Rasa Kontraksi sebelum Melahirkan

Berapa lama anda bertarung dengan rasa kontraksi sebelum selamat melahirkan Si Manja? Mesti ada yang sekejap dan pastinya ada yang berjam-jam. Cuba share sikit kat ruangan komen!

Rasa Kontraksi sebelum Melahirkan
77 Các câu trả lời

celik je mata .. terasa ade air kat peha .. p toilet air darah dh mnitik 🤣🤣🤣 dlm pjlan nk ke spital air ktuban leeking mengalir je .. x leh nk kemut2 dh .. die mngalir sndri.. sluar lecun basah ngn air ktuban cmpor darah 🤣 ank first kite plak x terpkir nk pkai kotex 🤣🤣 bio d serap 😂😂 jlan msok sepital dlm kdaan seluar lecun abis basah .. kne tunggu kat pax sbb nk tunggu wad kne seluk dlu tgok bukaan 3 cm kne tahan .. time ni dh start ngeri2 sakit nye…x senang dduk d buat nye …kol 5 msok wad ..time ni ngeri2 contraction palsu ngeri2 leh than start sakit gila2 lpas nurse tarik sportem sbb 5 cm .. kte nye nk percepat kan .. peggh die punye start sakit .. x leh lupe 🤣🤣 mlm tu x leh tdo x leh mkn ..kol 3 pg dh sakit sgt mnagis sorang2 .. dh x kira dh kiri kanan dgr ke x 🤣 mang sakit kol 3 pagi tolak lb die suh tunggu dlm tu sbb bukaan lmbat 6 cm die kne tunggu 10 cm bru leh push 🤣🤣🤣🤣 duduk dlm tu bpak haus gila 🤣 8 jam duduk ctu nahan contraction seluk berkali2 tah bpe bnyak org bdak practikel keliling .. aq rasa nk terajang je.. pdahal dh ckp sy x bg kbenaran bdak practikel keliling .. msing2 degil.. dh 10 cm pkul 11pg.. doc suh msok vacuum ap smua .. dh x leh teran dh sbb sakit sgt dh x de tenaga… cpg dh x cantik … sy pon longlai time tu.. doc pon cemas trus bwak ke emergency 🤣🤣🤣 kol 12 seketol baby gebu 🤣🤣 dh 1 tahun 6 bulan dh.. tp terbyg2 sakit kne sluk kne kuak ngan vacuum msok tube… smua tu terbyag2 😂😂😂

1d trước

betul,skt sngt.. yg skt tu kena seluk.. omg.. brapa kali seluk.. skt btul

kurang dr 12jam..start sakit jam10pm..still boleh tahan tp bnyk keluar lendir🤣sampai hbs segulung tisu lap..nak tngk ada darah ke tiada...sempat ngopi,mkn roti..makan telur separuh masak😆😆jam12 lebih,bawa husband p hospital😆😆dlm kereta tu mmg boleh kena panic attack laki dgr kita teriak...last la ni nak beranak😆😆😆sakit nyaaa ya ampunnn...dahlah 1st baby😆sampai hospital,nurse seluk pn da xde rasa sbb da 10cm tp air ketuban tak pecah lg😂😂masuk LR,nurse suru kencing,air kencing pn da xmo keluar😌😆lepas dorg keluarkan air kencing,air ketuban dorg pecahkan,tiba2 sakit hilang tp rasa nak berak pula😂😂jam4.35 keluar la baby boy 2.9kg😊skrg da 7thn...dan tengah preg 35minggu anak ke2😂😂Abg dia keluar time 37minggu 5hari..yg adik ni xtau la mcm mna😊hrp dlm masa terdekat ni la...ada bbrpa minggu lagi nak rasa nikmat tendangan baby dlm perut🥹🥹

35week6day contraction dh menyerang, mula2 tknk gi hospital sbb kandungan msih awal lgi,esok hrinya perut tiba2 mengeras, contraction selang minit ada,msa tu decided nk gi hospital sbb tkut bby berbelit dngan Tali pusat or apa2 jdi,mmang overthinking,msuk dewan bersalin,scan Bru doktor kta ikutkn kndungn msih awal tpi bukaan dah buka 2cm, tkut esok lusa terbranak, dtor sruh buat daftar,msuk ward jam 3pgi ,esok lusa cek 4cm perut mkin skit,jam 4pgi rsa nk berak tpi misi tk bgi kta nya tndah nk branak,trus misi Bwa msuk LB,pkul 6pgi doktor pecahkn ketuban,smpai kol 8pgi jntung bby drop, syukur slmat bersalin 8:10am kluarlh sktul bby boy🤭

