Saya buntu

Saya berpantang rumah mertua..elok ke kalau baby 17 hari dah diletakkan tidur buai..saya tak nak biasakan sebenarnya sbb org kata nnti baby jadi demand..saya buntu😢

18 Các câu trả lời

anak saya sepanjang cuti bersalin, saya tidurkan sebelah sy. tu pun dah soksek soksek kata manjakan anak. ada in law saya paksa sy letak anak dlm babycot (bukan co-sleep ya, lebih kepada room-in). bagi saya, bgtau je if kita rasa x selesa anak kita tak tido dengan kita. anak saya naik buai after 3 bulan, tu pun dekat rumah pengasuh je, balik rumah anak mmg tido co-sleep dengan saya. lagi pun anak saya prem, jadi kena tengok selalu. even orang barat sendiri pun dah iktiraf 'co-sleep' dengan bayi, sebab boleh prevent SIDS. truth is, baby memang perlukan pelukan kita. setiap baby berbeza, ada yang difficult baby, ada yang easy baby. kita ibu dah ada instinct utk baby kita. 😊 mana yang kita rasa sesuai, kita buatlah. masa tidur, in law tak ada dengan kita, jadi dia tak tahu anak kita jenis cepat tersedak susu ke (which happened dekat 2 org anak saya). yang penting doa dilembutkan hati mereka, tapi kalau masih soksek lg, bincang dengan suami. minta suami explained pula dkt in law, tapi kalau masih soksek lagi, buatlah apa yg kita rasa perlu, bukan orang rasa perlu 😉

mil stay dgn saya. masa awal2 dulu dia selalu tgk ank saya tido sekejap2 ada jugak dia suruh pakai buai supaya baby lena tapi saya ckp elok2 taknak bergantung pada buai dan mmg dah ckp kat suami dan suami pun paham dan setuju. bila dah ckp tknk kat mil, mmg dia mcm kurang setuju tapi lama2 dia okay je dan tak suruh dah. bila org lain ckp bende sama suruh letak dlm buai pun, mil tak ckp apa sbb dia hormat keputusan kami berdua. sis pun cubalah tolak elok2 ckp takmau letak dlm buai. dan discuss jugak pasal ni dgn suami. sbb kebanyakan mil ni kalau ank lelaki dia yg ckp mmg dia akan lembut hati utk dgr huhu

awal sangat lg sis nak letak buai tuu...lg pon masi dlm pantangkan nnty penat laa sis asyik bgun angkat dea bg susu...klu dr pgalaman sy dulu umur anak 3 bulan baru sy letak dlm buai tuu pon sbb nak bg dea tido nyenyak sbb kat ruma mkck suami dulu bising ada budak²...dan senang buat keja laa waktu siang tuu...tp bila dah setle semua...sy x biar pon ank kat buai bjam² paling lama stgah jam or sejam dah lena sy dah rest masa tuu sy angkat anak tido sbelah sy... Alhamdulillah anak okee jee sampai besar x laa bgantung dgn buai sng nak bawa kemana² tanpa buai

Kalau ez baby better jgn biasakan dgn buai. Kalau high need baby mmg takde choice lah kena buai jugak sbb dia bukan kira lama2 nanti dia jd high need tp lahir2 mmg terus high need dah budak tu. Pengalaman saya mak anak 4, anak buah lebih 20 org 🤭 Btw boleh je intro buai since NB cuma kalau saya after 2 - 3 weeks. Kenapa mil nk bg buai? Baby cranky sgt ke? Mil yg jaga anak most of the times ke? Kalau tak, ckp kat mil takde keperluan. Anak saya no 2 high need, i know what it feels like. kalau tak bagi buai mmg nightmare!

Semuanya terpulang pada awak. Mana yang awak rasa terbaik untuk anak. Yang penting bila once jadi ibu ni, kita perlu tegas (in a polite way) dan juga perlu ada pendirian. Bila dah ada anak ni, sepatutnya pengalaman itu membahagiakan. Tapi disebaliknya pula bila dikelilingi dengan manusia yang merasa ‘terpaling’ ni. Yang merasakan terbaik untuk kita, sedangkan itu hanyalah sangkaannya saja. May Allah bless all this kind of people (:

Anak sy masuk 2 bulan baru start buai kat kg. Tu pun waktu siang je dan xletak selalu. Kalau mcm mak sy nk buat kerja rumah n sy pn kdg nk rest kejap letak buai tu pun xselalu henjut. Malam mmg tdo dgn ibu je kat katil. Seminggu nk masuk 3 bulan dh blik rumah sdri n xde buai. Bby ok je tdo kat katil tak meragam. Actually x salah pun letak buai klu bby memerlukan. Depends perangai bby masing2

baby kecik tu belum ada rutin jadi tak rasa dia akan terbiasa pun lagi. lagipun duduk dalam buai dengan berhayun kat tangan kita tak ada beza pun. most probably kalau disuruh pilih, lagi rela dia tidur dalam pelukan kita, hangat, rasa kena peluk, siap kadang berlagu2 lagi. jadi kalau tak nak ajar buai, tapi ajar tidur dalam pelukan, rasa macam tak ada beza kut?

semoleknya tidur dengan kita sebab masih baru lagi kan. anak nk dekat² dgn ibunya. tapi atas masing². berbincang dengan pasangan. kalau masing² xnak anak tido buai kenapa bagitau elok² kat mertua kenapa xnak ank tido buai🤗☺️. InsyaAllah bgtau elok² doa moga dilembutkan hati nya untuk terima pandangan kita juga sbg Ibu kpd ank²

sis Klau blh biasakan anak tidur dkt bawah je dgn kita.beri pelukan hangat time mnyusu .jgn sllu tidokan baby DKT pangkuan n jgn biasakan baby tido buai.dr skrg ni sis kena biasakan dia tido sndr.mksdnya BKN tido buai atau bdkung or hayun² .tambah baby ni xelok hayun sgt Bru LG.nnt dh tbiasa tggl skjp PON ngis je

Buai tak SALAH, yg SALAH kalau disalahgunakan. Sis tgk baby memang perlukan buai atau tak untuk tidur? Nenek2 memang terlebih prihatin awak, Tak boleh dgr baby nangis lama2. Awak lebih kenal baby awak mcm mana.