

sy dari dulu kerja mmg sgt pentingkan my mental health, selagi sy boleh bertahan di sesuatu workplace, sy stay, klau x tahan sy blah. rezeki di mana2. x gusarlah dgn gaji, sbb slalu pkir rezeki Allah bg. sebelum bersalin kerja gaji mmg sedap, online di rumah. tp dah bersalin pkirkan anak, sy decide utk brenti n fokus pd anak. buat apa nk penatkan bdn dan otak klau x happy. my 2cents.

Beratnya rasa nak hadapi sorg2😔... Maaf sgt2... kenapa ye puan tak tgl bersama suami atau kerja di tempat dekat dgn suami ye?

2y trước

Suami kerja expo.. expo mcm bazar raya tu. Suami sy berniaga luar melaka. Jd sentiasa bergerak luar dri kawasan. Sekali program expo mmg ambik 10-12 hari.. kdg2 smpai 17 hari. Pastu bru blik. Blik skrjap 2-3 hari pastu pergi ke kawasan lain pulak. Mmg berat.. sy penat sgt2.

sy tak tahu mcm mna komitment kewangan family puan.. tapi bagi sy biar gaji sikit janji hati lapang dan sy gembira.