Kehamilan...

Hai mommy2 ,boleh listkn x barang apa yg perlu dibeli utk newborn nk buat persediaan barang apa yg belum dibeli..atau boleh letak gambar brng mommy2 yg dh beli tu ☺️#ingintahu #bantusharing #firstbaby

3 Các câu trả lời

1. Pakaian. - baju beli untuk cukup 2 minggu. pakai ganti tiap hari cukup. takyah beli banyak sangat saiz NB ( newborn ) sebab baby cepat besar. baju romper sesuai sebab senang tukar pampers. atau jumpers. baju sekali seluar biasa tak muat. muat baju tu je😂😂😂 - sarung tangan kaki & topi selalu benda ni kan ada saiz besar ada saiz kecik. kena pandai cari kalau tak letih asyik tercabut je😂 topi untuk elak baby sejukkk - barut i suggest yang tali, mostly yg tape tu masa NB tak muat lagi. - bibs benda ni bagi i kena ada banyak, setiap kali nak susu pakaikan kat baby. ada moms yg guna napkin je kan? but for me lagi safe pakai bibs. sebab kalau baby muntah akan direct kena bibs. tak kotor lah baju dia senang cerita. Napkin kena ada juga, untuk nak lap muka ke badan baby ke kan. Swaddle / Bedung. Bedung dengan napkin lain ya mom. Napkin kecil tak sesuai bedung baby. Kena tengok saiz. - selimut baby kena ada, takut baby sejuk. bawak kemana2 senang 2. Pampers & wipes tissue. Pampers kena beli banyak ya😂 incase kalau nak beli kat shopee ke sebab murah kan, jangan teragak2 sangat. NB mmg akan selalu tukar pampers sebab banyak kencing. - Oil & Baby bath & Nappy rash cream Minyak telon ofc kena ada. jangan pakai minyak yuyi ye moms, pedih kulit baby. before this i ada pakai juga minyak2 telon kat kedai baby tapi tak ngam dengan baby. so i pakai stommy oil tasneem. Nappy rash cream ni ada macam2 jenis. Biasanya i pergi pharmacy, minta diorang suggestkan yang bagus Baby bath ni kan ikut depends atas mom. My baby tak sesuai brands lain selain brands2 yang organic macam cetaphil tu semua, yang tu ok. Tapi seeloknya baby NB sampai 2 bulan mandi takyah pakai apa2, sebab takut kulit diorang tak sesuai lagi. Bila dah kata pasal mandi ni, BABY BATH TUB, tempat mandi baby kena ada ok!😆 - Alas tempat tukar lampin 3. Pillowcase or bed? nurse tak galakkan baby guna bantal ye mom, bagi badan flat je. - penyedut hidung , cottonbud baby - Bakul/ raga / laundry bag / basket Untuk letak baju kotor baby, jangan campur ya moms! - Tempat letak baju baby Kalau boleh cari yang bertutup, supaya tak berhabuk. Macam i, i guna portable bag baju kat diy tu je dulu - Baby detergent Pencuci baju baby, baju baby takleh baduh dengan sabun dewasa macam kita tu tau, dia ada khas dia punya. Kalau nak basuh guna machine, sis selalu cabut dulu tempat letak sabun tu then basuh, sebab takut ada balance sabun baju kita lekat kan. - organizer baby bag / bag Ni supaya senang susun, and kalau nak keluar terus angkut je😂 I suggest letak barang baby kat organizer baby tu sebab kalau letak dalam bag kalut, nak selup cari itu ini nanti terabur😑

Saya pon tgh tgok video2 mommy sediakan brg baby, skrg saya baru 16 weeks, mak saya cakap masih awal untuk saya prepare and gender baby pon tak tau lagi heheh, tapi rasa skrg mcm nk start beli dah sbb kita risau kan bila tgok brg baby rasa geram sngt hahaha

3y trước

Ye sis betul tu , okay sis inshaAllah baby dah 5 bulan saya start beli sikit demi sikit hehe