Anak kita siapa yang berhak..

Askum.. sy nk tny ibu2 smue.. sy seorang ibu kepada enam anak.. 4 tu anak dgn bekas suami dulu.. 4 dkt kampung .. 2 ni mmg ad dgn sy.. sy br lps bersalin ceaser 2/7.. skrg sy stress, ank prtama sy ni mertua sy sllu je nk ambik bwk prgi rmh dia.. klau boleh hari2 nk ambik.. smpai sy xde masa nk main dgn anak sy sdri.. alasan nye utk hilgkn stress n srbut die sbb sllu gduh dgn ank dia yg bongsu.. Ank sy tu skrg jd mnja sgt sbb dia yg mnjakan.. smpaikn sy tgur skit je trus ngs.. siap mlwan mlut lg.. pdhl umur br 1 thun 7 bln.. blh x ibu2 komen yg baik2.. sy stress sgt2.. kdg2 smpai gduh ng suami sy.. sy stress ni mcm mn.. die xpkr.. skurg2 ad ank sy tu boleh lyn telatah dia..

12 Các câu trả lời

kata kat MIL, nak healing kejap boleh lah mari rumah awak main dengan cucu. jangan buat cucu tu distraction dari masalah sebenar dia; hubungan dengan anak sendiri. anak menangis bila ditegur tu biasa. melawan tu tak sure, baya tu memang senang nak tantrum. boleh jadi juga sebenarnya perubahan sikap anak tu berpunca dari situasi dapat adik. seeloknya dia stay dengan sis. bagi dia belajar sayang adik etc. nanti dia nampak sis selalu dengan adik, dia kena duduk dengan nenek, tak seronok pula kalau dia rasa terabai oleh maknya. sama juga anak2 dengan bekas suami di kampung. kerap2kan bawa duduk dengan sis. kalau waktu diorang stay dengan ex suami pun, make sure kerap berhubungan.

Saya pun tak boleh anak takde depan mata. Dia keluar ikut pak saudara dia dari pukul 1- 4 lebih gi shopping saya dah gelisah berlinang air mata. Suami dah tahu perangai saya kalau anak takde depan mata automatik makan tak lalu, nak lelap mata pun tak boleh. Jadi tiap kali pak mertua ajak anak tidur rumah dia saya cakap direct je saya tak boleh kalau anak takde depan mata. Kalau ada orang mintak2 nak bawa balik anak saya konon nak bermain-main, saya sounds direct je, sila beranak sendiri.

Ibu bapa yg berhak. 1 tahun 7 bulan, apa yg puan aspect? Apa yg puan tegur sampai dia menangis? Saya tak tahu keadaan. Ya, faham. anak kurang perhatian drpd puan sbb selalu ikut mertua, puan pun kurang nak memberi asuhan dan didikan pada nya. Pendapat saya harmoni kan hubungan anak dgn puan dan hubungan anak dgn mertua puan. Bila harmoni, hubungan puan pun harmoni dgn suami. Insya Allah, boleh tu.. elakkan stress ya

2d trước

*personal - persoal

ank 1st ni dgn suami br ke?..klu blh ank2 blm 18thn stay serumah dgn ibu.sbb ibu main peranan dlm mbentuk emosi,perangai ank..klu kerap stau rumah atok nenek nnt ad gap antara ibi dgn ank2..xkesah ank ex ke ape...plz,stay dgn ibu..sbb klu ank yg rpt dgn ibu,dia akn lbh mudah mdengar kata,meluahkn perasaan...bila jrg jumpa,akn jd mcm org asing,lme2 hilang rse trust,respect dan sayang..biar ssh kte,ank npk..jgn time senang je npk.

3d trước

sy setuju.. anak tak Nampak selalu duduk dgn nenek sbb nenek, tp akan rasa mak ignore mak bkn peduli pun aku. mak bkn kesah pun. kwn2 ada baik dgn mak... mak itu mak ini. bila tua baru faham ooo patutla dulu mcm tu. tp tu kalau faham la kalau tk faham tetap la jgk mak salah

Cuba bertegas dgn mil tu sis. Dulu pernah sekali dia nak pegang baby saya masetu nk pergi jalan2 naik kereta asing2. Saya kata xboleh sbb anak nk menyusu. Terus saya suruh husband saya ambik anak saya tu. Lpas dari tu memang dia xberani dah nak pegang anak saya.dia ingat saya nak tunduk jer kepala saya dgn dia.silap orang. padan muka

Sy rase puan stress pun sbb suami xmenangkan awak. Klau suami pandai manage dengan ibunya, dengar dan faham awak sebagai ibu, perkara mcm ni patutnya dia yg setelkan dgn mak dia. Takyah lah mertua gaduh ngan menantu drama gitu. Dlm situasi yg suami xfaham dan menangkan ibunya kena redha jer la klau xnak cerai.

kita sbgai parents berhak. ckp kt mentua elok2. walaupun ada ank kecik, tpi kita xboleh berenggang dgn ank sulung. kalau mentua nk hilang stress, dtg jelah rumah. main2 cucu kt rumah kita. kalau sy sndiri pun x sanggup berenggang dgn ank lama2 wlaupun ada baby kecik. sejam pun rsa gelisah.

3d trước

sy dh ckp kt suami sy, apa salahnya klau dia dtg main sini dgn ank2, ni sampaikan ank sy xblh nampak dia menangis, sis fhm tak ap sy rasa klau smpai ank mcm tu. ank sy xjmp die 3 hr die ckp kurus dh ank sy, abb rindu nk jmpa dia.. Allahuakbar hati sy ninrse mcm ape dah..

ank kita hak kita...ambil ank tu sruh dduk rumah..tk pn tetap kn masa p rmh nenek dia skjp pngil pulang pla...mgkin kena ambil hati dia lg..sbb da bnyk dmnjakn nenek dia..klw kena ambil jgk awk kena bertegas...

hi sis. sis cakap ja depan depan mertua tu sis suka anak tidur rmh dgn sis. biarlah dia nk fikir apa pun. lantak dia lah. sbb tu anak kita. kita yg melahirkan anak tu

Sy faham..sy pun xsuka org lain ambil ank sy.awk kne tegas yg awk nk ank duduk rmh awk

3d trước

sy xtau nk cakap ap dah.. smpai sy stress.. gaduh dgn suami sbb anak.. plg sy kcil hati die ckp ank sy kurus xjmp die 3 hr sbb rindu dia.. Allahuakbar.. mcm ay ni jhat sgt xbg ank mkn..