Merawat Kuning

Ibu2 ada cadangan x untuk merawat jaundis anak dgn berkesan.. Hari tu bacaan jaundis anak sy tinggi kena tahan wad, keluar wad bacaan jadi meningkat balik.. Rasa runsing dan risau sngt.. Boleh ibu2 bg cadangan

2 Các câu trả lời

Saya pun haritu sama situasi dgn sis. Anak saya breastfeeding jaundice. Susu badan takda masa 3 hari pertama. Then topup formula, dia sembelit teruk. So, hari ke 4, baby jaundice tinggi (warded) hari ke 5, discharge. Then follow up kat KK, bacaan naik turun naik turun. Apa yang saya buat, berurut utk banyakkan susu. Makan sup lobak putih. Positivekan diri. Keep on bagi anak susu sejam sekali, saya paksa bangun, basahkan kaki dengan wipes. Baby jaundis memang tidooo je so kena paksa. Jangan bagi baby makan buah anggur ke apa ke. Mak makan takpe. Jangan makan halia, kunyit, lada hitam, sup bunjut dulu for now. Jaundis memang lama, harap sis tabah. InsyaAllah baby ok je. Lepas 9 hari, anak saya free from jaundis.

Nurse klinik kesihatan nasihatkan saya kasi baby minum susu badan sahaja dan make sure baby berak setiap beberapa jam. Kalau taik dia dah bertukar dari hijau ke kekuningan InshaAllah mungkin kuning turun.