Pjj & risau & sedih

Hi ibu2 semua, saya first time mom dan due 24/7 ni.. saya pjj dengan husband. Husband sepatutnya demob hujung bulan ni, tp last minit tukar ke 8/7.. saya risau sekiranya saya beranak sebelum husband balik.. lagi2 saya tinggal sendiri, saya kurang support from family , ibu saya jenis tdk ambil kisah. Kadang sedih dengan diri sendiri, kwn2 lain beranak semua ibu2 mereka offer diri utk jaga sedangkan saya ibu awal2 bagitau tdk mau jaga.. ibu saya masih muda dan sihat.. terkilan sangat. Risau pantang nnti saya sendiri dengan tdk tau buat apa2..

9 Các câu trả lời

Sy pun pjj dgn husband. Sy dah ready upah CL, dah book dah dekat2 tarikh bersalin sbb due sy 1/6 tapi sy bersalin 24/04 emergency czer sbb baby terbelit tali pusat. CL xdpt pula tarikh tu sbb fully booked jd sy berpantang sendiri. Cun pula husband pnya schedule tak cun, nak minta cuti xdpt sbb overseas. Sy beranak czer sorang2 tambah pula anak first. Baby sy premature, 14 hari duduk nicu scn. Sy ulang alik hospital sehari 2 kali. Jarak rumah ke hospital boleh tahan juga 40 mins semua sy buat sendiri tanpa husband. My mom lama dah meninggal since sy 10yrs old. Masa baby keluar hari ke 14 baby pula prolonged jaundice, setiap 2 ke 3 hari ulang alik klinik kesihatan utk check sb baby. Sy czer, smua buat sendiri, jaga baby dari A-Z sy buat sendiri dgn makan minum pantang sy pun tak terjaga. Kita rasa je kita tak mampu tapi lepas tengok muka anak percayalah yg kita sebenarnya kuat🥰Mcm2 dugaan tp anak tu membesar sekejap je nnti rindu pula kalau anak dah besar🥰mcm sy, sy positive kan mindset utk ‘enjoy the newborn moment’. Pasal pantang tu sy ikut cara doktor Imelda Balchin boleh tengok kat facebook. Sgt2 membantu banyak info boleh dapat

2y trước

Thank you momy🤍husband sy baru balik dari oversea semalam..baby dah umur 3bulan17hari..sedih sikit sbb pak dia tak sempat ikut berjaga masa fasa newborn😂

InshaAllah u can do it mommy!😊 Saya bersalin si kakak waktu pkp tgh ketat sgt, mak saya ada tapi dengan tak boleh merentas negeri tambahan dia kurang sihat jadi nya memang tak boleh jaga waktu pantang. Mak mentua jauh nun di selatan pun tak boleh merentas negeri waktu tu. Dengan prosedur kat wad ketat walaupun husband ada tapi dia cuma boleh hantar masa register dengan ambil masa discaj je. Jadi semua pun urus sendiri masa kat wad. Pantang saya ambil CL sebab baby pertama takde pengalaman langsung berpantang and urus baby. Baby pulak prolongod jaundice for 58 days, 30 days in NICU ulang alik bfeed dia. Tak masuk kes berak berdarah lagi. Walaupun kadang2 masa tu ada terfikir rasa sedih, mental breakdown sebab semua kena urus sendiri, takde orang yang ambil berat tapi bila fikir pasal anak terus lupa semua tu. Saya kena kuat. Sekarang bila fikir balik Im proud of myself sebab can go through semua tu. Alhamdulillah Saya doakan semua ibu2 kuat dan dipermudahkan urusan sepanjang pregnant, melahirkan dan berpantang ok🤲🏻

Hi mom.. Sy pjj jgk dgn husband.. Due nya lambat lg tp skrg dah mula fikir2 mcm mna la nnti.. Kita senasib, ad krisis dgn ibu kandung.. Sy pregnant ni pun sy tida ckp dgn dia 😅.. Belah husb ada mak tiri saja, dia pun mcm tida kisah jd xblh nk harapkan sgt masa pantang.. Biar la, sabar jak mom, pandai2 juga kita urus nnti kan.. Cuma kalau ad bajet lbh sikit, discuss la sama husband utk ambil confinement lady.. Sy pun tgh kumpul duit sikit2 utk byr CL.. Tenang2 yg mom, jgn stress dan sedih.. 🤗

Awak dah bersalin ke..due sy 22hb... sy pon berpantang sendri dgn nk urus ank 3 org sekolah..dr ank sulung sy bpantang sendri je..Ibu sy pon dekat...tp ibu sy xpndi dan xberani nk pegang baby baru lahir walaupon cucu dia dah ramai Awak sllu ckp dgn baby,tggu ayah balik..tp kalau xsempat...kuatkn semangat..bila da tgok ank depan mata..Percaya laa akn ade semngat dan kekuatan yg entah dr mana.. awk boleh...Sy doakan dmudahkn sglaa urusan awak..sypon tgh tggu hari juga skrgni...38w...

Always ckp dgn baby; tunggu ayah ada baru keluar; always brckp dgn anak dlm perut; inshaAllah dia dgr. Satu lg, ALLAH dah aturkan semua ye awk, pasti dia akn kurniakan kemudahan nt, dont think too much; inshaAllah suami awak ade time sakit dan time melahirkan nt. aamiin🤲🏻 *sy ckp based on pngalaman sy pjj/ ank first* enjoy this journey❤️

boleh amek confinement lady. amek sampai husband blik je. atleast ade org teman + jagakan baby + masakan pantang + urut. amek yg bermalam, jdi mlm² mommy x stay alone. bahaya kalau lps bersalin ddk sorg, incase jadi apa² like tumpah darah n so on.

its OK bersendiri, cuma kena bersedia dgn ilmu. klu tak boleh bersendiri, hire helper OK. Lg satu, jangan bandingkan diri dgn org lain, lg buat awak stress n sedih.

Malam sebelum tidur cakap dgn baby, tunggu ayah balik biar mak ayah sambut baby sama2. In shaa allah dipermudahkan urusan nanti amin

insyallah doa baik2 yaa