Bagi pacifier

Hi ibu yg berpengalaman, saya nak minta pendapat. Besok baby saya cukup 1 bulan. Baby saya sejenis easy going. Tapi kalau nak tido mesti nak nyoyot baru lelap matanya. Kadang terpaksa dia layan mata sambil nyoyot cik B sampai overfeeding then jeluak balik. Selagi dia tak tido selagi tu dia isap then jeluak. Soalan saya patutkah saya bagi pacifier? Saya macam kesian dkt dia bila dia jeluak kan balik susu takjadi nak tido pastu sambung lagi nyot2😭😂#firstmom #seriusnanya

16 Các câu trả lời

seingat saya (maaf kena flashback balik memori sbb anak kedua dah umur 2 tahun 😅) anak kedua saya jenis nak nyoyot sentiasa mcm tu jugak. tapi cara saya handle, kalau dia dah lama bf (more 30mins: maksudnya dah kenyang) saya akan slow2 keluarkan puting. dia terkapai2/terpinga2 jugak, tp kalau dia x nangis saya biar je. kalau dia nangis saya akan tepuk2 n shushing bagi dia tenang. benda ni saya praktik ketika dlm pantang lagi. mula2 nk guna pacifier tapi saya tangguhkan dulu, sudahnya X sempat baby merasa pacifier sbb lama2 dia okay. baby jadi tahu yg puting ibu hanya utk susu/kenyang, bukan utk tidur.

Masa baby i newborn mcm tu mmg kuat mengempeng tapi i memang x bagi mengempeng lama lama so after baby terbangun balik tu i dodoi je dia smpai tidur. Now dah nak masuk 6m mmg sepanjang ni dia jarang mengempeng. Kalau mengempeng pun dia cabut sndiri or i yg cabut. Baby i pun sama mcm u jenis easy going. Dulu masa 1m baby pandai self soothing pakai jari pastu tidur. I mmg xnk bagi pacifier. Tapi kalau nak bagi pun depends je kalau benda tu mmg perlu and certain baby tanak pun pacifier so mommy can try first.

anak saya pun mcm ni tapi high demand.. jenuh ye smpai almost 2 bulan sbb saya firm tknk bagi pacifier. saya study sikit , so solutions bila anak dh tetidur bila nyusu terus slow2 masuk jari kelingking dlm mulut anak lepaskn puting. kalau dia merengek mmg kena keras sikit lah tepuk2 buat 4s. (jgn bagi s ke 5 tu. buat 4 je). alhamdulillah tkde dah lah jeluak sngt. dulu smpai ke hidung ye sbb overfeed. makin lama makin dia tahu tklh ngempeng. skrg dh 1y3m dah babynya.

boleh Cuba bagi. Anak sy kuat nyonyot gak.. tapi kalu bagi pacifier dia xmau. siap buat muka nak muntah tuuu..haha skrg ni duk kuat hisap tgn pulak. setakt ni dh beli 3 pacifier tp 1 Pon xde yg dia suka.. so biar dia hisap tgn jelaaa . bg sy xslh nak perkenalkan Anak dgn puting tiruan ni kalau baby jenis easy. kite Pon senang drpd dia duk ngempeng lama. sakit Bdn uii.. tp tulaa Anak sy belom jumpa pacifier yg dia suka...

10mo trước

Tulah pasai. Saya dah beli 2 jenis pacifier , try2 buat muka nak muntah tu hahaaha

itsokay dear . anak saya dlu pn mcm tu , mgempeng je , then sy bgi dia pacifier . genap setahun dia sdiri tknak pakai dahh 😂 smpai skrg la ni tk cari pacifier dah . Alhamdulillah . jgn stress sgt , bg je apa yg baby prlu spaya kita pn relax tk byk pikiran hehe

itu kita panggil mengempeng dear. sebab baby tak pandai self soothing. sebab tu dia mengempeng. kalau awak tak stop dr awal baby mengempeng, nanti awak sendiri yg penat. tak salah pon nk bagi baby pacifier. cari yg bersesuaian.

10mo trước

betul apa yg puan farah cakap. panjang lg perjalanan kita. sy both anak2 pon bg pacifier. waktu tido

boleh je bagi.. anak saya pakai sampai umur setahun je.. lps setahun dia x pkai dh. Dia dh pndai tidur tnpa pacifier.. lg pn lps umur setahun tak digalakkan pakai pacifier.. bawah setahun tu xpe sbb nk bntu dia tenang dan tidur.

Saya pun baby suka ngempeng mcm ni. Tp baby saya high need baby. Meragam je keje dia lagi2 malam. Suka nyot tetek smpai overfeeding pastu jeluak balik. Skrnf baby 25 hari.

10mo trước

Ade juga bagi tp baby reject🤣

boleh bg je . ank sy mcm tula dulu . nk nyoyot je to dye xreti nk hisap direct dngn sy . asyik bg susu je smpai mntah2 last2 mk ay bg puting . lahhh elokk lena 😂

hobi baby mng nk nyonyot.. takmau bg didada bg benda lain, nk bg paci pun try la.. kalau nasib baik 1 je terus ngam baby nak, kalau tak baik 10 pun tak jumpa😆