Cara turunkan kuning baby dah 30 hari

Ibu2 bantu saya cara2 untuk turunkan kuning. Usia baby dah 30 hari tapi tak turun kuning jugak. Macam2 dah saya buat. Baby pon dah masuk nicu duduk lampu biru 2 hari. Kuning turun time masuk nicu tu tapi lepas balik rumah terus naik balik. Sekarang berapa kali dah amek darah untuk check thyroid & hati. Air kencing pon dah amek. Semua normal. Saya dah try hampir semua petua yang saya google & orang2 bagi tau tapi tak turun jugak. Cara yang dah pernah try saya buang semua barang2 warna kuning, mandikan 2x sehari, dah mandikan dengan air daun kucai, dah mandi air teh uncang, dah mandi air sirap, dah mandi air teh herba dan dah mandi air bawang kecil. Saya dah minum susu kambing. Saya makan nasi putih, sayur rebus & ikan bilis je sekarang ni. Saya dah try mix susu formula. Saya dah tak tutup lampu time tido malam. Baby memang kuat susu & berak. Sekarang ni saya fully direct breastfeeding tapi kuning tak turun jugak. Bacaan kuning tetap 10. Sekarang klinik nak bacaan 5 jugak. Boleh tak ibu2 cadangkan cara lain selain dari yang saya dah pernah try. Saya dah buntu. Stress pon ye sebab saya sendiri drive pegi klinik & hospital untuk check up semua. Jahitan episiotomy 2nd degree pulak. Dah 30 hari pon tak elok lagi luka ni. Sebab memang dah rupa tak pantang 😢😭 #advicepls #1stimemom #firstbaby #ingintahu #firstimemom

36 Các câu trả lời

sis dh try mkn anggur hitam seedless dan titikkn air anggur sedikit kt bby saya buat masa duk dlm nicu alhamdulillah menjadi dari nk kena tukar darah dpt balik rumah dan lepas tu saya google klinik2 yg ada jual ubat utk turunkn kuning anak alhamdulillah berjaya.kesemua ank2 saya memang perlong jaundice dan hampir kena tukar darah.