Cara turunkan kuning baby dah 30 hari

Ibu2 bantu saya cara2 untuk turunkan kuning. Usia baby dah 30 hari tapi tak turun kuning jugak. Macam2 dah saya buat. Baby pon dah masuk nicu duduk lampu biru 2 hari. Kuning turun time masuk nicu tu tapi lepas balik rumah terus naik balik. Sekarang berapa kali dah amek darah untuk check thyroid & hati. Air kencing pon dah amek. Semua normal. Saya dah try hampir semua petua yang saya google & orang2 bagi tau tapi tak turun jugak. Cara yang dah pernah try saya buang semua barang2 warna kuning, mandikan 2x sehari, dah mandikan dengan air daun kucai, dah mandi air teh uncang, dah mandi air sirap, dah mandi air teh herba dan dah mandi air bawang kecil. Saya dah minum susu kambing. Saya makan nasi putih, sayur rebus & ikan bilis je sekarang ni. Saya dah try mix susu formula. Saya dah tak tutup lampu time tido malam. Baby memang kuat susu & berak. Sekarang ni saya fully direct breastfeeding tapi kuning tak turun jugak. Bacaan kuning tetap 10. Sekarang klinik nak bacaan 5 jugak. Boleh tak ibu2 cadangkan cara lain selain dari yang saya dah pernah try. Saya dah buntu. Stress pon ye sebab saya sendiri drive pegi klinik & hospital untuk check up semua. Jahitan episiotomy 2nd degree pulak. Dah 30 hari pon tak elok lagi luka ni. Sebab memang dah rupa tak pantang 😢😭 #advicepls #1stimemom #firstbaby #ingintahu #firstimemom

36 Các câu trả lời

jgn mkn bnda warna kuning mcm kunyit dan buah oren.mmg elok utk luka tp tulah yg sebbkn kuning ank menjadi teruk.lgsatu awak kne jemur ank waktu pg.elok dr jam 8pg.tp jgn lama sngt.dlm 10 minet pn ok nurse mmg xbg tp tuhari sy try buat turun kuning ank.jgn hadapkn matahari kt mata ank tau.nti ank mate uling😅.

Jgn stress2 sis..nanti lame2 kuning akan turun jgk..lama dgn cepat je bezanya..pastikan baby cukup minum susu insyaAllah akan beransur baik..anak sy pon kuning jgk..ibu kena jga mkn,xleh mkn halia atau jamu..sy dlu amalkn mkn anggur..tp sy mmg suka mkn buah..semua buah mkn😄

Kesiannya...sy pun sama.Kita ibu ni kena kuat jgn stress dulu pun sy mcm tu juga lma² sy cool je.Alhamdulillah baby sy da bebas kuning.Sama juga mcm² cara sy buat utk bebas kuning.Tp sebetulnya hanya susu ibu saja yg boleh rawat baby kuning.Percaya la.

klau mak or ayh drh o mmng mudh bby kna jaundice..mndi kn air rebusan daun belimbing..bgi ssu formula Dan ssu bdn..biar Berk or kncing bnyk kli..nti kuning akn turun..jgan di bedung bby tu Ms wktu siang..insyaa ALLAH doa yg baik²..

bby sya bru trun kuning dlm 2 hari lalu..sya mix ssu formula lactogen n bf..klu pgi dlm jam 6.30 sya jmur bby 15 min sblm mndi..alhmdulillah dri 220 kuning trun ke 83..sya pna jgk try mndikn bby guna air rebusan belimbing buluh...

Sy pun mcm tu baby lama kat nicu, tpi atas saranan doc sy mix feed. Sy guna susu fm snow. Sblm bgi susu fm kena breastfeed dlu. Bgi susu setiap 2jam, kejutkan je baby. Dlm masa 3 hari guna susu snow, kuning baby turun

Klu kami org kristian mandikan baby dgn air kelapa kuning tu..tp org tua yg mandikan sbb ada baca sesuatu masa dia mandikan baby tu..anak kwn sy mak mertua dia buat mcm tu syukur kuning baby cepat turun..

saya dulu time pantang kalau siang hari bagi baby pakai tapal dengan pampers je. tu je saya buat. alhamdulillah 3 kali je check kuning baby. lepastu bagi baby mandi air buah keranda kot nama dia.

titiskn air susu kmbing dlm mulut bby..1 @2 titis..n then sengkuang cina parutkan..then titis jugak dlm 1 @2 titis..insyaallah..1 hari skli buat

sis cuba try bli sengkuang cina.. tumbuk, amik jus nyee bg kat baby setitik dua.. In shaa allah kuning akn beransur trun ☺️