jaundis

Hi bby sya da nk msuk sebulan ..tpi kuning masi ada..bacaan tadi 114 ..ada tak sesiapa yg mcm ni..jaundis lama sangat..huhu

35 Các câu trả lời

Baby sy kena fototerapi kuning masa lahir 133, esoknya naik p 200, lusa tu naik lagi p 210. Dh la baby 1st , pas tu susu kurang lgi then nipple crack lagi tpi tpksa susukan baby juga. Baby asyik nangis tk nk stay bwh lampu tu sbb lapar😭😭 hri ke-4 dpt kluar wad sbb kuning baby turun p 200. Tapi kena hri2 checkup kkia.. Masa checkup kkia kuning baby naik blk p 243, doc pn suggest bagi susu fm supaya baby kerap berak n kencing. Masa tu baby kerap kencing juga tapi berak kurang. Kena susukan baby tiap 2jam n kena kejutkan sbb baby kuning kuat tdr. Lepas 4hri ulang alik kkia kuning baby sy tinggal 99, doc pn ckp dah ok🥰 baby sy kuning slma 8hari.. Banyk tips yg sruh buat itu ini utk turunkn kuning baby sy tapi sy tk ikut.. Sy just bagi dia susu je, sbb kuning akan hilang bila baby kerap berak n kencing😊

Anak saye last chek kuning 256 dorng refer hospital nk amik drah ngn air kncing nk test msa tu dia dah 24hari . Tp saya x pergi saya rawat kt rumh sb yg ni plihan samada saya try rawat kt rumh atau pegi hosp haritu jugk . Di dah pernh msuk nicu sb jaundice jugk so saya xsnggup Dia msuk hosp lg.Saya just pastikan stiap kali dia mnyusu smpai knyang stiap sejam lebh saya akan susukan . bg dia berak sllu jgn biar dia tido lena .. Smpai saya xtdo sb nk pastikan mlm pun dia susu stiap 2jam . Msa anak saya kuning mata mmg panda tido xmnentu dpt lelap mta 30mint pun saya dah ok pantang ntah kemana haha . Alhamdulillah anak saya bebs kuning slepas 2mnggu..

klo baby kuning, bg mandikn dengan daun cermai.. dn si ibu kena rajin makan anggur hitam.. klo yg bg baby susu badan tp guna botol..setiap kali buat susu perah kn anggur hitam tu kat susu.. baby sy kena kuning walopon xtinggi.. suami sy amalkn dy sy pon amalkn mkn anggur hitam,alhamdullah turun kuning..dlm msa 3 hari..

Ya allah samalaa sya smpai dok hospital sebulan nk menagis sya sis . Ank kuning tingi n pramatang . Sya bgi bnyak2 susu dan jga pemakanann . Klu xnk bby kuat kuning jgn mkn lada hitam dan bwang putih halia . Alhamdulilah 3hri sya xmakan bnda tu bru kuning turun n blh discaj

Ank firts sy,, 1 bulan lbh jga kuning tapi syukur terus turun abis p puluh2,, kasih menyusu kerap kasi bgn2 tu baby dlm 2 jam,, sma saya bagi anak mandi kundur 1 biji mau rebus sama sy minum air rebusan kundur,, 3 kli sja sy amal terus turun pigi 89 lg dari 289

Bby sy hilang jaundice pd hari ke 49. Da check darah & air kencing kt hosp semua normal then doc ckp dia akn hilang sendiri just akan amk masa. Lambat cepat bgantung kt bby. Keep bf ikut demand inshaaAllah jaundice akn hilang sendiri 😉

Saya hari tu 7 hari ja baby kuning... Saya letak bedak sejuk dengan air cap bdak.. Tepek2 seluruh bdan dia... Shri 3 kali.. Msa nk pi cek kuning pun... Saya tepek bedak sejuk Kat bdan dia.... Memg cept trun....

Same with me, just bnyk brsabar saja and kerap kali beri susu supaya bnyak kli kencing berak untuk turunkan kuning.,kuning anak sy hari tu pun smpi 285 bukan alang2, sebulan baru paras normal😅

Kena bagi susu ibu dgn kerap. 60 ml every 2 hours. Kalau baby tdo kena kejut susukan. Boleh bagi lactogen kalau susu ibu x byk sis janji susukan...sbb jaundice ni akan keluar ikut najis

baby saya 3 bulan baru hilang kuning, check darah, urine semua ok..so sy keep bf je y penting baby selalu berak n najis dia wrna kuning atau hijau. Jgn risau nnti baby ok je tu..