Persediaan balik rumah

Hi ibu sekalian. Saya bakal menimang cahaya mata pertama. Boleh kongsikan macam mana persediaan kalian masa nak balik rumah selepas bersalin? Mandi dulu tak? Bersihkan diri dengan lap² badan sahaja ke? Persediaan balik bersalin czer/normal.#SeriusTanya #ingintahu #firstmom #bantusharing

23 Các câu trả lời

hi bakal ibu.. semoga baik baik saja untuk persalinan nanti.. kalau normal berapa jam lepas bersalin kalau tak pening perlu bangun mandi sendiri.. biasanya hospital akan bagi makanan sebab dah habis energy masa labor room.. kalau baby biasanya kalau kuning tak tinggi dah boleh balik lepas baby berak dan kencing macam biasa.. dinasihatkan mommy banyak makan sunkist ya kalau berjahit.. berak yang first lepas bersalin kalau berjahit sangat menakutkan harap berak tak keras.. huhuhu

sy czer .anak first. Lepas 6 jam , kne bngun jalan Tu benda pertama sy buat pergi Mandi .. tp Sbb first time Kan dan Luka czer Tu ditampal plaster .. so sy lap bdn..xbrani Mandi shower.. tkut basah plaster nya..just basahkan Kain,lap mnyeluruh Dari atas smpai area pusat .. then lap keliling plaster czer Tu.. lpastu dri pinggang ke bawah bsuh guna aliran air getah paip . balik rumah pun sama .. hri ke 4 bru sy brani bersyampu brsabun😆 . kalau X just air sahaja..

Saya 2x czer. Mandi shower mcm biasa takde lap2 takut tak bersih. Mandi kt rumah sbb lebih selesa cos saya 1 malam je kt hospital, tgahari discharge. Area luka czer pun basahkan cuma tak sabun la area situ & saya mandi diri tak duduk. Lepas mandi mmg segarrrr sebab kita kan dari hospital risau laa benda2 kotor tak nampak ni esp ada baby. Dah bersih2 nk dukung peluk cium baby pun tak risau. Kalau boleh jgn terlalu renyah & jgn terlalu passive nanti lambat baik.

Saya masa anak first, beranak normal waktu malam. Lepas bersalin tu saya bangun slow slow mandi sebab lepas bersalin bau badan hanyir. Shower dekat hosp kerajaan tak sejuk pun, suam suam je. Esoknya pagi nak discharge pun saya mandi lagi sekali sebelum balik. Mandi ni bagi saya boleh segarkan badan

saya pernah bersalin csec & normal. dua2 kali saya mandi dulu sebelum balik. bukan sebelum balik je, once dah boleh bangun berjalan memang benda first saya buat, gi mandi. dengan darah2 peluh2 muntah etc dari waktu bersalin tu, memang kena mandi baru badan rasa segar & bersih nak handle baby.

Sy 1st time mom ceaser & lap badan je dekat hospital sebab luka sakit sgt nk mandi seriau plus toilet hospital tak selesa. Balik rumah baru mandi bersih diri lama gila tapi awal2 husband yg tolong bila dah confident n tak sakit sgt dekat luka baru handle sendiri semua

Saya bersalin normal... Mandi MCM biasa awak.. gune je air dekat hospital tu.. Malam Mandi.. esok nye pun Nak balik tetap Mandi sebab Nak rase segar badan.. dh balik rumah Baru dapat Mandi air herba hangat 7 Hari (3x sehari pagi petang Malam) ..

sy bsalin czer so 3 hari duk wad. masa nk balik mmg mandi dulu. tmbh luka czer nk kena sentiasa bersih dan kering. kita byk duduk so blh berpeluh. bila mndi baru la segar sikit bdn.

4t trước

takda, okay je sis mandi, just tiap kali lepas mandi kena sentiasa keringkan tempat czer saja. gpun bila mandi baru rasa segar sikit badan.

Sebelum nak balik tu dah siap2 mandi sebab nak tukar baju, pakai pad baru.. lagi kadang ada tumpah susu, bau nanti.. nak menyusu baby pun jadi selesa dan segar.. balik dah boleh terus rest..

saya masa lastday nk balik tu memang mandi betul2. tunggu suami setel semua dulu dan datang masuk wad. lepas tu saya mandi wangi wangi. shampoo dan sabun. pakai baju baru baru selesa