Anak second. Kurang 12 jam. 38weeks . 24/06/2024. Kul 5.30 pagi sampai PAC check jalan dah 2cm contraction da start rasa. Tapi sebab wad penuh kene tunggu dekat PAC 5jam (5.30am - 10.30am) layan contraction. Kul 10.30 pagi doktor check jalan sekali lagi dah 3cm nurse tanya nak ubat tahan sakit ke. Kita da sakit terus amek jela. Kul 11am naik ward. Kul 12 da sakit sangat cakap nurse nak teran. Check jalan dah 6cm. Kelam kabut nurse bawak gi LR. Sampai LR kul 12.15 lahirlah baby ibu kul 12.57tengahari secara normal. Alhamdulilah🤲🏻

Anak first lahir 14/02/24 kontraksi dari hari pertama masa pac tapi on off,cek bukaan dah 2 cm tapi ambik masa 3 hari juga,masuk wad tanggal 11 ,masuk labour room tanggal 14 sebab hari ke dua dlm wad bukaan cuma 3 cm,yg tak tahan tu kena seluk terus utk cek bukaan,last last drip ubat bukaan cuma 5 cm,terpaksa emergency czer sebab ctg tak cantik dah,baby dah stress.Alhamdullilah now baby girl dah 4 bulan 15 hari.Congrate utk mommy semua yg dah berjuang melahirkan cahaya mata,semoga semuanya sihat walafiat😇🤲🏻

start sakit sgt pkl 2 pagi cek bukaan still stuck 2 cm. tp dah sakit sangat2 kejap diri kejap baring. ada rasa nak trkencing terberak tp takut. nurse buat ctg bacaan mcm tak cantik. nurse syak kita minum air selusuh sbb da sakit sesangat tp bukaan baru sikit. hm abes kena bebel😭 dah penat rasa mcm nak rehat dulu je. baring2 baca zikir pkl 5pagi pecah air ketuban terus bukaan 10cm doc dah rasa rambut😂 terus gi LR nak rasa terberak sesangat. keluar la seketul bby girl aisyah humaira pkl 5.44 pagi 😊

1d trước

faham.. hehe pengalaman stiap ibu lain2 kan. stiap pengalaman tu unik

40w3d anak 1st Baby syok sgt kt dlm perut ibu Bangun jam2 pagi sbb rsa sakit nk buang air besar..tup tup sbnr nya tu contraction. nk tggu kt umah smpi subuh tp x tahan..selang 5mnit dtg contraction,last2 jam 4 pagi paksa diri ke pac..time dr nk cek pecah ketuban dah 4 cm..masuk LB time azan subuh ..menahan sakit contrction tu tuhan je tau..alhamdulillah jm 9.46 pagi keluar seketul boboi..dah masuk setahun bln ni..#ttc5yrs

A.kurang 12 jam .. start air ketuban leaking xda rasa sakit trus g hospital cek bukaan 2 cm .. lepastu masuk labour room dr pkul 9 p.m .. kena pecah ketuban & induce drip .. start contraction memang sakit sangat takleh nak cakap smpai bukaan 10 cm (episiotomi ) .. sampai pkul 1.55 a.m sy selamat lahir bby girl secara normal .. alhamdulillah ibu & bby selamat 🥰 #anak pertama 39weeks4days ❤❤

rezeki saya, dua anak induce ubat. sakit tu boleh tahan. boleh relaks lagi. anak pertama ketuban pecah kat wad. doc cek dah 9cm berlari misi antor ke LR. anak ke dua, masa 3 cm boleh sembang2 lagi makan2 lagi. lepas 12 jam masih 3cm, doc suruh tolak ke LR. doc pecah kan ketuban, dalam masa sejam dah delivered baby. siap boleh lagi msg dgn kwn2 pasal hal kerja. rezeki saya sakit tu dpt kawal..

Contractions berlaku start malam dalam pukul 10 tp baru 4-5 cm bukaan. Around 1 am kuar darah mengalir non stop akhirnya tolak ke labour room. Proses pecahkan ketuban utk cptkan bukaan dan akhirnya slmt brsalin jam 3 pagi cmtu. Jadi brsalin awl dari due, 38 minggu sudah selamat.